Bunları yerinde denemek lazım! Türkiye'nin popüler lezzet durakları

Farklı yörelerinde çeşitli lezzetler barındıran Türkiye, zengin mutfak kültürüyle turistlerin ilgisini çekiyor. Bazı yemekler var ki yerinde denenmeli. İşte Türkiye'nin bazı lezzet durakları...

SEYAHAT 18.01.2024, 14:43 31.01.2024, 16:19 Hakan Öksüz
Bunları yerinde denemek lazım! Türkiye'nin popüler lezzet durakları

Türkiye'nin farklı yörelerinde yapılan yemekler, kullanılan baharatlarından pişirme tarzına kadar birçok bakımdan ayrışıyor. Ülkenin pek çok ili, birbirinden hayli farklı bir yemek kültürüne sahip. Bazı meşhur lezzetler için o kente gitmek gerekiyor.

Karadeniz'in incisi Trabzon

Yeşil ve mavinin buluştuğu Doğu Karadeniz şehri Trabzon, yerel lezzetleriyle öne çıkıyor. Akçaabat köftesinin gerçek tadını ve kokusunu alabilmek için Trabzon'a gitmek gerekiyor. Hamsiden levreğe, mezgitten istavrite birçok balık çeşidi, yemeklerde sıklıkla kullanılıyor.

Mısır unu, Trabzon'daki lezzetler için vazgeçilmez ögelerden biri. Mısır ekmeğinin yanı sıra pek çok yöresel tatlı ve yemek, mısır unuyla yapılıyor. Enfes karalahana sarması, yöreye özgü lezzetlerden biri. Hamsili ekmek ve hamsi pilavı oldukça meşhur. Sütlaç için Hamsiköy'e gitmek gerekiyor. Yöresel kuymak, pek çok lokantada yapılıyor.

Çeşitliliğiyle ünlü Hatay mutfağı

Pek çok baharatın yemeklerde kullanılmasıyla bilinen Hatay mutfağı oldukça zengin. Kullanılan baharatlar, yemeklere kendine özgü tadını veriyor. Akdeniz'in genelinde sıklıkla kullanılan zeytinyağı, Hatay yemekleri için vazgeçilmez. Yöresel zeytinyağı, yemeklere olağanüstü bir lezzet katıyor.

Peki Hatay'ın en ünlü lezzetleri hangileri? Şam tatlısı, künefe ve baklava benzeri yöresel tatlıları ile ünlü Hatay'da kısır, biber dolması, muhammara, içli köfte, humus ve kuzu tandır gibi birçok yemek var.

Karadeniz'in lezzet durağı Kastamonu

Kastamonu'da 812 çeşit yemeğin yaklaşık 500'ünün, ülkedeki başka şehirlerde bilinmediği kaydediliyor. Kuyu kebabının yanı sıra simit tiridi, çekme helva ve pastırmasıyla ünlü Kastamonu'da Üryani eriği, Kanlıca mantarı ve Taşköprü sarımsağı gibi yöresel ürünler yetişiyor.

Sokak lezzetleriyle ünlü İzmir

Ege'nin en büyük şehri İzmir'de deniz ürünleri, zeytinyağlı yemekleri bir hayli popüler. Kahvaltı denilince akla boyoz geliyor. Kumru, sokak lezzeti arayanlar için birebir.

Her ne kadar ana vatanı Bergama olsa da İzmir tulumu, kentin her yerinde bulunabiliyor. Biber ve domates içermeyen sade İzmir usulü kokoreç, kentteki popüler sokak lezzetlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Fıstıklı tatlıları ve kebabıyla ünlü Gaziantep

Güneydoğu Anadolu'nun önemli lezzet duraklarından biri olan Gaziantep'te en az 291 farklı çeşit yemek bulunuyor. Kebapları ile tatlıları da listeye dahil edilirse yemek çeşidi 500'e ulaşıyor.

Gaziantep, fıstıklı ve şerbetli tatlılarının yanı sıra et ürünleri içeren yemekleri ve hamur işleriyle de tanınıyor. Kenti ziyaret edenler, katmer ile Antep baklavasını mutlaka denemeli.

Yorumlar (0)