Sherlock Holmes karakterinin doğuşu ve Arthur Conan Doyle

Arthur Conan Doyle, dünyanın en ünlü karakterlerinden biri olan Sherlock Holmes'u yarattı ve çoğu kişinin hayranlıkla izlediği filmlere ilham oldu.

YAŞAM 01.11.2019, 10:00 04.11.2019, 16:44
Sherlock Holmes karakterinin doğuşu ve Arthur Conan Doyle

Arthur Conan Doyle (22 Mayıs 1859 - 7 Temmuz 1930), dünyanın en ünlü karakterlerinden biri olan Sherlock Holmes'ü yarattı. İskoçya doğumlu yazar, bazı yönlerden, kurgusal dedektifin popülerliğine mahsur kaldı. Uzun bir yazarlık kariyeri boyunca, Conan Doyle, Holmes hakkındaki masal ve romanlardan daha iyi olduğuna inandığı başka öyküler ve kitaplar yazdı. Fakat Dedektif Holmes, bütün dünyanın en çok ilgisini çeken karakter olmuştu. Halk, Holmes’u, onun yardımcısı Watson’ı ve onların hikayesine gönülden bağlandılar. Sonuç olarak, yayıncılar tarafından büyük miktarda para teklif edilen Conan Doyle, dedektif hakkında hikayeler ortaya koymaya devam etmek zorunda kaldı.

Gençlik yılları

Edinburgh Üniversitesi tıp fakültesinde, Sherlock Holmes karakterini yaratmak için model aldığı profesör ve cerrah Dr. Joseph Bell ile tanıştı. Conan Doyle, doktorun görünüşte basit sorular sorarak hastalarla ilgili birçok gerçeği kolayca belirleyebildiğini fark etti ve yazar daha sonra Bell'in tarzından ilham alarak kurgusal dedektif karakterini oluşturmaya başladı.

Antartika'ya giden bir gemiye bindi

1870'lerin sonunda, Conan Doyle dergi hikayeleri yazmaya başladı ve bir yandan  tıbbi çalışmalarına devam ederken bir maceraya çıkma isteği duydu. 20 yaşında, 1880'de, Antarktika'ya gitmek ve  balina avlayan bir gemide cerrah olmak için imza attı. Yedi aylık bir yolculuktan sonra Edinburgh'a döndü, tıbbi çalışmalarını bitirdi ve tıp uygulamalarına başladı.

Conan Doyle, 1880'ler boyunca çeşitli Londra edebiyat dergilerinde yazmaya ve eserlerini yayınlamaya devam etti. Fransız dedektif M. Dupin’den  ( Edgar Allan Poe)  etkilenen Conan Doyle, kendi dedektif karakterini yaratmak istedi.

Sherlock Holmes hikayelerini yayınlamaya başladı

Sherlock Holmes karakteri ilk olarak, Conan Doyle'un 1887 sonunda Beeton's Christmas Annual dergisinde yayımladığı "Scarlet in Study" adlı bir hikayede yayınlandı. 1888'de bir kitap olarak yeniden basıldı. Bir noktada Conan Doyle'a, büyüyen İngiliz dergi pazarına yönelik tekrarlanan bir karakterin yeni hikayelerden beslenebileceği fikri geldi. Strand dergisine bu fikrini paylaştı ve 1891'de yeni Sherlock Holmes hikayeleri yayınlamaya başladı.

Yazarlığı ve yarattığı karakter ile ünlendi

Dergi hikayeleri İngiltere'de çok büyük bir hit yakaladı. Akıl yürütmeyi bir araç olarak kullanan dedektif karakteri bir sansasyon haline geldi. Ve halk okuyor, yeni maceralarını hevesle bekliyordu. Arthur Conan Doyle, 1920'lere kadar Sherlock Holmes hakkında yazdı.

1912'de Güney Amerika'nın uzak bir bölgesinde yaşayan dinozorları bulan karakterlerle ilgili "Kayıp Dünya" adlı bir macera romanı yayınladı. “Kayıp Dünya” nın öyküsü, film ve televizyon için defalarca uyarlandı ve “King Kong” ve “Jurassic Park” gibi filmlere ilham kaynağı oldu. 

Ailesi ondan bir mesaj bekliyor

Yazar 7 Temmuz 1930'da öldü. Ölümü, ertesi gün New York Times'ın ön sayfasında paylaşılacak kadar bir haber değerindeydi. Manşette ondan "Maneviyatçı, Romancı ve Ünlü Kurgu Dedektifinin Yaratıcısı" diye bahsettiler. Conan Doyle'un öbür dünyaya inandığı için ailesi ölümden sonra ondan bir mesaj beklediklerini söyledi.

Sherlock Holmes karakteri elbette günümüze kadar ulaştı ve birçok filmde ve dizide hala yaşatılıyor.
 

Yorumlar (0)