Balıkçılar “vira bismillah” dedi, ilk ağlarını bereketle çekti 

Av yasağının son bulmasıyla birlikte balıkçılar denize açıldı. İlk ağlarını çeken ve ürünleri tezgahlarda sergilemeye başlayan balıkçılar, dönemi bereketli şekilde açtı. 

TARIM 01.09.2021, 11:30
Balıkçılar “vira bismillah” dedi, ilk ağlarını bereketle çekti 

İstanbul Valiliği tarafından 2021-2022 Su Ürünlü Av Sezonu’nun başlatılmasının ardından Beykoz Poyrazköy Balıkçı Barınağı’nda tören düzenlendi. “Elmas Kardeşler” isimli gırgır teknesi, 32 personelle “vira bismillah” diyerek Poyrazköy Limanı’ndan denize açıldı. Kireçburnu açıklarında yaklaşık 500 metrelik ağ atan balıkçılar, ilk ağlarını çekerken heyecan dolu anlar yaşandı. İlk ağda yaklaşık 150 kilo civarında tekir balığı, istavrit, sardalye ve barbun tutuldu. Tekne reisi Oktay Saka ise 4,5 aylık av yasağında sezon için hazırlık yaptıklarını, ağ ve tekne bakımlarını tamamladıklarını belirtti. 



İlk sefer, deneme amaçlı yapıldı 

Sezonun açılmasının kendileri için adeta “doğum günü” olduğunu belirten Reis Saka, ilk seferin deneme amaçlı yapıldığını; acemilerin yetişmesi ve personelin uyumu konusunda ilk seferin bir ders niteliğinde olduğunu belirtti. Bazı eksiklikleri tespit ettiklerini ve bunların hızlı şekilde giderilmesi için çalışmalara başlandığını aktaran Saka, “Bizim meslekte hata olmamalı. Her şeyi tam yapmamız gerekir. O yüzde bu ağı sardık. Şimdi limana gideceğiz ve sabah tekrar denize açılacağız.” şeklinde konuştu. 



Trabzonlu balıkçılar, kilolarca istavritle kıyıya döndü 

Av yasağının sona ermesinin ardından denize açılan Trabzon’daki balıkçılar, kilolarca istavritle kıyıya döndü. Çarşıbaşı ilçesindeki Yoroz Balıkçı Barınağı’nda dün akşam saatlerinde düzenlenen açılış töreninin ardından denize çıkan balıkçıların ağlarına bol miktarda istavrit takıldı. Giresun, Hopa ve Trabzon açıklarından kilolarla istavritle dönen balıkçılar, gece yarısında kıyıya ulaştı. Burada soğuk hava deposuna konan balıklar, depolarla kamyonetlere yüklendi sabaha karşı Trabzon Balık Hali’ne ulaştırıldı. Buradaki balıklar, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte tükendi. 



Balıkçı Recep Denizer, sezonun hayırlı ve bereketli başladığını belirterek kalan günlerin de bu şekilde geçmesini diledi. Yeni sezona bol miktarda istavrit ile başladıklarını, palamudun da bollaşmasını beklediklerini ifade eden Denizer, “Palamut için şu anda bir şey söylemek mümkün değil fakat bu konuda tahminlerimiz var. 3-5 gün sonra güzel şeyler olacağını düşünüyoruz. Zonguldak ve Sinop taraflarından güzel haberler geliyor. Şu anda çok fazla istavritimiz var. Halkımıza bir süre istavrit yedireceğiz.” şeklinde konuştu. 



“İstavritin kilosu 20-25 lira civarında” 

Balıkçı Bahadır Özsandıkçı da teknelerin ilk gün bol miktarda istavritle kıyıya döndüğünü, 5 ila 10 gün içinde de palamutların bollaşacağını umduklarını şu cümlelerle ifade etti: “Vatandaşımız bu sene ucuza balık yiyebilecek. Bunu ilk günden görüyoruz. Şu anda istavrit var. 5-10 gün sonra da palamut başlar. Ardından hamsi gelir. Vatandaş bugün 20-25 liraya istavrit yiyecek. Bu, ilerleyen günlerde 20 liraya düşecek. Deniz suyu şu anda oldukça sıcak. Balığın biraz toparlanması gerekiyor. Bu sene sezon iyi olacak gibi görünüyor. Şu anda Trabzon Hali’ne bin kasadan fazla balık geldi. Bunlar hala gelmeye devam ediyor. Tahminime göre 1500-2000 kasa arasında balık olacak. Her kasada da 15 kilo balık var.” 



Kırklareli’nde de istavrit bolluğu yaşanıyor 

Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesinde de gün doğumu ile balığa çıkan denizcilerin yüzü, ilk günden güldü. Belde açıklarına yaklaşık 100 adet ağ atan balıkçılar, ilk ağlarını dolu şekilde çekmenin heyecanı içindeydi. Balıkçı Halil Kurt, ilk gün ile ilgili şunları dile getirdi: “Şu anda deniz çok güzel görünüyor. Atılan ilk ağlarla birlikte bol miktarda istavrit yakalamanın mutluluğunu yaşadık. Beklediğimizi aldık Allah’a şükürler olsun. İlerleyen zamanda da balık yoğunlaşır. Ekim ve kasım aylarında fırtınalara bağlı olarak yoğunluk artar. Bugün sarı kuyruk istavrit bolluğu yaşadık. İstavritin kilosu 20 liradan alıcı bulacak.” 



Düzceli balıkçılar yeni sezondan umutlu 

Düzce’nin Akçakoca ilçesinde balıkçılar, “vira bismillah” nidalarıyla denize açıldı. Batı Karadeniz’in önemli balık limanlarından olan Düzce Akçakoca’da balıkçılar, 1 Eylül-15 Nisan arasında balık tutabilecek. Balıkçı Çağdaş Özer, yeni sezon için çok heyecanlı olduklarını belirterek şu şekilde konuştu: “Her sene olduğu gibi bu sene de çok heyecanlıyız. Teknelerimizi hazırladık, ağlarımızı hazırlayıp teknelere koyduk. Gece yola çıktık. Güzel ve bereketli bir sezon geçireceğimizi düşünüyoruz. Yeni sezondan oldukça umutluyuz. Balıkçının umudu biterse mesleği de biter. Bizler bir şekilde umudumuzla denize açılmak zorundayız. Palamutta şu anda yoğunluk az. Lüfer ve çinakopta bolluk bekliyoruz.” 



Ordu’da sezon açılışı bereketli oldu 

Ordulu balıkçılar, denizde av yasağının sona ermesiyle birlikte mavi sulara yelken açtı. Perşembe ilçesindeki Kışlaönü Balıkçı Barınağı’nda açılış töreni yapan ve yeni sezon hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar, 15 Nisan 2022’ye kadar ağ balıkçılığı yapabilecek. Aileleri tarafından gece yarısında denize uğurlanan balıkçılar, onlarca ağı sulara bıraktı. Kıyıya bolca istavritle dönen denizcilerden Perşembe Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ünal Karadeniz, ağlar ile teknelerin bakımlarının tamamlandığını; yeni sezona tamamen hazırlıklı olduklarını söyledi.  



Karadeniz’de geçen sene palamudun çok iyi olduğunu bu sene de geçen senenin yarısı kadar olsa mutlu olacaklarını aktaran Karadeniz, hamsi için de umutlu olduklarını belirtti. Bir dolu istavrit ile denizden dönen balıkçı Serkan Karadeniz ise durumu şu şekilde aktardı: “Bizim için sezon açılışı oldukça bereketli oldu. İstavrit ve hamsinin numuneleri denizde görünüyor. Palamut az gibi fakat var. Balık çeşidi bu sene oldukça bol. Deniz bunu gösteriyor. İnşallah bereketli olacak. Bu sezonu kazasız belasız bitiririz inşallah. Avlanmamız çok iyiydi. Bol miktarda istavrit var. Bu gece attığımız ağdan yaklaşık 250 kasa balık aldık.” 



Egeli balıkçılar kasalarını hamsi ve sardalye ile doldurdu 

4,5 ay sonrasında yeniden mavi sulara dönen Egeli balıkçılar, sezonun ilk saatlerinde kasalarını hamsi ve sardalye ile doldurdu. Yeni sezon için hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar, Güzelbahçe Yalı Balıkçı Barınağı’nda yapılan açılış töreni sonrasında güneşin batışıyla denize açıldı. Gece yarısı ile “ağ bırak” talimatını alan balıkçılar, ağlarını serin sulara bıraktı. Sabaha kadar süren zorlu mesaide omuz omza çalışan balıkçılar, ilk mahsulleri el birliğiyle çıkardı. Sezonun ilk gününde de Ege’nin geleneksel balıkları hamsi ve sardalye, bol miktarda avlandı. 



Günün ilk ışıklarına kadar avlanan balıkçılar, balıkları kasaladıktan sonra Saip Altı Limanı’na çıkarıp kamyonlara yükledi. Buradan yola çıkan kamyon kamyon balıklar, İzmir Balıkçı Hali’ne gönderildi. Yaşar Reis 2 gemisinin kaptanı, “1 Eylül, balıkçıların bayramıdır. Geçen sene sezon ve satışlar oldukça bereketliydi. Bugün de ilk avımızı yaptık. Oldukça iyiydi. Sezonun hayırlı geçeceğini öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)