Bu portakaldan kan akıyor

Ülkemizin portakal gereksiniminin önemli bir kısmını karşılayan Adana'da yurttaşlar arasında 'kan portakalı' olarak da bilinen 'Smith red blood'ın hasadı devam ediyor.

TARIM 07.02.2024, 19:06
Bu portakaldan kan akıyor

Ülkemizde 580 bin dönüm, Adana'da ise 2023'e kıyasla yüzde 10 oranında artarak 145 bin dönüm alanda üretimi gerçekleştirilen portakalda bu yıl dönüm başına ortalama 5 ton rekolte alınıyor. 

Yüreğir ilçesinde üretilen portakallar ülke içinde tüketilmesinin yanı sıra Suudi Arabistan, Avrupa ve Rusya Federasyonu'na ihraç ediliyor.

Adana genelinde 1.500 dönüm büyüklüğündeki alanda ekilen portakal halihazırda bahçede kilogramı 8 ila 12 TL arasında satılıyor. 

Dönüm başına 5 ton rekolte alınan fakat yurt içinde pek ilgi görmeyen portakal, dünyanın pek çok bölgesine ihraç ediliyor.



"İçi de dışı da kırmızı"

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, "Kentte ekilen portakalların yüzde 1,5'i kan portakalı. Bu da 1.500 dönüme tekabül ediyor. 'Cara cara' denen bir cins daha var, onun da içi kırmızı fakat dışı normal bir portakal gibi. 'Smith red blood'ın ise içi de dışı da kırmızıdır. Bu portakalın hasadı ocak sonu başlar ve şubat ortasına değin sürer. Kış ne denli sert geçerse o kadar kırmızı oluyor. Bu sene kış ılık geçti." dedi. 



"Bu sene narenciye bolluğu var"

2023'te 'Smith red blood'ın kilosunun 18 ila 20 TL arasında değiştiğini belirten Mehmet Akın Doğan, "Yurt içindense yurt dışından daha fazla talep var. Bu sene narenciyede hasat bolluğu oluştuğu için şu anda tarlada kilosu 8 ila 12 TL arasında satılıyor." diye konuştu. 



"Kaliteli ve güzel"

Önümüzdeki senelerde 'Smith red blood'ın ekim alanının daha da artacağını dile getiren Doğan, "Artık yüzde 6 oranında meyil olmayan yerler narenciye bahçesi olarak kullanılamayacak. Eski bahçelerin söküleceğini ve 'Smith red blood' da dahil olmak üzere yeni cinslerin ekileceğini düşünüyoruz. Aslında bu ürün çok kaliteli ve güzel. Eğer Türkiye'de bu ürünün tüketim alışkanlığı oluşursa ekim alanı daha da artacaktır." sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)