Kadınların silah tutkusu: Poligonlara ilgi artıyor

Silah meraklılarının Mersin’deki uğrak yeri olan poligonlara yönelik talep artarken kadınların da poligonların müdavimi olmaya başladığı görülüyor.

YAŞAM 24.06.2021, 14:46 25.06.2021, 09:35
Kadınların silah tutkusu: Poligonlara ilgi artıyor

Mersin’de kadınların, silaha yönelik merakları artarken poligonlara uğrayan kadınlar, atış yaparak günün stresini atıyorlar. 

“Günün sıkıntılarından kurtulmak için atış yaparak rahatlıyorlar”

Günün sıkıntılarından kurtulmak ya da savunma, zevk, spor, güvenlik iş gibi sebeplerle poligonları tercih eden kadınlar; bu poligonlarda atış yaparak rahatlıyorlar. Atış eğitmeninden eğitim alıp atış yapmanın detaylarını öğrenen bazı kadınların yanı sıra, bazıları ise yalnızca rahatlamak için bu poligonlara geliyor. Poligonlarda atış yapan kadınların sayısı her geçen gün artarken, sebebi ne olursa olsun ortak hisleri atış yapmanın verdiği hazzı ve keyfi tatmak olduğu görülüyor.

Mersin’in Yenişehir ilçesinde bulunan Efor Atış Poligonu, kadınların sık bir şekilde kullandıkları poligonlardan biri. Atış eğitmeninden alınan eğitimin ardından hedefe ateş eden kadınların bu konudaki yetenekleri de oldukça dikkat çekici. En önemli hedefleri 12’den vurmak olan kadınlar, poligonda atış becerilerini sergilediler. 

“Haftaya dinç bir şekilde giriyorlar”

Poligonda atış eğitmeni olarak görev alan ve Atıcılık Milli Takımında da aynı zaman atış antrenörü olarak çalışan Ergün Aydoğan, daha çok orta yaşlılar ve gençlerin tercih ettiklerini belirtti. Özel güvenlik personellerine de eğitim verildiğini ve atış yaptırıldığını ifade eden Aydoğan “Biz daima şunu söylüyoruz; ‘Sizin ruhsatlı silahlarınız varsa eğer, bunları dışarıda kullanmayın, gelin size eğitim verelim, burada silahlarınızı denemiş olursunuz’. İnsanlar çalışıyorlar sürekli ve atış yaparak bir anlamda kafaları dinlenmiş olmuyor. Bir haftalık çalışma sürecinden sonra gelerek atış yaptıklarında, sonraki haftaya dinç bir şekilde giriyorlar.” dedi.

Kadınların, poligonları daha fazla tercih ettiklerini belirten Aydoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kadınların atışa ilgisinin daha da artmasını istiyorum. Kadınlar erkeklerden daha iyi atış yapacak durumdalar, onların ellerinin tetiğe dokunuşları farklı çünkü. Fakat bu, kendilerini savunmadan çok spor amaçlı olursa çok daha iyi olur. Tabii ki kendilerini karate, tekvando gibi sporlarla da savunabilme imkânları var fakat sonuçta bunu bir spor olarak yaparlarsa iyi olur” 

“Günün stresini burada atıyorlar ve burada mutlu oluyorlar” 

2005’te poligonu kuran işletmeci Mehmet Ücal, 22 sene milli öğretmen karate antrenörlüğü görevinden sonra hayatında farklı yeniliğe imza atarak poligonu açtığını belirtti ve şunları aktardı:

“Silah, kesinlike bir oyuncak değildir. Herkesin buraya gelip eğitim alması gereken bir husustur. Silah şakaya gelmez, oradan çıkan mermi geri gelmez. Eğitim alındıktan sonra yapılan atışlarda insanlar mutlu oluyor. Onlar mutlu olunca biz de mutlu oluyoruz. Herkesin bu zevki gelip tatması gerekiyor, bir de stres atıyor, o da önemli. Mesele silah sıkmak değil. O gün insanlarla ya da farklı bir durumla ilgili sıkıntı yaşamış fakat buraya gelip deşarj oluyor, unutuyor problemlerini ve evine rahat gidiyor. Evinde de sonra mutlu oluyor. Günün problemlerini, stresini burada atıyorlar ve sonra mutlu oluyorlar. Biz bu sebeple çok mutlu oluyoruz.”

“Kadınlar, erkeklerden daha iyi”

Kurdukları poligona kadınların ilgisinin fazla olduğunu belirten Ücal, ekonomik düzeyi iyi seviyede olanların genelde poligona geldiklerini belirtti. Kadınların atışta çok daha iyi olduklarını ifade eden Ücal, “Kadınlar o kadar iyi atış yapıyorlar ki gerçekten erkeklerden çok daha iyiler. Hayran kalıyorum atışlarına. Çok fazla talep var. Mükemmel bir cesarete sahipler. İlk etapta ürküyorlar fakat alıştıkları zaman bırakmıyorlar” açıklamasını yaptı.

“İçimdeki kötü enerjiyi atıyorum” 

Mersin’de bir tatil sitesinde güvenlik personeli olarak görev alan 30 yaşındaki Yıldız Gök, silahlı güvenlik personeli olmayı tercih ettiğini belirtti ve poligona gelme sebebini şöyle açıkladı:

“Silah atışını çok seviyorum. Bir yandan kendimi pekiştiriyorum bir yandan da silahı çok seviyorum. Niyetim, insanlara zarar vermek değil atışı çok seviyorum. Atış yaparken bütün içimdeki kötü enerjiyi atıyorum. Farklı bir mutluluk ve haz duyuyorum bu atışları yaparken.”  

“Atışların farklı bir hazzı var”

Özel güvenlik çalışanı olarak görev alan 22 yaşındaki Aylin Adanalı, silahlı personel olmak için atış eğitimi aldığın açıklarken şunları söyledi:

“Onun haricinde atış yapmanın farklı bir hazzı var. Silah atışı, yalnızca güvenlik için değil, spor amacıyla da yapılabilir. Bir de insana zevk veriyor. İçimde hep vardı kısmet oldu şimdi geldik. Bu eğitim, iş olarak beni daha iyi yerlere getirebilir. Kadınlar da bu silahla atış yapabilmeli. Bunu yalnızca erkekler kullanacak diye bir durum yok. İşim gereği silahı yalnızca görev anımızda kullanıyoruz fakat onun haricinde kadınlar da kendini savunmalı, korumaya almalı diye düşünüyorum”









Yorumlar (0)