Çiftçilere kritik fare uyarısı: Mücadele yolları paylaşıldı

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, çiftçilere tarla farelerine karşı uyarılarda bulunuldu.

TARIM 15.02.2024, 13:42 16.02.2024, 14:34 Şeyda Gül
Çiftçilere kritik fare uyarısı: Mücadele yolları paylaşıldı

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, son zamanlarda popülasyonu artan tarla farelerinin meydana getirdiği ekonomik zararları en aza indirmek için çalışmaların sürdüğü ifade edildi. Tarla faresinin genellikle tıknaz vücutlu, başı büyükçe, burnu basık ve kulakları kısa olduğunun bilgisine yer verilen açıklamada, kuyruklarının vücuda oranla kısa olup vücut uzunluğunun beşte biri kadar olduğu ifade edildi. Başlangıç noktasından ucuna kadar kısa, seyrek ve açık renk kıllarla kaplı oldukları belirtilen açıklamada, sırt tüyleri dip tarafta esmer gri, üste kahverengi kızıl olduğu ifade edildi. Karınlarının beyaz veya kirli beyaz olduğu aktarılan açıklamada, “Vücut 90-180 mm, kuyruk 18-53 mm, arka ayak 19-24 mm uzunlukta olup vücut ağırlığı 30-60 gr’dır. Deniz seviyesinden 2500 metre yüksekliğe kadar bitki yetişen hemen her yere yayılmışlardır. Tarla fareleri, 4-12 giriş deliği bulunan 10-70 cm derinlikteki toprak altı galerilerinde yaşarlar. Gece ve gündüz aktif olmakla birlikte özellikle geceleri aktiftirler” ifadelerine yer verildi.

Sütten kesildikten sonra zararlı olmaya başlıyorlar

Dişi tarla farelerinin her ay doğurabildiğine dikkat çekilen açıklamada, yılda ortalama 4-6 doğum yaptıklarına ve her doğumda en çok 9, ortalama 5-6 yavru verdikleri kaydedildi. Gebelik sürelerinin 3 hafta kadar olduğunu belirtilen açıklamada, yeni doğan yavrulardan ortalama yüzde 40 kadarının çeşitli nedenlerle öldükleri kaydedildi. Doğumdan 15-20 gün sonra sütten kesilen yavruların kendilerinin beslenmeye başladığı vurgulanan açıklamada, bu andan itibaren zararlı olmaya başladıkları ve 2-3 ay içinde ergin olarak ortalama 3-4 yıl yaşadıkları ifade edildi.

Verdikleri zarar yoğunluğuna bağlı olarak yüzde 100’e kadar ulaşabilir

Tüm tarla, bahçe ve çayır-mera bitkileri, özellikle buğday, arpa, yulaf, mısır, yonca ile sebze ve meyvelerde zarar yaptıkları kaydedilen açıklamada, özellikle genç orman ağaçları başlıca konukçuları olduğu aktarıldı. Kültür bitkileri ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini, ayrıca yiyecek bulamadığı durumlarda, meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini (özellikle kök boğazı) yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yaptıkları vurgulanan açıklamada, “Beslendikleri alandaki besin tükendiğinde başka alanlara da geçerek zararlarına devam ederler. Sıcak aylarda yeşil, serin aylarda kuru yemi fazla yerler. Ergin bir tarla faresi günde ortalama 15-17 gr yeşil, 10-13 gr kuru yem yer. Kayıp, zarar yoğunluğuna bağlı olarak yüzde 100’e kadar ulaşabilir” değerlendirmesinde bulunuldu.

Mücadele yolları paylaşıldı

Tarla farelerinin başlıca doğal düşmanlarının kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılan olduğu aktarılan açıklamada, doğal dengenin bozulmadığı ortamlarda, bu doğal düşmanların tarla farelerini büyük ölçüde baskı altında tuttuğu belirtildi. Bu canlıların korunmaları için avlanmamaları ve tarlalarda hastalık ve zararlılara karşı gereksiz olarak tarım ilacı kullanılmaması gerektiğini belirtilen açıklamada, derin toprak işlemesi, münavebe (ekim nöbeti), tarla temizliği gibi önlemlerle zarar bir dereceye kadar azaltılabilmekte olduğu anlatıldı. Kapan kullanmak ve işlek delikleri su ile soldurmak suretiyle de mücadele yapılabileceğinin altı çizilen açıklamada, kimyasal mücadele, iklim uygun olduğu sürece her zaman yapılabileceğini açıklandı. En uygunu ve etkili olanının kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları erken ilkbahar ile kışa girişte sonbahar olduğu belirtilen açıklamada, tarla fareleriyle bulaşık alanlarda 25 metrekarede 5 işlek delik sayıldığında mücadeleye başlamak gerekirse de bitki çeşidine ve uğranılan ürün kaybının fazla oluşuna göre daha az delik olması durumunda da mücadeleye başlanabileceği aktarıldı. Açıklamada, Bakanlığın İl/İlçe Müdürlüklerinden alınabilecek çinko fosfürlü zehirli yemler tahta kaşık veya flinta denen ayarlı kamışların deliklere bırakılabileceğini vurgulandı.

Ayrıntılı bilgi için il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurulabilir

Açıklamada, zehirli yem uygulamasında, zehirli yemin her beslenme deliğinin içerisine 5 adet olacak şekilde, el değmeden delik içine bırakılmasına özen gösterilmesi gerektiği kaydedildi. Tarla faresi mücadelesinde toplu ve tarama mücadele esas olduğu aktarılan açıklamada, zararlının bulunduğu alandaki bütün tarlalar ve tarla kenarları ile çevredeki sulama kanallarında bulunan işlek deliklerin ilaçlanması gerektiği anlatıldı. Açıklamada, “Uygulamanın tamamlanmasından sonra, ilaçlanan alan mutlaka kontrol edilerek, fare ölüleri toplanıp derin bir çukura gömülmelidir. Ayrıntılı bilgi için çiftçilerimizin il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurmalarını rica ederiz” ifadelerine yer verildi.

Yorumlar (0)