CHP lideri Özel'den 1 Nisan vurgusu: "Halka acı reçete!"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İliç'teki maden çalışmalarına dönemin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından onay verildiğini belirterek söz konusu raporu gösterdi. 31 Mart'ta sonra 4 yıl daha seçim olmayacağını vurgulayan Özel, 1 Nisan sonrası halka dayatılması planlanan acı reçeteden bahsetti.

SİYASET 20.02.2024, 14:38 Hakan Öksüz
CHP lideri Özel'den 1 Nisan vurgusu: "Halka acı reçete!"

Partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda kürsüye çıkan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden kazası hakkındaki görüşlerini aktardı. Yıllar önce Soma'daki faciada 301 madencinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Özel, "Ön raporu inceledik. Ailelerin, 'Burası başımıza iş açacak, maden çatlak dolu' gibi ifadeleri var. 9 kayıp çok çok büyük olsa da nasıl büyük bir felaketin kenarından geçtiğimizi fark ettik bu rapor sayesinde." dedi.

"Orada 3 sene önce de bir siyanür sızıntısı yaşandı"

İliç'teki kazanın, birçok şeyi açığa çıkartan bir turnusol kâğıdı gibi olduğunu kaydeden Özel, "İktidar öz eleştiri yapsa da özür dilese de bundan kurtulamaz. 'Cumhurbaşkanı istifa etse yeridir' diyebileceğimiz bir felaket yaşandı. Siyasette haksız çıkan, hesabını vermeli. Yıllar boyunca hain ve marjinal olarak yaftaladıkları kişiler, İliç'teki tehlikeye işaret etmişti. Orada 3 sene önce de bir siyanür sızıntısı yaşandı. 3 aylığına göstermelik şekilde durdurdular, sonra yeniden başladı. O zaman maden, kapatmış olsaydılar, bu felaket yaşanmayacaktı." ifadelerini kullandı.

"Murat Kurum'un onayıyla birlikte o maden şirketi 5 kat büyüdü"

ÇED Değerlendirme Genel Müdürü'nün imzası bulunan ve üzerinde "bakan adına" yazan raporu gösteren Özgür Özel, dönemin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'u hedef aldı.

31 Mart seçimlerinde Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak yarışacak Murat Kurum'un onayıyla birlikte İliç'teki madenin 5 kat büyüdüğünü ifade eden CHP lideri, "Her ne kadar Devlet Bahçeli, 'Murat Kurum'un olayda suçu yok' dese de bu rapor her şeyi gösteriyor. Onun adına rapora imza attılar. Buraya atılan imza, felaketin yaşanmasına yol açtı. Madeni işleten şirkete 16 milyon 440 bin lira para cezası verdikten sonra Plan Bütçe Komisyonu'nda aftan yararlandırdılar. Şirketin 222 milyon liralık vergisi affedildi." değerlendirmelerini yaptı.

1 Nisan sonrası acı reçete

Ekonominin gerçeklerini halı altına süpürülemeyecek bir duruma geldiğini vurgulayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "1 Nisan'ın ardından hükümet tarafından acı reçetenin garibana dayatılacağı söyleniyor. Bundan yabancı yatırımcılar faydalanacak, halk değil. 31 Mart'ta bu planı tersine çevirmeliyiz. Yoksa 1 nisan sonrası felaket kapıda. 4 yıl daha seçim olmayacak. Düşük maaşlara mahkum edilmemeniz için 31 Mart çok önemli. 4 yıl daha şansınız yok, son yetkinizi 31 Mart'ta kullanacaksınız." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)