Mersin'de sahile 10 metrelik balina vurdu

Mersin'de sahile vuran telef olmuş oluklu balina, ekipler tarafından sudan çıkarıldı.

YAŞAM 13.05.2021, 18:11 14.05.2021, 16:40
Mersin'de sahile 10 metrelik balina vurdu

Mersin Adnan Menderes Bulvarı'nın yaklaşık olarak 200 metre açığında büyük bir cismin yüzdüğüne şahit olan yurttaşlar, durumu ivedilikle Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı ve emniyet güçlerine bildirdi.

Sahil Güvenlik personelleri, botla suda gerçekleştirdiği incelemede, cismin beyaz bir balina olduğunu belirledi.

Balinanın taşınabilmesi için olay mahalline bir sahil güvenlik botu ile itfaiye ekibi daha yönlendirildi.

İncelenecek

Dalgıçların denize girerek halatla bağladığı hayvanı önce kumsala ardından da detaylı bir şekilde incelenmek üzere Mersin Üniversitesi'ne  nakledileceği öğrenildi.

Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Ayas ve Yenişehir Kaymakamı Mustafa Kılıç da kıyıya kadar gelerek incelemede bulundu.

Üniversitede sergilenecek

Ayas, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Balinanın, Fin veyahut oluklu olarak literatürde adı geçiyor. Akdeniz'in en büyük balina türü olduğunu söylemek mümkün. Bu, aynı zamanda mavi balinanın ardından dünyadaki en büyük ikinci balina türü olarak biliniyor. Kıyıya vuran balina oldukça genç bir birey. Yaklaşık 10 metre uzunluğunda. Biz de üniversitemizdeki ön otopsi ve incelemenin sonrasında türü bünyemizdeki Deniz Müzesi'nde sergileyeceğiz." şeklinde konuştu.

"Türkiye'de ender olarak görülüyor"

Türün, Doğu Akdeniz'de ender olarak görüldüğünün altını çizen Ayas, şu ifadeleri kaydetti: 

"Batı Akdeniz'de, İspanya'da ve Fransa'da sıklıkla görülen bit tür. Bunlar tek veyahut 5-6 kişilik gruplar halinde bulunabiliyor. Bizim sularımızda da ender olarak görülüyor. Yine de bunu çok net bilemiyoruz çünkü kıyıya çok fazla yaklaştıkları söylenemez. Genel itibarıyla planktonlarla besleniyorlar."

Ayas, hayvanın kesin ölüm sebebi için detaylı inceleme gerçekleştireceklerini dile getirerek, "Genellikle plastik kirliliği kaynaklı telef oldukları yönünde raporlar var fakat bu bireyin kesin ölüm sebebini otopsi yapmadan söylemek mümkün değil." dedi.





















Yorumlar (0)