habernediyor.com

Babasının kilise okulunda yaşadıklarını anlatan gazeteci, Pulitzer kazandı

DÜNYA

Gazeteci Connie Walker, babasının yatılı kilise okulunda başından geçenleri anlattığı podcast ile "en iyi sesli habercilik" kategorisinde Pulitzer Ödülü'nü kazandı. Ödüle layık görüldüğü için şokta olduğunu söyleyen Walker, "Bu hikayeleri herkes duymalı." dedi. Binlerce çocuğun cinsel, fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz kaldığı yatılı kilise okullarının kapısına 1995'te kilit vurulmuştu.

Gazetecilikteki en prestijli ödül olan Pulitzer Ödülleri, 21 farklı başlıkta dağıtılıyor. 2023 Pulitzer Ödülü'nü "en iyi sesli habercilik" kategorisinde kazanan isim, Kanada'nın Saskatchewan eyaletinde çalışan Connie Walker oldu. 

Okanese First Nation Topluluğu'nun da üyesi olan gazeteci Connie Walker, babasının kilise okulunda başından geçenleri paylaştığı podcast ile ödüle layık görüldü. Walker'a ödülü getiren, ekibiyle birlikte hazırladığı "Stolen: Surviving St. Michael's" adlı çalışma oldu.

Connie Walker: "Bu hikayeler duyulmalı"

En iyi gazetecilik ödülüne layık görülen Connie Walker, bu ödülü kazandığı için kendisini halen daha "şokta" hissettiğini söyledi. Pulitzer kazanmanın, her gazetecinin hayali olduğunu belirten Walker, "Bu tür hikayeleri bizimle paylaşma cesaretini gösteren insanları düşünmeden edemiyorum. Bu hikayeler duyulmalı, bilinmeli. Bu çalışma sayesinde daha fazla kişi bunları duyacak." ifadelerini kullandı.

Kanada'da yatılı kilise okulları 1998'de kapatıldı

1998'de kapısına kilit vurulan yatılı kilise okulları, 1880'li yıllardan bu yana Kanada'nın pek çok yerinde açılmaya devam etti. Ülke tarihinin en büyük çocuk istismarı vakalarının yaşandığı yer olarak kabul edilen kilise okullarına, ailelerinden zorla kopartılan en az 150 bin çocuğun yerleştirildiği kaydedildi.

Cinsel, fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz kalmışlar

Yıllar sonra ortaya çıkan gerçekler, Kanada'yı şoke etti. Bu kilise okullarına alınan çocuklardan büyük kısmı cinsel, fiziksel ve psikolojik işkence görmüştü. Rahip ve rahibelerin istismarına maruz kalan çocukların, psikolojik travma yaşadığı belirtildi. Bazı çocuklar üzerinde ise istekleri dışında tıbbi deneyler yapıldı. 

Kanada Federal Hükümeti özür dilemişti

Kanada'da 2010 yılında oluşturulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu, çocukların yaşadığı işkencelere kayıtlarında yer verdi. Binlerce çocuğun açlık, hastalık, işkence ve soğuk yüzünden bu okullarda yaşamını yitirdiği belirtildi. Kanada Federal Hükümeti, bu okullarda yaşananlardan dolayı resmi olarak özür diledi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.