Ehliyette 2022 güncellemesi: Gece sürüş dersleriyle birlikte ehliyet almak artık çok zor 

Ehliyet alırken uygulanan dersler ve sınavlar hakkındaki yönetmelikte değişikliğe gidiliyor. 35 dakikalık sınav süreleri uzatılacak, gece dersleri eklenecek ve ehliyet almak artık oldukça zorlaşacak.  

YAŞAM 17.12.2021, 16:07
Ehliyette 2022 güncellemesi: Gece sürüş dersleriyle birlikte ehliyet almak artık çok zor 

Ehliyet almak isteyen sürücü adayları için 2022 senesi ve sonrası hayli zor olacağa benziyor. Direksiyon sınavları ve direksiyon derslerinde değişikliğe gidileceğini belirten sürücü kursları, yeni yönetmelikle birlikte artık ehliyet almanın çok daha zor olacağını aktarıyor. Uzun senelerdir alışılmış olan direksiyon dersleri ve sınavlarında yapılması için gün sayılan değişiklikler sayesinde sınavları geçen adaylar artık daha donanımlı ve bilgili şekilde trafiğe çıkacak. 

Sınav süresi uzatılıyor ve trafik koşulları değişiyor 

Yeni yönetmelikle birlikte 35 dakika olan sınav sürelerinin uzatılması, çeşitli trafik koşullarında sürücüler üzerinde test uygulanması ve hatta gece vakitlerinde (karanlık çöktüğü zaman) direksiyon dersi verilmesi gündemde. 

Konuyla ilgili konuşan İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin, taslağın hazır olduğunu ve kurumların görüşlerinin alınmasının ardından 2022 senesi için eğitim ve sınav içeriklerinin net olarak belirleneceğini kaydediyor ve şöyle devam ediyor: “Hem direksiyon derslerinde hem de sınavlarında devrim niteliğinde değişiklikler yapılması planlanıyor. Ehliyet almak için girilen direksiyon sınavının artık 35 dakikadan uzun olması, karanlık saatlerde de adayın alışması açısından direksiyon dersi verilmesi ve farklı trafik koşullarında adayın test edilmesi gündemde. Biz, adayların ezberlediği sınav bölgelerinin dışına çıkmayı planlıyoruz. Böylelikle sürücü adayının akan bir trafikte karşılaşabileceği tüm zorlukları ve kolaylıkları derslere ve sınavlara aktaracağız. Daha ciddi direksiyon sınavları gündemde.” 



Teorik ve uygulama eğitimleri uzuyor 

Tekin: “Sürücü kurslarında verilen teorik eğitimlerin en az 34 saat, uygulama eğitimlerinin de en az 16 saat olması gerekir. Yeni yönetmelikle birlikte ders sayılarında da artışa gidilecek. Tüm bu derslerin de elbette maddi karşılığı olacak. Sürücü adayları kurs kurs dolaşarak en ucuz dersi bulmaya çalışıyor. Fakat unutulan bir şey var ki o da ucuza alınan eğitimin kalitesinin her zaman düşük olduğudur.” 

“Trafik kazalarında ölüm oranında düşüş yaşandı” 

Tekin: “Türkiye’de şu anda 30 milyonun üzerinde ehliyet sahibi vatandaş var. Bu da nüfusun yüzde 38’i ediyor. Birleşmiş Milletler’e geçmiş senelerde bir taahhüt vermiş ve 2020 senesine kadar trafik kazalarındaki ölüm oranlarının yüzde 50 oranında azaltılmasını hedefleyeceğimizi belirtmiştik. Bu hedefi gerçekleştirdik. Bunda, verilen eğitimlerin ve sınavın payı büyüktür. 2013 senesinden önce direksiyon sınavı 15 dakika sürüyordu. 2013’teki yönetmelik değişikliğiyle birlikte sınav önce yarım saate sonra da 35 dakikaya çıkartıldı. Bu da 2013 senesinde önce görülen yüzde 99’luk başarı oranının yüzde 50 oranında düşmesine sebep oldu.” 

Yorumlar (0)