Video oyunları mı katil ediyor yoksa katiller mi oynuyor?

Dünya Sağlık Örgütü'nün belirttiği üzere “aşırı oyun oynama alışkanlığı”, psikolojik sorunların nedeninden çok aslında bir semptom özelliği taşıyor.

YAŞAM 31.10.2019, 09:58 04.11.2019, 16:40
Video oyunları mı katil ediyor yoksa katiller mi oynuyor?

Dünya Sağlık Örgütü, geçen yıl "tehlikeli oyun oynama alışkanlıkları" ve "oyun oynama  bozukluğu" için yeni teşhisler önerdiğinden, bu konulara ilişkin nedenin gerçekte ne yönde gittiğine dair yeni bir tartışma konusu açtı. Aşırı oyun oynama durumu psikolojik sorunlara mı neden oluyor yoksa mevcut psikolojik sorunları olan kişiler mi oyun oynama ile sağlıksız bir ilişki kuruyor?

Clinical Psychological Science dergisinde yayınlanan ve  Oxford İnternet Enstitüsü tarafından yapılan son bir araştırma, ikinci argümana destek veren çalışmalar yapıyor. Oxford araştırmacıları, “disfonksiyonel oyun oynama alışkanlıklarının” psikolojik ihtiyaç ve davranışlarla nasıl bir ilişki kurduğunu incelemek için temsili 1.004 ergen oyuncuyu incelemeye aldı.Tıbbi personellerden ergenlerin "psikososyal işlevsellik" seviyelerini değerlendirmelerini istediler - yani ergenler, yaşamlarındaki sorunları ne kadar içselleştirebiliyor ya da dışsallaştırabiliyor sorusunu incelemeyi hedeflediler.

Bu arada ergenler, psikolojik ihtiyaçlarının günlük yaşamda karşılanıp karşılanmadığına odaklanan 24 maddelik bir ankete cevap verdiler (örneğin, "Yaptığım şeylerde bir seçim ve özgürlük duygusu hissediyorum.”) Ergenlere ayrıca, ne kadar ve ne tür video oyunları oynadıklarını sordular ve "İnternet Oyun Bozukluğu" nun dokuz potansiyel göstergesi hakkında bir ankete tâbi tuttular (örneğin, "oyun oynayamadığımda kendimi karamsar veya endişeli hissettim.") Ankete katılan 1.004 ergenden 525'i günde ortalama üç saat online oyun oynadıklarını söyledi. Bu grup içinde %55'inden fazlası İnternet Oyun Bozukluğu için dokuz göstergeden en az birini ve %23'ü en az üç göstergeyi gösterdi.

Bir başka deyişle “tehlikeli seviyede” oyun alışkanlıklarına sahip ergenlerin, her gün oyun oynamaya daha fazla zaman harcayacakları ve yaşamlarındaki problemleri sağlıklı bir şekilde ele alamayacakları saptandı. Bu tür bir durumu tek başına da psikolojik bir sorun olarak değerlendiriyorlar. Hem tehlikeli seviyede oyun oynama alışkanlıkları hem de psikososyal davranış sorunları temel psikolojik sıkıntıların potansiyel belirtileri olduğunu göstermektedir.

Oyun oynamayla ilişkili cinayetler

GTA'dan etkilendi ve karakol bastı

-2003 yılının Haziran ayında, Grand Theft Auto serisinin büyük bir hayranı olan Devin Moore adlı bir genç, bir katliama yol açtı. Araba çaldığından  şüphelenilen Devin tutuklanarak karakola getirildi; oradaki insanlara silah doğrulttuktan sonra iki subayı ve bir memuru vurdu. Karakoldan kaçarken bir dizi araba anahtarı da aldı. Bir polis arabasını çalan suçlu kaçarken hızla polisler tarafından yakalandı. Yakalandığında “Hayat bir video oyunu gibidir. Herkes bir ara ölmeli. " dediği belirtildi.

Video oyunu bağımlılığı yüzünden cinayet işledi

Vietnam'da gerçekleşen cinayette Dinh Dan adlı genç, 13, video oyunları almak için paraya ihtiyacı vardı ve bunun için 81 yaşındaki Mai Thi Mau'yu boğarak öldürdü. Soymadan önce  boğarak öldürdü sonra da evin bahçesine gömdü. Online video oyun alışkanlığı sebebiyle para ihtiyacını karşılamak için birini soymaya ve öldürmeye karar verdi. Çocuğun davranışını değiştirmek umuduyla "yeniden eğitim kampına" gönderildi.

Yorumlar (1)
Veysel Deniz Karadana 4 yıl önce
Kendimi bildim bileli aktif olarak oyun oynuyorum ve şu ana kadar herhangi bir şekilde kafamda bir insanı öldürmeye yönelik bir plan bile kurmadım. Ancak benden götürüleri, skolyoz, bel fıtığı ve gözümde bozukluk dışında başka bir semptom henüz gözlemlemedim.   Uzun lafın kısası oyun ve çeşitli medya araçları ne olduğunun pek bir önemi yok, sizi değiştirmez ve içinizdeki katili de ortaya çıkarmaz. Bir uyuşturucu veya alkol kullanımında bir bireyi sakinleştirirken ötekini saldırgan hale getiriyorsa bu uyuşturucunun etken maddesinden ziyade içinde bastırdığı psikolojik durumla alakalı bir durum. Birey eğer kendini iyi geliştirmemişse veya küçük yaşlardan günümüze kadar tramvatik olaylara maruz kalmışsa, bir süre sonra bu bir yerde patlak gösterecektir. Bu bir oyun olabilir, birinin ona karşı kullandığı bir cümle de olabilir. Dolayısı ile oyunlar bizi katil veya intihara meyilli biri yapmaz. Her şey yaşantımız ve hayatımızla alakalı bir durum sadece.