TFF olay hakem toplantısının tamamını yayınladı

Merkez Hakem Kurulu'nun 1 Mart 2024 tarihli iç değerlendirme toplantısının dışarıya sızdırılmasının ardından TFF, söz konusu toplantının tamamını yayımladı. Konuya ilişkin TFF'den yapılan açıklamada “Bu toplantının bazı bölümleri sorumsuz ve kötü niyetli kişilerce bağlamından koparılarak bazı sosyal medya mecralarında yayınlanmış ve kamuoyu yönlendirilmek istenmiştir" denildi.

SPOR 26.03.2024, 18:40 Şeyda Gül
TFF olay hakem toplantısının tamamını yayınladı

Türkiye Futbol Federasyonu’ndan yapılan açıklamada, Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) düzenli olarak online yaptığı iç değerlendirme toplantılarından biri olan,1 Mart 2024 Cuma tarihli toplantının rutin bir eğitim çalışması olduğu ifade edildi. Kamuoyuna kapalı ve kurum içi yapılan bu toplantının bazı bölümlerinin sorumsuz ve kötü niyetli kişilerce bağlamından koparılarak sosyal medya platformlarında yayınlandığı ifade edilen açıklamada, kamuoyunun yönlendirilmek istendiği kaydedildi. “Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki; bu toplantılarda haftanın öne çıkan, kritik hakem kararları değerlendirilerek, kararlar üzerinde katılanların yorumları alınıp, emsal olayların tartışılması ile birlikte en uygun sonuca ulaşılması hedeflenmektedir. Kamuya kapalı ve kurum içi yapılan bu toplantıyı izinsiz yayınlamak hukuken suçtur” denilen açıklamada konuyla ilgili soruşturma başlatıldığı ifade edildi. TFF açıklamasında, “MHK olarak; Türk futbolunu hedef alan bu tür girişimlerle oluşturulmak istenen algı kirliliğini gidermek amacıyla, söz konusu online toplantının tamamını TFF YouTube kanalından ve aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz” ifadelerine yer verildi.

Fenerbahçe - Kasımpaşa maçında verilen değil, verilmeyen pozisyon penaltı

Fenerbahçe - Kasımpaşa maçının tartışmalı pozisyonlarının da değerlendirmelerini paylaşan TFF, toplantıda Jayden Oosterwolde'nin Fall'ın müdahalesiyle yerde kaldı pozisyonda penaltı kararı çıkması gerektiğini kaydetti. Fenerbahçe’nin maçın uzatma dakikalarında kazandığı penaltıda net bir elle oynama görüntüsünün olmadığı belirtilen açıklamada, Fenerbahçe - Kasımpaşa maçındaki Jayden Oosterwolde - Fall pozisyonu için yapılan görüşme şu şekilde aktarıldı;

Pawel Gil

“Hakem direkt serbest vuruş veriyor ve en iyi açılardan bakıyoruz. Tüm kameralardan izleyelim VAR kararı değiştirmedi. Sol ayağa yapılan temas ve sol ayakaltına yapılan teması bu kameradan değerlendirildi ve bu açıdan baktığımızda ilk temasın ne zaman olduğu, ceza sahasının bir miktar içi, ilk temas yukarıdan çok net görülüyor. Bu kadar net bir görüntüyle VAR hakeminin devreye girip hakemin serbest vuruşu penaltıya çevirmesini bekleriz ve tüm açılardan izleyip teması görmek çok önemli”

Hugh Dallas

“Bu noktada, hakemin dışarıda karar vermesi çok normal. Biz, burada Cihan'dan ziyade VAR hakemi Erkan'ın müdahale edip doğru şekilde müdahale etmesini beklerdik”

Penaltı pozisyonuyla ilgili diyaloglar

Fenerbahçe'nin mücadelenin son dakikalarında kazandığı penaltı pozisyonuyla ilgili olarak ise yaşanan diyaloglar ise şöyle aktarıldı;

Hugh Dallas

“Erkan, Pawel'e hangi görüntünün net bir elle oynama olduğunu göstermeni istiyorum. Buradaki görüntülerin hangisinde net bir elle oynama var.

Erkan Engin

“Şu anda ben de net bir elle oynama göremiyorum ama benim odadaki hissiyatımdan bahsetmem gerekirse kale arkasından ve tighttaki görüntüden emin oldum. kendim bunu el olarak gördüm. Topun kırılmasından el olarak gördüm. Şu an ki hissiyatımı soruyor. göstermemi soruyor sanırım”

Hugh Dallas

“Var odasında gördüğünle burada gördüğün farklı değil. Orada gördüğünle burada gördüğün aynı ve ben burada Erkan'ın 'ah penaltı olabilir' diye endişe etmesini anlıyorum, ancak bu görüntüyle beraber eğer topun ele değip değmediğini ispatlayacak bir imajımız yoksa o zaman hakemi de çağırmıyoruz. Çünkü elimizde bir kanıt yok.

Sahada doğal olarak senin açın bunu görmeye mümkün değildi. Cihancım, sadece monitöre gittiğinde hangi görüntünün elle oynama olduğuna kanaat getirdim”

Cihan Aydın

“Erkan'a gittiğimde ilk anda Erkan abi 'Ele temas ediyor' dedi. Başka bir açıdan da kolun doğal konumda olmadığını gösterdi. Ben de 'Direkt top eline mi geliyor bir yerine çarpıyor mu?' diye sordum. 'Hayır direkt eline geliyor' dedi. Ben de penaltı kararı verdim”

Hugh Dallas

“Pawel sence de var hakemi çağırdığında kendi düşünceleriyle çok fazla yönlendirme yapmıyor mu?”

Pawel Gil

“Bir defa temas noktasını göstermedi doğru ama net olarak göremiyorsanız bir de bunu sözlerinizle destekleyici bir tutum sergiliyorsanız bu hakemi bir şeylere inandırmaya giriyor”

Hugh Dallas

“İletişim bu görüntüler vasıtasıyla olmalı ama siz eğer hakeme topun yön değiştirdiğine dair bir ifade kullanıyorsanız bu yön değiştirmeyi görüntüyle de kanıtlamanız gerekiyor. Hakemin de bunu göremediğinde de nihai kararda yine sorumluluğunun olduğunu bilmesi gerekiyor. Burada insanlara bu görüntüyü gösterdiğinizde penaltıyı neden verilmediğine dair şüpheleri ortadan kaldırma fırsatı olmadı aksine penaltının niye verildiğine dair ciddi bir şüphe oluştu. Çünkü elde net bir kanıt yok dakika 90+1 müsabaka 1-1 ama 4-1 olsa yine bir şey diyeceğim. Maç 1-1 oyunu komple değiştiren bir karar. Ama elde net bir kanıt yok ve olmamalı”

Yorumlar (0)