İstanbul'a ne zaman kar yağacak? La Nina kışı nedir?

İstanbul'a ne zaman kar yağacak? Vatandaşlar bu sorunun yanıtını merak ediyor. Ülkenin birçok bölgesinde mevsimin ilk kar yağışı alındı. İstanbul'a kar yağacak mı? İstanbul'da kış nasıl geçecek? La Nina kışı nedir? İşte detaylar...

YAŞAM 27.11.2022, 12:08 28.11.2022, 13:50 Hakan Öksüz
İstanbul'a ne zaman kar yağacak? La Nina kışı nedir?

İstanbul'a ne zaman kar yağacağı merak ediliyor. Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte Türkiye'nin bazı bölgeleri, mevsimin ilk kar yağışını aldı. Hakkari'deki bazı köy yolları, kar yağışı nedeniyle trafiğe kapandı. Erzurum, Bursa, Siirt, Düzce ve Karabük'te kar yağışları etkili oldu. İstanbul'a ne zaman kar yağacak? sorusunun yanıtı merak edilmeye başlandı. 

İstanbul'a ne zaman kar yağacak? 

Türkiye'nin çeşitli illerinde etkisini gösteren kar yağışları, İstanbul'a ne zaman kar yağacak? sorusunun gündeme gelmesine neden oldu. Kar yağışları nedeniyle hava iyice soğudu. İstanbul'da hava sıcaklığı 13 dereceye kadar düştü. Meteoroloji uzmanlarına göre bu yıl La Nina kışı yaşanacak. Soğuyan havalar ve kar yağışları, kış aylarının sert geçeceğini gösteriyor.

İstanbul'a ne zaman kar yağacak? sorusunun kesin cevabını vermek mümkün olmasa da uzmanlara göre Aralık ayının ikinci haftasında İstanbul'da kar yağışları etkili olabilir. İstanbul'da 10-15 Aralık tarihlerinde kar yağışının görüleceği tahmin ediliyor. Ocak ayı gelmeden yoğun kar yağışlı hava dalgasının yurdu etkisi altına alması bekleniyor. Türkiye'nin kış aylarında en çok kar yağışı alacak bölgelerinden birinin de Marmara olacağı düşünülüyor.

La Nina kışı nedir?

Meteoroloji verilerini inceleyen uzmanlara göre belli koşullar altında ortaya çıkan La Nina kışı, bu yıl etkisini gösterecek. Peki La Nina kışı nedir? La Nina kışı, soğuk havaların etkili olduğu bol kar yağışlı yıllarda görülür. Pasifik Okyanusu'nda (Büyük Okyanus) etkili olan La Nina isimli hava akımı, dünyayı soğuma evresine sokmaktadır. Bu hava akımı nedeniyle Büyük Okyanus üzerindeki basınç sistemleri etkilenmektedir. La Nina kışının yaşandığı yıllarda dünyadaki buzul miktarında artış görülmektedir.

Alize rüzgarları nedeniyle kıtaların kenarlarında yer alan sıcak sular, okyanusların içine doğru çekilir. Bu durum, alt bölgelerdeki soğuk suların okyanusların yüzeyine çıkmasına yol açmaktadır. Yağış yüklü bulutların kıtaların içlerine doğru yönelmesi ve soğuk hava, yoğun kar yağışlarına neden olmaktadır. Özellikle de Kuzey Amerika ve Avrupa, La Nina kışı nedeniyle yoğun kar yağışı almaktadır.

Yorumlar (0)