Babacan'dan yüzde 50+1 tartışmasına yorum, Bahçeli'ye sert soru!

DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, Meclis'teki basın toplantısında gündemdeki sıcak konuları değerlendirdi. Hükümetin "hedef enflasyona göre maaşlara zam" planına karşı çıkan Babacan, yüzde 50+1 tartışmaları hakkında konuştu. Erdoğan ile Bahçeli'nin yüzde 50+1 şartı konusunda anlaşsa bile Meclis aritmetiği gereği kuralın değiştirilemeyeceğini kaydeden Babacan, MHP lideri Bahçeli'ye sert bir soru yöneltti.

SİYASET 30.11.2023, 17:22 30.11.2023, 17:34 Hakan Öksüz
Babacan'dan yüzde 50+1 tartışmasına yorum, Bahçeli'ye sert soru!

TBMM'de düzenlediği basın toplantısında gündemin önemli başlıklarını ele alan DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, seçimlerinden sonra 6 ayın geçtiğini ancak vatandaşın geçim derdine hükümet tarafından halen daha çözüm bulunamadığını kaydetti.

"Ülke, Survivor yarışmasının setine döndü"

Asgari ücretin üzerinde seyreden açlık sınırına işaret eden Babacan, "Bu tabloya rağmen halen daha hedef enflasyona göre maaşların artırılacağını söylüyorlar. Kimseyi kandırmayın, pazara çıkın da gerçeği görün. Yoksulluk sınırı (4 kişilik bir ailenin) 45 bin lira oldu. Ülkede geliri 45 bin liradan fazla olan kaç aile var? İnsanlar yaşam savaşı veriyor. Ülke ülke olmaktan çıktı, Survivor yarışmasının setine döndü." şeklinde konuştu.

"Enflasyonu düşürmek için gideceğiniz tek yer var"

İyi niyetlerle çaba gösterilse de bunun ekonomideki kötü gidişata çözüm olmadığını vurgulayan DEVA Partisi lideri, "Ekonomik düzelme için önce hukuk güvenliğini tesis etmeniz gerekiyor. Körfez ülkeleri turuyla, ABD'ye gitmekle bu iş çözülmez. Bu ülkenin en büyük sorunlarından biri yüksek enflasyon. Enflasyon düşebilir ama bunun önüne geçen bazı durumlar var. Ekonomi yönetimindeki iyi niyetli arkadaşlara sesleniyorum. Enflasyonu gerçekten de düşürmek istiyorsanız ABD'ye gitmenize lüzum yok. Beştepe'ye gitmeniz ve asıl görüşmeyi orada yapmanız yeterli." ifadelerini kullandı.

Yüzde 50+1 tartışmaları 

Siyasetteki yüzde 50+1 tartışmalarına değinen Ali Babacan, "Güçlendirilmiş parlamenter sistemden başka çözüm yok. Parlamento güçlü olursa, şimdiki sistemin getirdiği sorunlar çözülür. Güçlendirilmiş parlamenter sistemde yüzde 50+1 zorunluluğu diye bir şey söz konusu değil. Sayın Cumhurbaşkanı, bu sistemi değiştirmek istiyorsa ve ortağından (Bahçeli) memnun değilse bunu etrafındakilerle konuşsun." dedi.

"Meclis aritmetiği buna izin vermiyor"

Erdoğan ile Bahçeli'nin yüzde 50+1 şartı konusunda anlaşsa bile bu kuralın değiştirilemeyeceğini savunan DEVA Partisi lideri, "Meclis aritmetiği buna izin vermiyor. Muhalefette otoriter eğilime destek verecek olanlar olsa da bizim partimizden yüzde 50+1'e destek çıkmaz." vurgusunu yaptı.

"Sayın Bahçeli, Türkiye'nin hayrına hangi icraatı yaptınız?"

MHP lideri Devlet Bahçeli hakkında eleştirilere Bahçeli'nin bir temsilcisinin cevap verdiğini anımsatan Babacan, "Sayın Bahçeli, yardımcılarınızın arkasına saklanmayın. Bir kez daha soruyorum. Türkiye'nin hayrına hangi icraatı yaptınız? Kriz üretmek dışında ülkeye ne faydanız dokundu? Buna siz cevap verin, yardımcılarınız değil." dedi.

Yorumlar (0)