Akdeniz'de istilacı bir bitki türü keşfedildi

Türkiye'de daha önce kayıt altına alınmamış Cardamine occulta Hornem (Brassicaceae, Asya teresi) adlı yeni bir yabancı bitki türü keşfedildi. Akdeniz'deki muz üreticilerinin, dünya genelinde istilacı bir tür olarak bilinen bu bitkiyle bir süredir mücadele ettiği belirtildi.

TARIM 23.12.2023, 14:41 25.12.2023, 09:26 Hakan Öksüz
Akdeniz'de istilacı bir bitki türü keşfedildi

Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde görevli Dr. Mine Özkil ile Dr. Hilmi Torun'un yanı sıra Prof. Dr. Necmi Aksoy, Prof. Dr. İlhan Üremiş ve Prof. Dr. Ahmet Uludağ tarafından Akdeniz Bölgesi'nde yapılan bir araştırmada Türkiye'de daha önce kayıt altına alınmayan yeni bir istilacı bitki türü bulundu.  

İstilacı türün ismi: "Cardamine occulta Hornem"

Düzce Üniversitesi (DÜ), söz konusu araştırma hakkında bilgilendirmede bulundu. Dünya genelinde istilacı bir tür olarak tanınan bu bitkinin isminin "Cardamine occulta Hornem" olduğu kaydedildi. 

Asya kıtasına özgü bir tür olduğu belirlendi

"Brassicaceae, Asya teresi" de denilen bitki üzerinde çalışma yapan DÜ Orman Fakültesi Herbaryumu (DUOF) Küratörü Prof. Dr. Necmi Aksoy, bu türün Asya kıtasına özgü olduğunu tespit etti.

Akdeniz'deki muz üreticileri, bir süredir bu bitkiyle mücadele ediyor

Akdeniz'deki kapalı muz üretim seralarında muz üretenlerin, bir süredir farkında oldukları bu bitkiyle kolaylıkla mücadele edebildiği aktarıldı. Ülke florası için "istilacı" olduğu değerlendirilen yeni bir yabancı bitki türü, kayıtlara geçirilmiş oldu.

Yorumlar (0)