Rize'de, çığdan korumak için yatırılan minare, yeniden kaldırıldı

Rize'nin İkizdere ilçesinde Garzavan Yaylası'nda, çelik variller birleştirilerek kurulan 7 metre yüksekliğindeki ve kış döneminde çığdan zarar görmemesi için yatırılan minare, havaların ısınmasıyla yeniden kaldırıldı.

YAŞAM 04.05.2021, 09:38 04.05.2021, 17:10
Rize'de, çığdan korumak için yatırılan minare, yeniden kaldırıldı

Rize İkizdere’ye bağlı olan Meşeköy’de, 2 bin 124 metre rakımlı olan Garzavan Yaylası'nda kurulan tek katlı cami, çelik minaresiyle dikkatleri çekiyor.

7 metre yüksekliğe sahip

Yayla sakinleri, kış döneminde olumsuz hava koşullarından korumak için 7 metrelik  minareyi yatırmıştı. Son günlerde havaların ısınmasıyla birlikte minare tekrar kaldırıldı.

Meşeköy Muhtarı Ahmet Tığcı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 10 yıl önce kurdukları caminin minaresinin, çığ sebebiyle daha önce iki defa yıkıldığını aktardı. Bir çözüm bulabilmek için bu yola başvurduklarını dile getiren Tığcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Varilleri birleştirerek bir sistem geliştirdik. Bir teleferik sistem inşa ederek yayladan en son ayrılanlar minareyi indirebiliyor. Yaz döneminin başında yayla sezonu açıldığında minareyi kaldırıyoruz. Bu yıl pandemi sebebiyle biraz erken çıktık. Yasağın kalkmasından sonra inşallah hocamız gelir ve camide görevine başlar.”

Muhtar Tığcı, geçen sene çığ düştüğünü fakat minarenin yatık durumda olması sebebiyle hasar görmediğini de belirtti.

Yayladaki sakinlerden Mehmet Ali Kurt, minare yapımının zahmetli bir iş olduğunu kaydederek, yaptıkları makara sistemiyle minarenin rahat bir şekilde yatırılıp kaldırılabildiğini ifade etti.

Yorumlar (0)