Erkenci şeftali hasadı başladı: Kilosu 300 liradan satılıyor

-Mersin’de örtü altı üretilen erkenci şeftalinin hasadına başlandı. Üreticilerin yüzünü güldüren bu şeftali, özellikle Rusya, Almanya ve Katar gibi birçok ülkeye ihraç ediliyor. Dalından özenle toplanıp paketlenen şeftalinin kilosu, 300 liradan alıcı buluyor.

TARIM 28.03.2024, 12:37 29.03.2024, 16:06 Buse Önder
Erkenci şeftali hasadı başladı: Kilosu 300 liradan satılıyor

Mersin'de gerçekleşen bu erkenci şeftali hasadı, Türkiye'deki toplam şeftali üretiminin yüzde 17'sine denk geliyor.

Ziraat Mühendisi Deniz Gürbüz, Türkiye'nin toplam şeftali üretiminin 1 milyon tonun üzerine çıktığını ve bunun yaklaşık yüzde 25'inin ihracata gittiğini belirtti. Geçen yıl Mersin'de 200 bin tonun üzerinde şeftali ve nektarin üretildiğini ifade eden Gürbüz, bunun yaklaşık 100 bin tonunun ihraç edildiğini açıklayarak, bu yılki beklentilerinin ise 250 bin tonun üzerinde olduğunu dile getirdi.

‘Havaların ısınmasıyla fiyatlar düşecek’

Gürbüz, dünyada şeftali bulmanın zor olduğunu vurgulayarak, Mersin'in Türkiye'de şeftalinin ilk hasadının gerçekleştiği yer olduğunu belirtti. Kuzey yarım kürede şeftalinin ilk hasadının Türkiye'de gerçekleştiğini söyleyen Gürbüz, Türkiye'nin subtropikal ikliminin bu avantajı sağladığını ifade etti.

Şu anda çıkan ürünlerin lüks restoranlara ve 7 yıldızlı otellere gittiğini söyleyen Gürbüz, havaların ısınmasıyla birlikte verimin artması ve fiyatların düşmesi beklendiğini, böylece vatandaşların şeftaliyi daha uygun fiyatlarla tüketebileceği öngördüğünü söyledi.

‘Fiyatlardan memnunuz’

Şeftali üreticisi İbrahim Uygun da verimden ve fiyattan memnun olduklarını ifade ederek, 25 yıldır üretimde olduklarını ve bu yıl şeftali üretimine yönelerek memnuniyetlerini dile getirdi. Yaklaşık 10 gün önce hasada başladıklarını ve üründen memnun kaldıklarını belirtti.

Yorumlar (0)