Adıyaman'da üzüm bağları pestil tarlasına döndü

Eylül ayının gelmesi ile başlayan bağ bozumu ile birlikte tarlalar adeta pestil tarlasına döndü. Bağlardan toplanmasıyla yolculuğu başlayan üzümlerin önce suyu sıkılıyor sonrada büyük kazanlarda kaynatılarak şıra haline getiriliyor. Bu aşamadan sonra ise kimi reçel kimi pekmez kimi sucuk kimi de pestile dönüşmek üzere farklı yolculuklara çıkıyor…

YAŞAM 05.09.2020, 17:45 Hanife
Adıyaman'da üzüm bağları pestil tarlasına döndü

Eylül ayına girilmesi ile Adıyaman’da bağ bozumu dönemi başladı. 



Samsat ilçesinde bağcılık yapan köylüler bağ bozumunda bir araya gelip, üzümleri toplamakla işe koyuluyor.

Daha sonra suyu sıkılan üzümler, büyük kazanlarda kaynatılıyor.  Şıra haline gelen üzüm;  pekmez, reçel, pestil, kesme, cevizli sucuk yapılmak üzere farklı bir yolculuğa çıkıyor



Toz olmasın diye üzüm bağları üzerinde kurutuluyor

Pestiller, bez parçalarına ince bir tabaka halinde yaydıktan sonra toprakta ‘toz olmasın’ diye üzüm fidanlarının üzerine serilerek güneşte kurutulmaya bırakılıyor.

Besin değeri oldukça yüksek olan bu ürünler özellikle kış aylarında tüketiliyor.

Üzüm pazarının yaygınlaştırılması talebi

Bölgedeki çiftçiler bağ bozumuna önceden daha çok ilgi olduğunu söylerken, Göltarla köyü Muhtarı Salih Taşkın, bağcılığa elverişli olan Samsat ilçesinde üzüm ürünlerinin üretimi ve pazarlanmasının yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

Taşkın: Bu kültürü yaşatmak istiyorlar

Taşkın, eskiden bağcılığın yaygın olduğunu ve bir dönem neredeyse bitmek üzere olan bağcılığın yeniden canlandığını belirterek, “Köy halkı olarak hep beraber kerge yapıyoruz. Bunu bir festival havasında yaparak, sonraki nesillere de bu kültürü aktarmak istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (1)
Şerif Eren 4 yıl önce
Heeyyy çocukluğum, ne güzeldi o günler... kaynayan pekmezin kokusu hala burnumda, akşamları bağda (kerge) yatardık, üşümiyeyim diye babamın kucağında yatardım, o sabah namazına kalkınca ben de uyanırdım, bir salkım üzüm koparırdım dalından buz gibiydi....