habernediyor.com

36 kişi can vermişti: Akılalmaz kolon detayı

GÜNDEM

Kahramanmaraş'ta, 36 kişinin can verdiği Ezgi Apartmanı'na dair tahkikatta kolon kesme iddialarının tespit edilmesine yönelik olarak bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan rapor cumhuriyet savcılığına iletildi. Bilirkişi raporunda, "Mahallinde gerçekleştirilen incelemede bahsi geçen kolonun olması gerektiği yerde olmadığı ve kesilmiş olduğu tespit edilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Merkez Onikişubat ilçesine bağlı Alparslan Türkeş Bulvarı üzerindeki yer alan 10 katlı Ezgi Apartmanı, Kahramanmaraş'a bağlı Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 şiddetindeki ilk depremde yerle bir oldu.

İlk iki katı dükkan olan, diğer sekiz katta 16 dairenin yer aldığı binanın yıkıntısında 36 kişinin cesedine ulaşıldı.



"Kolonun kesilmiş olduğu tespit edilmiştir"

Yaşamını yitiren kişilerin ailelerinden bazıları, apartmanın ilk iki katında bulunan şirket yetkilileri hakkında kolon kestikleri iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, başlatılan tahkikat çerçevesinde bahse konu iddiaların araştırılması amacıyla bilirkişi raporu istedi. 

Bilirkişi olarak görev verilen inşaat mühendisleri Mehmet Celalettin Somuncuoğlu ve Erdi Kavaklı ile mimar İbrahim Yiğiter tarafından binanın yıkıntısında gerçekleştirilen incelemelerin ardından hazırlanan raporda, şunlar kaydedildi:

"Apartmanın statik projesine göre hiçbir aks üzerinde bulunmayan D-C aksları ile 4-3 akslarının arasında kalan bölgede 40 santimetre genişliğinde yuvarlak kesitli bir tane kolon olduğu, bahse konu kolonun asma kat ile zemin kat arası için tasarlandığının mimari projede yer almadığı ve projede ev katlarında olmadığı saptandı. Mevzubahis kolonun mimari projede gösterilmediği sonucuna varılmıştır. Mahallinde gerçekleştirilen incelemede bahsi geçen kolonun olması gerektiği yerde olmadığı ve kesilmiş olduğu tespit edilmiştir. Kesilen kolonun apartmanın statik yapısına etki edebileceği düşünülmekle birlikte apartmanın yıkımına yol açıp açmadığının, hususun uzmanları tarafından statik hesaplar çerçevesinde gerçekleştirilecek incelemeler neticesinde saptanabileceği düşünülmektedir."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.