Netanyahu tarih verdi: 6 ay sürecek

Binyamin Netanyahu, "Gazze Şeridi'ndeki savaşın üçüncü aşamasının yaklaşık olarak altı ay süreceğini" ifade etti.

DÜNYA 24.01.2024, 01:02
Netanyahu tarih verdi: 6 ay sürecek

İsrail basınında yer bulan habere göre, Başbakan Netanyahu, hükümetindeki bakanlarla gerçekleştirdiği toplantıda, Gazze'ye dönük saldırılara dair bilgilendirmede bulundu.

"İsrail güçlerinin Gazze'nin kuzeyinde başlayan savaşın üçüncü aşamasını bitirmesi altı ayı alacak." diyen Binyamin Netanyahu, "Daha evvel söylediğimiz gibi hava (saldırıları) kısmı üç hafta sürecek dedik, dediğimiz gibi de oldu. Kara manevralarından oluşan ikinci kısmın 90 gün süreceğini ifade etmiştik, dediğimiz gibi de oldu. Şimdi, üçüncü kısmın ise altı ay süreceğini dile getiriyoruz." dedi.

Haberde, İsrail güçlerinin, "yedek askerleri terhis ederek, yenileme ve odaklanmış bir biçimde savaşa hazırlamak için birliklerini düzenli bir biçimde geri çekerek Gazze Şeridi'ndeki asker sayısını azalttığı" kaydedildi. 

Haberde, "üçüncü aşama çerçevesinde Gazze Şeridi'nde kara saldırılarının tamamlanmasının, birliklerin sayısının azaltılmasının, yedek askerlerin terhis edilmesinin ve hedefli saldırılara geçiş yapılmasının planlandığı" belirtildi. 

Üçüncü aşamada, Gazze'de bir güvenlik bölgesinin oluşturulmasının beklendiği de haberde aktarıldı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, 8 Ocak 2024'te gerçekleştirdiği açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 'savaşın yoğun manevra aşamasından', 'farklı tarzdaki özel operasyonlara' doğru geçiş yapacağını kaydederek, sıradaki aşamanın çok daha uzun süreceğini ileri sürmüştü.


(Gallant)

Filistin-İsrail çatışması

Hamas'ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, 'Filistin halkı ve başta Mescid-i Aksa olmak kaydıyla mukaddes değerlere dönük sürekli ihlallere bir karşılık verme' gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim 2023'teki saldırılarda 1.200 İsraillinin yaşamını yitirdiğini, 5.132 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında minimum yüzde 70'i kadın ve çocuk olmak kaydıyla, 25.490 Filistinli katledildi, 63.354 kişi ise yaralandı. 

Gazze'de halkın sığındığı eğitim kurumları ve hastaneler hedef alınarak sivil altyapıya zarar veriliyor. 

İsrail ordusu, 556 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te dört günlüğüne verilen ve ardından üç gün daha uzatılan 'insani arada' 240 Filistinli ve 81 İsrailli rehine karşılıklı salıverildi.

İşgal altındaki Kudüs ve Batı Şeria'da da İsrail kolluk kuvvetleri ve illegal Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 370 Filistinli vefat etti.

Hizbullah ile İsrail ordusu arasında 8 Ekim 2023'ten beri İsrail-Lübnan hududunda süren çatışmalarda 167 Hizbullah üyesi, 29 Lübnanlı sivil ile altı İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri hayatını kaybetti.

Yorumlar (0)