Genç çiftçi adayına ‘altın’ dokunuş

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2017 yılında hayata geçirilen Genç Çiftçi Projesi, Eskişehir'in Ahurözü Mahallesi'nde yaşayan Sevda Özgan'a önemli bir destek sağladı.

TARIM 10.01.2024, 13:25 11.01.2024, 09:00 Buse Önder
Genç çiftçi adayına ‘altın’ dokunuş

2017 yılında Genç Çiftçi Desteklemelerinden faydalanmak için proje hazırlayarak köyüne yerleştiğini, proje çerçevesinde sağlanan destekle safran üretimi için gerekli olan safran soğanı ve bahçesini muhafaza etmek için çit malzemesi aldığını belirten Özgan, bu destek ve ailesinin de yardımıyla 5 dekarlık alanda safran tarımına başladığını belirtti.

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekibi, Özgan ailesinin işletmesini ziyaret ederek başarılarını yerinde gördü ve hikayelerini dinledi.

İşbirliği yapmak önemli bir adım

Mezun olduktan sonra 2017'de Genç Çiftçi Desteklemeleri kapsamında proje hazırlayarak köyüne yerleşen Özgan, aldığı hibe desteği ile safran üretimine yönelik girişimde bulundu. Safranın kârlı ancak dikkat ve özen isteyen bir ürün olduğunu ifade eden Özgan, erken saatlerde topladıkları çiçeklerden elde ettikleri stigmaları Safranbolu İlçesi'nde toptan sattıklarını söyledi.

Eşinin desteğiyle safran üretimine devam ettiklerini belirten Mustafa Özgan, en büyük zorluklarının pazarlama aşamasında yaşandığını vurguladı. Safranın sabit bir piyasası olmamasının kaliteli ürünlerini değerinde pazarlamalarını zorlaştırdığını dile getiren Özgan, diğer safran üreticileriyle işbirliği yapmanın önemine değindi.

Özgan ailesi, Genç Çiftçi Projesi sayesinde kendi işlerini kurmanın gururunu yaşarken, pazarlama zorluklarına rağmen safran üretimindeki başarılarıyla dikkat çekiyor.

‘250 bin TL hibe desteğinden yararlanabilirler’

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri de genç çiftçilere sağlanan desteklerin önemini vurgulayarak, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2022 ve 2023 yıllarında uygulanan 'Uzman Eller Projesi' ile genç çiftçilere sağlanan 250.000 TL hibe desteğine dikkat çekti.

Müdürlük aynı zamanda bu projeden faydalanmak isteyen genç çiftçi adayları, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne başvurarak detaylı bilgi alabileceklerini vurguladı.

Yorumlar (0)