Kasım yağmurları çiftçinin yüzünü güldürdü

Verimli tarım alanlarında çok sayıda ürünün yetiştiği Aydın, Manisa ve İzmir'de geçtiğimiz ay yağan yağmurlar, tarımsal üretim için suya gereksinim duyan üreticiyi memnun etti.

TARIM 05.12.2023, 22:20 06.12.2023, 18:13
Kasım yağmurları çiftçinin yüzünü güldürdü

Kasımda uzun seneler ortalamasından yaklaşık olarak 2,5 kat daha fazla yağış alan İzmir, bu sene, 2001 senesinden sonraki en yağışlı kasım ayını yaşadı.

İzmir'in önemli tarım alanı Menemen Ovası da bu yağışlardan müspet etkilendi. Ürün yelpazesinin kuraklık sebebiyle değişmeye başladığı ovada, geçtiğimiz sene sonbahar mevsiminin kurak olması sebebiyle ekimi geciken buğday, vaktinde ekildi ve filizlendi. Su, ovadaki diğer tarım ürünlerinin gelişimine de müspet yansıdı.

Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş, "Ovada 220 bin dönüm büyüklüğündeki alanda tarım yapılıyor. Ovadaki temel ürün pamuk. Son senelerde kuraklık ve düşük fiyat sebebiyle üretim azaldı. Buğday ekimine yönelme söz konusu, yaklaşık olarak 80 bin dönüm büyüklüğündeki alanda buğday ekiliyor. Bölgemizde kuraklıktan ötürü su gereksinimimiz vardı. Son yağan yağışlar bize altın değerinde geldi. Kışlık ürünlerin sulama maliyeti düştü. Bölgemizde 20 bin dekar büyüklüğündeki alanda karnabahar, lahana, brokoli, ıspanak gibi kışlık sebzeler ekili. Allah'ın izniyle önümüzdeki günlerde de hava koşulları izin verirse buğday ekimi sürecek." dedi. 

Menemen'de kışlık sebze üreten Akif Aykanat, "Önceki senelere kıyasla çok daha yağışlı bir kasım ayı geçirdik. En son ekimde sulama yapmıştık, kasımda sulamaya gerek duymadık. Dolayısıyla ekonomik girdilerde düşüş yaşatıyor. Elbette bunun da aşırısı zarar." şeklinde konuştu.



Manisa

Kentin tarımsal faaliyetleri yüksek ilçelerinden Turgutlu'da da kasımdaki yağmurlar yüzleri güldürdü.

Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, "Son senelerde kuraklık sebebiyle tarımsal üretimde su sıkıntısı yaşadık. Kasımda yağmurlarla üreticinin içi biraz rahatladı. Buğday alanlarının yarısı ekildi. Yağışın çok yararı oldu. Filizlenme başladı, iki hafta evvel ekilen tarlalar yemyeşil. Bu dönemdeki yağışlar verimi de artırır." ifadesini kullandı.



Aydın

Aydın Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri ise "Söke ilçemiz pamuk üretiminde Türkiye'nin en önemli merkezlerinden biri. Pamuk yetiştirmek için çok fazla suya ihtiyaç duyuluyor. Sulama yapmak için barajların dolu olması lazım. Kasım yağmurları barajları doldurdu ve pamuk üreticisini mutlu etti. Bölgede az da olsa hububat da ekiliyor. Fazla yağış alan noktalarda buğday ekilemedi. Önümüzdeki günlerde buğday ekilecek." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)