Çiftçilerin maliyetini yüzde 40 oranında düşüren çözüm

Vodafone Business, dijitalleşmenin gücünü kullanarak çiftçilere sunmuş olduğu inovatif çözümlerle verimlilik ve tasarruf sağladığını duyurdu. Dijital Tarım İstasyonu çözümlerinin su israfının önüne geçtiğini belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu, çiftçilerin maliyetlerinin yüzde 40’a varan oranlarda düşerken; ürün verimliliğinde ise yüzde 30’luk bir artış yakalandığını söyledi.

TARIM 21.03.2024, 11:26 21.03.2024, 17:34 Melina Ay
Çiftçilerin maliyetini yüzde 40 oranında düşüren çözüm

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1993 yılında Dünya Su Günü kararının resmi olarak imzalanmasının ardından her yıl 22 Mart’ta kutlanan Dünya Su Günü çiftçilerin su tüketimine dikkat çekiyor. Vodafone Business, bu alanda dijitalleşmenin gücünü kullanarak sürdürülebilirlik ve su tasarrufu konusunda farkındalık oluşturuyor.

Dijital ve Akıllı Tarım çözümleriyle platform, bu sayede çiftçilere önemli seviyelerde verimlilik ve tasarruf sağladığını açıkladı. IoT tabanlı Dijital Tarım İstasyonu ve Akıllı Tarım ve Sulama çözümlerini kullanarak tarımsal sulamada yüzde 40’a varan tasarruf sağlayan çiftçiler, doğal kaynakları doğru zamanda kullandıklarından dolayı ürün verimliliğinde de yüzde 15’e varan iyileşmeler elde ediyor.

Çiftçilerin maliyetleri yüzde 40 düştü

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Vodafone Business işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Deprem Sonrası Çiftçi Dijital Destek Projesi/Akıllı Tarım ve Sulama' projesi, Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 6 Şubat depremlerinden etkilenen çiftçilere önemli yardımlarda bulundu.Bu proje kapsamında, 1000 köy ve 32 bin çiftçi için özel bir eylem planı hazırlanmış ve sulama sistemlerine 200 sensör ve toprağa belirli aralıklarla 500 analiz tüpü yerleştirildi. Bu sayede, gereksiz ve az sulama önlenerek enerji, su ve zaman tasarrufu sağlanmış, çiftçilerin maliyetleri yüzde 40'a varan oranlarda düşürüldü. Ayrıca, ürün verimliliğinde ise yüzde 30'luk bir artış elde edildi.

“Verimlilikte yüzde 15’e varan artış sağlıyor”

Geleneksel yöntemlerle yapılan çiftçilikte çok daha fazla su, gübre, mazot ve başka kaynaklar harcandığını belirten,Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Kestioğlu şu ifadelere yer verdi: 

“Geleneksel yöntemler, maliyetleri artırıyor. Vodafone Business’ın sunduğu Dijital Tarım İstasyonu çözümleri ise doğru anda doğru sulama önerisi sayesinde suyun gereğinden fazla kullanılmasının önüne geçerek su kaynaklarının korunmasını sağlıyor.

Havanın ve toprağın nemini ölçen, ne zaman yağmur yağacağını veya kuvvetli rüzgâr çıkacağını önceden haber veren çözümlerimiz sayesinde, çiftçiler daha dengeli sulama yaparak kaynakları daha verimli kullanma imkânı buluyor. Bölge, coğrafi koşullar, yetiştirilen ürün ve kaynaklar göz önüne alındığında sulamada yüzde 40, gübreleme ve ilaçlamada yüzde 30, elektrikte ise yüzde 40’lara varan tasarruf sağlayan Dijital Tarım İstasyonu, tarımsal ürünün çeşidine göre de verimlilikte yüzde 15’e varan artış ve ürün kalitesinde ciddi iyileşmeler sağlıyor.

Bu noktada önümüzdeki dönemde tarımda IoT ve bulut tabanlı çözümlerin su ve enerjiyi doğru ve zamanında kullanım imkânı sunacağını söyleyebiliriz. Bizler de Vodafone Business olarak, herkes için daha iyi bir gelecek hedefiyle dijitalleşmenin gücünü kullanarak sürdürülebilirlik alanında ve su tasarrufu gibi dünyamız için son derece kritik olan bir konuda katma değer oluşturan çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.”

Yorumlar (0)