Türkiye Suudi Arabistan’a tazminat ödeyecek mi? İşte merak edilenler…

Türk futbolu için umut verici bir yıl olan 2023, aralık ayında büyük bir krizle sarsılırken, birçok detay merak konusu oldu. Krizin perde arkası ne? Türkiye tazminat ödeyecek mi? IFAB kuralları ne diyor? İşte kriz ile ilgili merak edilen sorular…

SPOR 31.12.2023, 10:30 Buse Önder
Türkiye Suudi Arabistan’a tazminat ödeyecek mi? İşte merak edilenler…

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanacak olan Süper Kupa maçı, Suudi Arabistan'ın Atatürk posterleri ve pankartlarına izin vermemesi nedeniyle ertelenmişti. Aylar önce yapılan sözleşmede, kulüplerin onayı alınarak İstiklal Marşı'nın okunması, türkülerin söylenmesi ve Türk Bayrağı'nın açılmasına izin verildiği belirtilirken son anda yetkililerin bunu onaylaması krize dönüşmüştü. Uzmanlardan konuyla ilgili açıklamalar geldi.

Suudi Arabistan neden tercih edildi?

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, A Milli Takım'ın Hırvatistan ile deplasmanda oynayacağı maç öncesi basın toplantısında, Suudi Arabistan'da düzenlenmesine karar verilen Süper Kupa'nın seçim sürecini açıklamıştı.

Başkan Büyükekşi, "Süper Kupa'yı Almanya'da yapmak istedik, ancak güvenlik gerekçesiyle iki Türk takımının maç yapmasına izin verilmedi. Aynı durumu İngiltere'de de yaşadık. Avrupa ülkeleri izin vermiyor. Azerbaycan, 'Gelin bizde yapın' dese de mali sıkıntılar var. Suudi Arabistan, dünya yıldızlarını transfer etmek için büyük paralar harcıyor. Süper Kupa'nın Suudi Arabistan'da düzenlenmesi Türk futbolunun marka değeri için faydalı olacak" şeklinde konuşmuştu.

İtalya, 2017'de 21 milyon euro karşılığında üç kez Süper Kupa finalini Suudi Arabistan'da oynamış, İspanya ise 2019'da 240 milyon euro karşılığında 6 yıl boyunca organizasyonu Suudi Arabistan'a taşımıştı.

İFAB kuralı ne diyor?

Maçtan önce Fenerbahçe'nin "Yurtta sulh, cihanda sulh" pankartı ve Atatürk resimli ısınma ekipmanı için TFF'ye başvuruda bulunmasına rağmen federasyondan cevap gelmemesi, sorun yaratmıştı.

Uzmanlar, Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) tarafından belirlenen Oyun Kuralları Yönetmeliği'ne göre, "Kullanılan ekipmanlarda herhangi bir politik, dini veya kişisel slogan, beyan ya da resim olamaz" hükmü bulunduğunu hatırlatarak, bu kuralın forma altına giyilen ekipmanlar için de geçerli olduğuna vurgu yaptı.

Ancak, gerekli izinlerin önceden alınmaması nedeniyle Atatürk resimli ısınma ekipmanı, Fenerbahçe'nin "Yurtta sulh, Cihanda sulh" pankartı ve Galatasaray'ın "Ne mutlu Türk'üm diyene!" pankartıyla çıkma talepleri, IFAB tarafından belirlenen Oyun Kuralları'na aykırı bir durum oluşturarak federasyonun kulüplere izin belgesi vermemesi, Suudi yetkililerin de bu duruma engel olmasına yol açtı.

Süreci kim değerlendirecek?

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve kulüpler tarafından yapılan açıklamada, Suudi Arabistan ile TFF arasındaki sözleşmede geçen, "FIFA, AFC, UEFA ve diğer uluslararası futbol düzenleyici ve yönetici kuruluşların kurallarının geçerli olacağı" ifadesine, spor hukuku uzmanları ihtiyatla yaklaştı. Hukukçular, ilk olarak, "Bu durumu kim değerlendirecek?" sorusunun önemli olduğunu vurguladı.

Süper Kupa statüsünde yer alan, "Yer alan kulüpler, kupa müsabakasında, bulundukları ligin statüsünde belirtilen ve bu statüde aksi açıkça belirtilmeyen tüm hususlara uymakla yükümlüdürler" ifadesi, Galatasaray ve Fenerbahçe gibi Süper Lig takımlarının bu statünün hükümleri içinde hareket etmek zorunda olduğunu belirtildi.

Aynı zamanda uzmanlar, Süper Lig Statüsü'nün 6. maddesinin 13. fıkrasında ise, kulüplerin müsabaka öncesi sahaya ancak TFF'nin izin verdiği pankartlarla çıkabileceği, pankartların sosyal ve toplumsal mesaj içermesi gerektiği, kurum ve kuruluşların pankart taleplerini kulüplere yapmaları ve kulüplerin de TFF'ye başvurarak onay almaları gerektiği de vurguladı.

Türkiye tazminat ödeyecek mi?

Süper Kupa maçının son dakikada ertelenmesinin ardından, en çok merak edilen konu ise tazminat olmuştu. Yetkililer, Suudi yetkililere maç için harcanan bedel olan beş milyon Euro’nun geri ödeneceğini açıkladı.

Ancak Türkiye Futbol Federasyonu ve kulüpler, organizasyonun iptali nedeniyle herhangi bir tazminat ödemeyecek.

Yorumlar (0)