40 yıldır el emeği tekne yapıyor: Karadenizli balıkçıların Necdet Ustası

Giresun'da el emeğiyle ahşap tekneleri imal eden Nejdet Özyazıcı, çevredeki Karadenizli balıkçılar "Nejdet Usta" ismiyle sesleniyor.

YAŞAM 11.07.2022, 10:05 12.07.2022, 11:43
40 yıldır el emeği tekne yapıyor: Karadenizli balıkçıların Necdet Ustası

Giresun'da hayatını sürdüren 65 yaşındaki Nejdet Özyazıcı, teknelere olan ilgisinin ilk olarak askerden geldikten sonra çevresindekilerin kendisine tekne almasıyla başladığını dile getirdi. Bu tekneyle balıkçılık yaptığın ifade eden Özyazıcı, yaptığı işi çok sevdiğini belirtti.

Balıkçılığı bıraktı, usta olmayı seçti

Sadece balıkçılık yapmadığını aktaran Özyazıcı, “Ben yalnızca balıkçılık yapmıyorum. Bunun yanı sıra tekne onarımı da yapıyorum” dedi. İlerleyen dönemlerde çok fazla talep gelmesiyle tekne onarım işine yönelen Özyazıcı, bir tercih yaptı ve balıkçılığı geride bırakıp ahşap tekne ustası olarak yoluna devam etmeyi seçti. Özyazıcı, Giresun Balıkçı Barınağı'nda bulunan yerinde bu mesleği 40 senedir devam ettiriyor. Nejdet Usta bu mesleği kendisine gösteren bir usta olmadığına dikkat çekti.

“Çevremdekiler bana ‘Nejdet usta’ diyor”

Kendisine ait olan tekneyi ve etrafında bulunan kişilerin teknesini onardıkça bu işte usta olmaya başladığını söyleyen Özyazıcı, "Gün geçtikçe çevremdekiler bana, 'Nejdet usta' demeye başladı. Burada balıkçılık çok fazla yapılır. Normal olarakta balıkçılar o dönemlerde tekne onarımı yapan ustalara oldukça fazla şekilde ihtiyaç duyuyorlardı. Bende baktım bu işi seviyorum ve ihtiyaçta var. Birazda usta olmam ihtiyaçtan ötürü oldu" şeklinde ifade etti.

“Ustalara ihtiyaç devam ediyor”

Özyazıcı, ahşap tekne onarımı yapan ustalara karşı hala ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekerek, kendisinin haricinde bu konuda çok az usta kaldığını aktardı.

Sende 4-5 adet balıkçı teknesi imalatı yaptığını dile getiren Özyazıcı, "Sadece imalat yapmıyoruz. Teknelerin onarımını da yapıyoruz. Hem insanların işlerini yapmış oluyoruz hem de ekmek paramızı çıkarmış oluyoruz” dedi.

“Bakım yapılırsa 50 sene kadar kullanılabilir”

Meslek yaşantısı süresince güzel işler meydana getirdiğini söyleyen Nejdet Özyazıcı, "Karadeniz'de bulunan teknelerin kendine has bir tarzı oluyor. Onunda belirli standardı olmuyor. Ustasından ustasına göre minikte olsa farklılıklar görülebilir. Örneğin Ege'de bulunan tekneler buraya göre çok daha farklı, Akdeniz'de olanlar da Ege'ye yakın tarzlarda. Ancak Karadeniz’de yüzen tekneler diğerlerine nazaran her zaman daha üstündür. Bir teknenin kullanılma ömrü sizin nasıl kullandığınıza bağlıdır. Bakımlı bir şekilde kullanan kişiler bunun yanında zamanında tadilatını da yaptırırsa 50 sene kadar kullanılabilir. İmalat süresi de teknenin boyutuna göre farklılık gösteriyor. 5 metre olan bir tekne ortalama bir ay içerisinde, 10 metre olan tekne ise üç ayda bitiyor" diye konuştu.

“Eserler çıkarıyoruz, bu paradan daha önemli”

Özyazıcı, Karadeniz'in birçok bölgesinden tekne siparişi geldiğini dile getirerek, "Trabzon’a, Hopa’ya ve Zonguldak'a tekne yaptım ve gönderdim. Eğer yaptığınız ürün iyiyse sizin reklam yapmanıza gerek olmuyor. Çoğu balıkçı barınağında, 'şurası güzel tekne yapıyor, bakın şöyle bir usta var ve çok güzel tekneler yapıyor' diye konuşuyorlar. Sonrasında da bize ulaşıyorlar” şeklinde ifade etti.

Hayatta olduğu sürece bu mesleği sürdüreceğinin altını çizen Özyazıcı, "Biz bir tekne yapıyoruz. Sonrasında tekneyi suya indiriyoruz. Çevredekiler de 'bu nasıl güzel bir tekne olmuş' diyor. İşte o an paradan daha değerli bir şey yaptığınızı anlıyorsunuz. Keyifle o anı izlerim, mutlu bir şekilde de arkamı dönüp oradan uzaklaşırım. Bu iş paradan daha kıymetli, sonuçta ortaya iyi bir eser çıkarıyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)