İstanbul’da papağan operasyonu: 38 İskender papağanı kurtarıldı 

İstanbul’da hayvan kaçakçılarına yönelik operasyon yapıldı. Gerçekleştirilen operasyonda 38 İskender papağanı kurtarıldı. 

YAŞAM 06.06.2021, 11:42 07.06.2021, 09:00
İstanbul’da papağan operasyonu: 38 İskender papağanı kurtarıldı 

İstanbul Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmaya göre Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele ekipleri, hayvan kaçakçılığıyla ilgili bir ihbar aldı. Gelen ihbara göre canlı hayvan kaçakçılığı yapan kişiler, 3 evin çatı katında toplam 38 adet İskender papağanı saklıyordu. 

Kaçakçılar ve ev sahipleri hakkında başlatılan teknik ve fiziki takip sonucunda ihbarın doğru olduğu ve papağanların illegal ticaretinin yapıldığı saptandı. Bunun üzerine Beykoz’daki 3 farklı adrese “kanatlı operasyonu” düzenlendi.



Çatı katında papağan çiftliği

“Alexander” olarak da bilinen papağanları küçük çiftlik görüntüsü verilen çatı katlarında besleyen M.C.T. ve B.G. isimli şüpheliler, yapılan baskın sonucunda yakalandı. Adreslerde yapılan aramalarda ise gümrük kaçağı olduğu saptanan ve Asya ülkelerinden getirilen 38 adet papağan yakalandı. Çatı katlarında ayrıca 9 papağan yumurtası, öldürülüp içi doldurulmuş 13 adet baykuş, ördek ve sincap ile bir kuluçka makinesi de ele geçirildi.



Bu papağanlar, istilacı tür olarak biliniyor

TÜBİTAK’ın raporuna göre ise İskender papağanları, doğaya karışmaları halinde doğadaki yerli kuş sürülerini yok edebilecek derecede istilacı bir tür. Bu sebeple yasal yollardan satışına izin verilmiyor. Ancak internet üzerinden açılan yasadışı ilanlar sayesinde satın alınabiliyorlar.

Kanatlı operasyonu ile kurtarılan 38 papağan, İstanbul Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne teslim edildi. Gözaltına alınan kişiler hakkında ise işlem başlatıldı. 

Yorumlar (0)