'Üfürükçü' 3 köyü üfürdü: 136 pozitif vaka

Doğu Karadeniz'de yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınından korunmak maksadıyla yatalak bir hastaya dua etmeye gelen üfürükçü kadının, üç köyde toplam 136 kişiye koronavirüs bulaştırdığı tespit edildi.

YAŞAM 05.12.2020, 18:23 06.12.2020, 14:36
'Üfürükçü' 3 köyü üfürdü: 136 pozitif vaka

Doğu Karadeniz'de yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınından korunmak maksadıyla yatalak bir hastaya dua etmeye gelen üfürükçü kadının, üç köyde toplam 136 kişiye koronavirüs bulaştırdığı tespit edildi.

Koronavirüs vaka sayısıları ülkemizde son dönemde büyük bir yükselişe geçerken, evlere misafir kabul edilmemesi ve kalabalık yerlerden uzak durulması gibi tedbirler her fırsatta hatırlatılıyor. Fakat hâlâ virüs en çok evlerde bir araya gelinmesi sebebiyle yayılıyor.

Filyasyon ekiplerinin belirlediklerini bazı koronavirüs vakaları, salgının bu duruma gelmesinde bilinçsizliğin ne kadar etkin olduğunu gösterir nitelikte. Buna şahit olan filyasyon ekipleri ise tuhaf vaka örneklerini sosyal medya hesapları üzerinden paylaşıyor.

Doğu Karadeniz'de 3 ailenin turşu toplantısında çok sayıda virüsü kaptığını Twitter hesabı üzerinden paylaşan doktor, şahit olduğu tuhaf olayları anlattı:

"Karadeniz'in ufak bir köyünde 3 aile geçtiğimiz hafta, "Vaka sayıları yükseldi, en organiğinden turşumuzu kuralım da bağışıklığımız güçlensin." diye köydeki büyüklerinin yanına fasulye ve lahana turşusu yapmaya gitmişler. Evlerine dönüşten sonra birinde koronavirüs semptomları gözlendi. Saha faaliyeti yaptık. 1-2 pozitif vaka var derken, faaliyetlerde vakaların kaynağı ve bulaşı bulduk. Temaslı olan kişiler karantinaya alınıp koronavirüs testi yapıldı. Bir turşu sebebiyle 3 aile bulaştırdıkları şahıslarla birlikte toplan 21 pozitif vakaya sebep oldu. İçlerinde eğitimli insanlar da bulunuyordu. 'Eğitimli bireylersiniz, neden böyle bir dönemde toplandınız?' diye soru yönlettiğimde, 'Turşu bağışıklığımızı kuvvetlendiriyor, böylelikle koronavirüsü yenmemizi sağlıyor. Bu yüzden bir araya geldik." dediler.

3 köyde 280 kişi karantinaya alındı

Bir de 80 yaşındaki görme engelli ve yatalak bir amcanın hastaneye kaldırılmasıyla tuhaf bir olay daha yaşandı. Yaşlı amcanın test sonucu pozitif çıkınca herkes şaşırdı. Çünkü hiç evden çıkmamış, ziyaretine de kimse gitmemişti. Sonradan anladık ki amcanın sağlık durumu kötüleştikçe köye üfürükçü/şifacı yaşlı bir kadın davet ediliyor. O yaşlı kadının yaklaşık olarak 120 temaslısını belirledik. Bu şahıslardan test neticeleri pozitif olanların temaslılarıyla birlikte toplam 136 yeni vaka ortaya çıktı. 3 farklı köyde toplam 280 kişiyi karantinaya aldık.

Yorumlar (0)