Ziyaretçilerini karla kaplı güzelliğiyle ağırlıyor

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Kars'taki Ani Ören Yeri, ziyaretçilerini karla kaplı güzelliğiyle ağırlıyor.

SEYAHAT 28.01.2024, 00:38 31.01.2024, 16:37
Ziyaretçilerini karla kaplı güzelliğiyle ağırlıyor

Ermenistan-Türkiye hududunda seneler boyunca farklı medeniyet ve kültürlere ev sahipliği yapan Ani Ören Yeri, Arpaçay ilçesindeki iki derin dar boğazın tam ortasında konumlanıyor.

Yaklaşık olarak 100 hektar büyüklüğündeki alana kurulan, tarih boyunca çok sayıda medeniyetin yaşadığı Ani'de, 970-1320 tarihleri arasında minimum altı dil konuşulurken, Müslümanlar ve Hristiyan yan yana yaşadı.

İslam mimarisi eserlerini de çatısı altında barındıran ve UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilen antik kent, yabancı ve yerli turistlerin dört mevsim ilgisini çekiyor.

'Binbir kilise', 'medeniyetler beşiği', '40 kapılı şehir' ve 'dünya kenti' olarak bilinen Ani'ye gelen turistler, 'Abugamir Pahlavuni Kilisesi', 'Dikran Honentz Kilisesi', 'Ani Katedrali', 'Ani', 'Amenaprgiç Kilisesi', 'Ebul Menucehr Camii' gibi eserleri ziyaret etme olanağı buluyor.



Turistlerin ilk durağı

Başkent Ankara'dan yola çıkan Turistik Doğu Ekspresi ve Doğu Ekspresi ile Kars'a gelen turistlerin ilk uğrak noktası olan Ani, misafirlerini beyaz örtüyle kaplı güzelliğiyle ağırlıyor.

Tarihi yapıların beyaz örtüyle kaplandığı ören yeri, kış aylarında da yoğun ziyaret ediliyor.



"Kendine has bir büyüsü var"


Aydın'dan gelen Neşe Yazıcı, "Ani beyaza bürünmüş. Hayran kaldım. Bölgeyi çok beğendim. Ani, benzersiz bir yer, çok farklı bir atmosferi, kendine has bir büyüsü var. Ani'nin kültürel bir mozaik olduğunu, Türkiye'nin ne denli zengin olduğunu gördüm. İç içe geçmiş inanç ve kültürleri bir arada görmek beni çok mutlu etti. Çok özel bir coğrafyada yaşadığımız kanaatindeyim. Bunu hissetmek de çok güzel." ifadelerini kullandı. 



"Yabancı turistler buranın değerini biliyorlar"

Meltem Balcıoğlu, "Buraya ilk kez geldim. Coğrafyasından ve tarihinden çok etkilendiğim için bir daha geleceğim. Yabancı turistler buranın değerini biliyorlar, çok fazla sayıda yabancı turist gördüm. Umarım yerli turistler de daha fazla ilgi gösterir. Ulaşım bir hayli kolay, buraya geziler yaygınlaştırırlarsa çok daha güzel olur." diye konuştu.



"Muhakkak görülmesi gereken bir yer"

İzmir'den gelen Birgül Kaygısız ise Ani'nin muhakkak görülmesi gereken yerlerden biri olduğunu dile getirerek, herkesi bu tarihi güzelliği gezmeye çağırdı.

Yorumlar (0)