En Çok İzlenen Videolar

Popüler Videolar

Türkiye'nin jet eğitim uçağı Hürjet için geri sayım

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.12.2022, 14:47

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen Türkiye'nin ilk jet eğitim uçağı olacak olan Hürjet, havalanmak için gün sayıyor.

Hürjet projesi, ilk olarak Ağustos 2017'de Jet Eğitim Uçağı Geliştirme Projesi olarak başlatıldı. Nisan 2018'de kavramsal tasarım aktiviteleri, Temmuz 2019'da ön tasarım faaliyetleri, Şubat 2021'de kritik tasarım faaliyetleri başarıyla sonuçlandırıldı, tasarım döngülerinin sonuçlanmasıyla üretim faaliyetlerine geçildi.

Yaklaşık 8 bin parçadan oluşan Hürjet, motor entegrasyonu ve yer testleriyle 18 Mart 2023'teki ilk uçuşuna hazırlanacak. Sonrasında yürütülecek testler ve geliştirme faaliyetleriyle Hürjet'in 2025'te envantere girebilir hale gelmesi amaçlanıyor. Seri üretim döneminde de ayda 2 Hürjet üretim kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.

FARKLI GÖREVLERİN ÜSTESİNDEN GELECEK

Yaklaşık 14 metre uzunlukta, 5 metre yükseklikte ve 9,5 metre kanat açıklığında, tek motorlu ve tandem kokpitli Hürjet, harbe hazırlık geçiş eğitimi, hava devriyesi (silahlı ve silahsız) ve akrobatik gösteri uçağı gibi roller icra edebilecek.

1,4 mach hıza ulaşabilecek, azami 45 bin feet seviyesinde uçuş gerçekleştirebilecek olan Hürjet, uçakta üçer adet kanat altında ve bir adet gövde altında olmak üzere 7 istasyon bulunabilecek ve 3 tona yakın faydalı yük taşıyabilecek.
 

Yorumlar (0)