Türkiye'nin tarihi milli parkları, ziyaretçi akınına uğradı

Türkiye'nin kültürel mirasının korunması ve geleceğe aktarılabilmesi için oluşturulan tarihi milli parklar, bu yılın ilk 9 ayında 836 bin 979 kişi tarafından ziyaret edildi. Pandeminin etkisine rağmen bu parklar, 2020 ve 2021 yılları arasında 1 milyon 865 bin 920 ziyaretçi çekti. İşte Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) bünyesinde yer alan tarihi milli parklar...

SEYAHAT 20.11.2022, 16:18 21.11.2022, 11:50 Hakan Öksüz
Türkiye'nin tarihi milli parkları, ziyaretçi akınına uğradı

Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), tarihi öneme sahip bölgelerin korunabilmesi adına yoğun çaba ortaya koyuyor. Tarım ve Orman Bakanlığının sorumluluğunda bulunan 12 tarihi milli park, 134 bin 379 hektarlık alan kaplıyor. Aktarılan bilgilere göre bu parkların korunabilmesi için 2003 yılından beri yapılan yatırımlar, toplamda 1,5 milyar lirayı aşmış durumda.

Tarihi öneme sahip olan parklarda hem mitolojik hem de arkeolojik kaynaklar yer alıyor. Türkiye'nin kültürel tarihine ait birçok kaynak, söz konusu parkların sınırları içinde bulunuyor. Parkların önemli bir kısmı, büyük savaşların yaşandığı bölgelerde yer alıyor. Sarıkamış-Allahuekber Dağları, Sakarya Meydan Muharebesi ve Malazgirt Meydan Muharebesi gibi mücadelelerin verildiği alanlarda milli parklar oluşturuluyor.

Ocak-eylül döneminde 836 bin 979 kişi ziyaret etti

Söz konusu milli parklarda inşa edilen müzeler, vatandaşların tarih bilincini ve ülkeye aidiyet duygusunu artırmak amacıyla oluşturuluyor. Genellikle milli bayramlarda ziyaretçi akınına uğrayan parklara, yabancı turistler de ilgi gösteriyor. Pandemiye rağmen 2020 ile 2021'de tarihi milli parkları ziyaret eden kişi sayısının 1 milyon 865 bin 920 olduğu belirtiliyor. Bu yılın ilk 9 ayında ise bu parlar, 836 bin 979 kişi tarafından ziyaret edildi. 

Türkiye'nin ilk milli parkı Yozgat'ta

Edinilen bilgilere göre Türkiye'de milli park çalışmalarının başlangıcı, 1956 yılına kadar gidiyor. Orman Kanunu'nda değişikliğe gidildiği bu dönemde seçilen bazı alanların, "milli park" olması kararlaştırıldı. Ülkedeki biyolojik çeşitliliğin korunması maksadıyla başlatılan çalışma kapsamında ilk milli park, "Yozgat Çamlığı Milli Parkı" oldu. 1958 yılında alınan bu kararla birlikte, Türkiye'nin ilk milli parkı Yozgat'ta kuruldu. 

Türkiye'nin İlk tarihi milli parkı: Gelibolu Yarımadası 

Çanakkale Zaferi'nin elde edildiği Gelibolu Yarımadası ise Türkiye'nin İlk tarihi milli parkı oldu. 2014 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilen Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nın, bu tarihe kadar "tarihi milli park" statüsüyle idare edildiği kaydedildi. 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarihi milli parkların önemine dair açıklamalarda bulundu. Vatan topraklarını şehit kanlarıyla sulandığını ve bu topraklar üzerinde verilen mücadelelerle birlikte milletin kaderinin şekillendiğini ifade eden Kirişci, "O kahramanlar sayesinde bugün özgür şekilde hayatımızı sürdürüyoruz. Bunu hiç unutmamalıyız. Bakanlık olarak söz konusu bu sahaları korumakla yükümlüyüz." ifadelerini kullandı.

Kirişci: "Tarihi mirasımızı ancak bu yolla geleceğe aktarabiliriz"

Ülkenin tarihi mirasının gelecek nesillere aktarılmasının son derece önemli olduğuna değinen Kirişci, "Savaş alanlarında yaşanan atmosferi hissettirmeliyiz. Tarihi mirasımızı ancak bu yolla geleceğe aktarabiliriz. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bunu vazifemiz olarak görüyoruz. Bu tarihi milli parkların korunması ve ihya edilmesi için çalışıyoruz. Bu alanlardaki tarihi dokuyu korumak için 'milli park' olarak ilan etmek önemli." dedi.

Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) bünyesinde yer alan tarihi milli parkların hangileri olduğu merak edildi. İşte o tarihi parklar ve bulundukları iller;

  • Troya (Çanakkale), 
  • Nene Hatun (Erzurum), 
  • Sakarya Meydan Muharebesi (Ankara), 
  • Kop Dağı Müdafaası (Bayburt-Erzurum), 
  • Malazgirt Meydan Muharebesi (Muş), 
  • İstiklal Yolu (Kastamonu-Çankırı), 
  • Tek Tek Dağları (Şanlıurfa), 
  • Boğazköy-Alacahöyük (Çorum), 
  • Başkomutan (Afyonkarahisar-Kütahya-Uşak), 
  • Güllük Dağı-Termessos (Antalya), 
  • Nemrut Dağı (Adıyaman-Malatya), 
  • Sarıkamış-Allahuekber Dağları (Kars-Erzurum).
Yorumlar (0)