Tatil rezervasyonu yaparken bunlara dikkat edin!

Yaz geldi, internet üzerinden yaptırılan tatil rezervasyonları arttı. "Dolandırıcılar, insanların eğilimlerini ve alışkanlıklarını çok iyi biliyor." diyen İstanbul Aydın Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörü olan Sanlav, tatil rezervasyonu yaparken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

SEYAHAT 11.06.2024, 17:37 12.06.2024, 18:05 Hakan Öksüz
Tatil rezervasyonu yaparken bunlara dikkat edin!

Yaz tatili ile bayram tatilini birleştirmek isteyenler, çoktan araştırma yapmaya başladı bile. Tatile gidecekleri yeri ve işletmeyi internet üzerinden seçen vatandaşlar, yazın bol güneşin ve denizin tadını çıkarmanın hayalini kurarken dolandırıcılar da boş durmuyor. İnternetten ucuza tatil arayan pek çok vatandaş, parasını dolandırıcılara kaptırabiliyor.

"Dolandırıcılar, insanların eğilimlerini çok iyi biliyor"

Sosyal medya araştırmacısı olan Ümit Sanlav, internet ortamında tatil rezervasyonu yaptırırken dolandırılma riskinin yüksek olduğuna vurgu yaptı. İstanbul Aydın Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörü olan Sanlav, insanların eğilimlerini ve ihtiyaçlarını çok iyi bilen dolandırıcıların, pek çok kişiyi tuzağa düşürdüğünü söyledi.

Adres çubuğundaki "site bilgilerini görüntüle" kısmı önemli

İnternet üzerinden tatil rezervasyonu yaptırmak isteyen vatandaşların son derece dikkatli olmaları gerektiğine işaret eden Ümit Sanlav, "Güvenlik problemi, internet ortamının ciddi risklerinden biri. Bunu asla unutmamak gerekir. Online şekilde tatil satın almadan önce otelin ve acentenin kurumsallığını kontrol edin. Alan adının yer aldığı adres çubuğunun yanında 'site bilgilerini görüntüle' kısmı vardır. Oradan kuruma ait sitenin teknik bilgilerine ulaşabilir, kurumla ilgili verilere erişebilirsiniz." diye konuştu. 

"Muadil tesislerin fiyatları ile karşılaştırın"

Tatil satın alırken hizmet ile fiyat dengesinin önemli olduğunu kaydeden Sanlav, "Bazı sitelerde müşteri çekmek için piyasadan çok daha ucuza fiyatların yazıldığını görürsünüz. Böyle bir şey gördüğünüzde muadil tesislerin fiyatları ile karşılaştırma yapın. Çok uygun bir fiyata 5 yıldızlı tesiste kalamazsınız, böyle bir şey görürseniz sorgulayın. Referansı sağlam olmayan bir yerden tatil almak ciddi bir risk." ifadelerini kullandı.

"Tesis ile ilgili şikayetleri araştırın"

Rezervasyon yaptıracağınız acente ve otel ile ilgili internet yorumlarının okunması gerektiğini belirten Aydın Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörü Sanlav, "Söz konusu tesis hakkında nasıl şikayetler yapılmış? Bu şikayetlere hemen geri dönüş yapılmış mı? Yorumların geneli olumsuz mu? Tesisin güvenilirliği ve konforu hakkında pek çok bilgiye böylece ulaşabilirsiniz. Yorumlarda dolandırıcılık ile ilgili şikayetler varsa bunlara dikkat edin." dedi.

Çapraz teyidin önemi

Satın alma evresinde yapılması gerekenlerden söz eden Ümit Sanlav, "Çapraz teyitler yapmak çok önemli. Otel, tatili satın aldığınız acente ile çalışıyor mu? İnternette reklamları üstte olan işletmelerin kesinlikle güvenilir olduğu algısından kurtulun. Dijital marketinge bütçe fazla bütçe ayrılması, o işletmeyi iyi yapmaz. Bu bir ölçü değil. Rezervasyon yaptırdıktan sonra oteli arayın, bir gün önce de arayın. Rezervasyon ile ilgili bir problem olup olmadığını kontrolden geçirin." değerlendirmelerinde bulundu.

"Tatildeyken yaptığınız bir paylaşım, hırsızlara davetiye olabilir"

Sosyal medya ortamlarının veriyi anlık olarak sağladığını ve günlük hayatı kolaylaştırdığını ancak bir yandan da çeşitli risklere açık olduğunu hatırlatan Sanlav, "Mesela tatildeyken herkese açık sosyal medya hesabınızdan sürekli paylaşım yapıyorsunuz. Bu durum, evin boş olduğunu öğrenen hırsızlar için açık davetiye gibidir. Aileniz ile tatilde olduğunuzu belirten paylaşımlar, hırsızlara devin adresini iletmektir. Yaptığınız paylaşımlara dikkat edin. Aile üyelerinden birinin bile profilinin herkese açık olduğu durumlarda hırsızlara davetiye çıkabiliyor. Bazen risk faktörü, evin yerini bilen yakındaki riskli kişiler olabilir. Tatil fotoğraflarını tarayan hırsızlar, bir şekilde evi bulabiliyor." uyarısını yaptı.

"Paylaşımlarda konum bilgisi paylaşmayın"

Tatilde fotoğraf paylaşılacaksa gizlilik ayarlarına girerek profili dışarıya kapatmak gerektiğini bildiren Ümit Sanlav, "Profilinizi sadece arkadaşlarınız görsün. Konum bilgisi paylaşmayın. Üstelik paylaşımlarınızı tatildeyken değil de eve dönünce yapmanız daha da sağlıklı olacaktır. Evden paylaşım yaparken de çok dikkatli olun." dedi.

Yorumlar (0)