Bal rekoltesinde düşüş

Sinop Arıcılar Birliği Başkanı Fındık, bal rekoltesinin bu sene de iyi olmasını beklemediklerini ifade etti.

TARIM 24.01.2024, 00:31 24.01.2024, 18:08
Bal rekoltesinde düşüş

Metin Oktay Fındık, Gal arısı böceği ve iklim koşullarının rekolteyi menfi yönde etkilediğini kaydetti. 

İklim koşulları sebebiyle arıların çoğalamadığını, bitkilerde ise ballaşmanın azaldığını dile getiren Fındık, "Meydana gelen bu etkenlerin yanı sıra son senelerde en önemlisi Gal arısı böceği sorunu yaşanması. Bu böcek kestane yaprak ve çiçeklerine larvalarını bırakarak çoğalıyor, kestane ağaçlarının kurumasına yol açıyor." dedi.



"Arıcılığı bırakacaklarını belirtiyorlar"

Fındık, kestane balı ile kestane üreticisinin bu sebeple mağduriyet yaşadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Üreticiler dertli. Bal miktarı azalıyor, maliyetler ise arıyor. Birkaç sene daha bu şekilde devam ederse arıcılığı bırakacaklarını belirtiyorlar. Evvelki senelerde 300 ila 500 kilogram bal alan üreticiler, son senelerde 30 ila 50 kilogram kadar bal alabiliyor. Gal arısı böceği ve kestane dalı kanserinin etkileri kestane balı rekoltesinin baş düşmanları."



"Arıcılık bitmemeli"

Kentte bal üretiminin çok yüksek olmadığını fakat kalitenin bir hayli iyi olduğunu aktaran Fındık, şu yorumda bulundu:

"Kentte tıbbi bal niteliğinde bir bal üretimi mevzubahis. Sinop kestane balının prolin değerleri ve besleyiciliği bir hayli yüksek. Kentin bitki türü ve çeşitliği çok zengin. Bundan ötürü çiçek balı ve kestane balı kalitesi bir hayli yüksek. Buna bağlı olarak bal fiyatları da artmış vaziyette. Piyasada kestane balı bulmak çok zor. Arıcılık bitmemeli. Bu hususta Tarım ve Orman Bakanlığının arıcılara ayrı bir önem vermesi lazım."

Yorumlar (0)