Hakan Fidan'dan İran ve Pakistan'a barış çağrısı!

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde gerçekleşen bir etkinlik sonrasında, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran-Pakistan arasında artan gerilimle ilgili olarak iki ülkenin Dışişleri Bakanları ile görüştüğünü açıkladı.

DÜNYA 18.01.2024, 15:24 19.01.2024, 16:13 Buse Önder
Hakan Fidan'dan İran ve Pakistan'a barış çağrısı!

Amman’da Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ile ortak basın toplantısı düzenleyen Bakan Fidan, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları konusundaki görüşlerini dile getirirken, bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti. Bakan Fidan, açıklamalarında İsrail'in güvenlik gerekçeleriyle Filistin'e yönelik saldırılarına karşı çıkarak, "Güvenliği tehdit altında olan aslında İsrail değil tam aksine Filistinliler ve bölge ülkeleridir" ifadelerini kullandı.

Ayrıca, İran-Pakistan arasındaki gerilime de değinen Fidan, bu konuda iki ülkenin Dışişleri Bakanları ile görüştüğünü ve Türkiye olarak sorunun büyümemesi ve sakinliğin sağlanması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Fidan, Pakistanlı mevkidaşı ile görüştü

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ile bir araya geldiği toplantıda, Türkiye'nin bölgesel barışa olan katkılarına vurgu yapan Fidan, "Türkiye nihai barış hedefi güden tüm girişimlere destek olmaya devam edecektir" şeklinde konuştu.

Daha sonra Ürdün’ün başkenti Amman’da bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Jalil Abbas Jilani ve İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile telefonda görüştü. Fidan'ın her iki tarafa da itidal çağrısında bulunduğu ve gelişmelerden duyulan endişeyi ifade ettiği öğrenildi. Görüşmede Pakistan ve İranlı yetkililerin de gerilimi tırmanmasını istemediklerini ifade ettikleri belirtildi.

‘Sorunlar dostluk ve kardeşlik anlayışı ile çözülmeli’

Konuyla ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan ayrı bir açıklamada ise, "Sorunların, BM Şartı başta olmak üzere, uluslararası hukukun temel ilkeleri çerçevesinde ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karşılıklı saygı temelinde dostluk ve kardeşlik anlayışıyla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz" denilerek, bölgesel güvenliği ve istikrarı tehdit etmeden diyalog ve işbirliği yoluyla çözümlenmesi temennisinde bulunuldu.

Yorumlar (0)