En Çok İzlenen Videolar

Popüler Videolar

Türkmenistan'da 50 yıldır yanan 'cehennem kapısı' kapatılıyor

DÜNYA 10.04.2022, 12:01

Türkmenistan’ın ‘cehennem kapısı’ olarak da adlandırılan Derveze gaz krateri yaklaşık 50 yıldır yanmaya devam ediyor. Doğal gaz kaybına ve çevre kirliğine sebep olduğu için nasıl kapatılacağına ilişkin bilim adamları üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Başkent Aşkabat’a 270 kilometre uzaklıktaki Ahal vilayetinde ve Karakum Çölü'nün merkezinde yer alan cehennem kapısı,1970’li yıllarda Sovyetler Birliği döneminde yapılan kazı çalışmaları sırasında toprağın çökmesi sonucunda 60 metre genişliğe ve 20 metre derinliğinde bir krater oluştu. Kraterden çıkan gaz, çevreye ve yaşam alanına verdiği zarardan kurtulmak içinse yakılmasına karar verildi.
Kraterin kapatılmasına yönelik gelen açıklamalarda Türkmen bilim adamlarının, çukura eğimli kuyu açıp, bu kuyudan gazın çıkarılması önerdiği belirtildi.  Bilim adamlarına göre, açılan kuyu, atmosfere kontrolsüz gaz emisyonlarının azaltılmasında ve sızıntı akışlarının kontrolünün sağlanmasında büyük fayda sağlayacak.
Cehennem kapısının kapatılmasına yönelik yurt dışından gelen teklifleri de değerlendiren Türkmenistan’a Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Odile Renaud-Basso, iş birliği yapmaya ve doğal gaz sızıntısını durdurmaya yardım etmeye hazır olduklarını belirtti.
 

Yorumlar (0)