Bayram en iyi nasıl değerlendirilebilir? İstanbul’a yakın gezilecek nereler var?

Ramazan Bayramı tatili, şehirden uzaklaşmak ve yeni yerler keşfetmek için oldukça uygun bir zaman dilimi sunuyor. Ancak uzun yolculuk yapamayacaklar için İstanbul'a yakın, günübirlik ya da birkaç günlüğüne güzel vakit geçirebilecekleri yerler arasında birçok seçenek bulunuyor. Tatilde nereler gezebilir bir göz atalım…

SEYAHAT 06.04.2024, 16:06 Melina Ay
Bayram en iyi nasıl değerlendirilebilir? İstanbul’a yakın gezilecek nereler var?

Ramazan Bayramı tatili, sevdiklerimizle bir araya gelip birlikte vakit geçirmenin, yeni yerler keşfetmenin ve dinlenmenin en güzel zamanıdır. Bu tatil döneminde şehirden uzaklaşıp farklı yerler görmek isteyenler için birçok seçenek bulunmaktadır. Gezilecek yerleri ise sizler için şu şekilde derledik:

ABANT GÖLÜ

Bolu Abant, doğayla başbaşa bir tatil geçirmek isteyenler için ideal bir destinasyon olarak öne çıkıyor. İstanbul'a yaklaşık 300 km mesafede bulunan Abant, şehrin gürültüsünden uzak, yeşillikler içinde huzurlu bir tatil sunuyor.

Abant'ın ikliminin her beş kilometrede değişim gösterdiği belirtiliyor. Bu doğal cennette göl etrafında yürüyüş yapabilir, bisikletle gezintiye çıkabilir veya kiralayacağınız atlarla eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

Tatilcilerin keyifli bir günün ardından tercih edebilecekleri alabalık restoranları da Abant'ta mevcut olup, Abant'a ulaşım ise oldukça kolaydır. Kendi aracınızla gidiyorsanız, Bolu-Ankara arası 191 km, Bolu-İstanbul arası ise 242 km mesafede bulunuyor. Ayrıca Bolu'dan Abant'a minibüs seferleri de düzenleniyor.

ADALAR

Adalar, İstanbul'un trafiğinden ve yoğun iş temposundan uzaklaşmak isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer alıyor. Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada'dan oluşan Adalar, her gün binlerce misafiri ağırlıyor.

Turistler için de popüler bir durak olan Adalar'da tarihi gezintiler yapabilir, müzeleri ziyaret edebilir, bisiklet kiralayabilir veya elektrikli araçlarla turlara katılabilirsiniz. Ada'da yemek molası verdiğinizde ise çeşitli küçük ve sıcak restoranlarla karşılaşacaksınız, bu restoranlarda Ada kültürünün lezzetlerini tadabilirsiniz.

Adalara giden Bostancı-Kabataş vapurlarıyla seyahat edebileceğiniz gibi, her adaya ayrı ayrı giden klasik Ada vapurlarından da faydalanabilirsiniz.

AĞVA

Ağva, Şile'ye bağlı yazlık bir köy olup, yemyeşil ormanları ve masmavi denizi ile çevrelenmiştir. İki nehir arasında konumlanmış olan Ağva'da, 25 km uzunluğundaki sahil boyunca keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz.

Şile'de doğa sporlarıyla ilgilenenler için balık tutma ve akarsu gezintileri gibi aktiviteler bulunmaktadır. Ayrıca Ağva'ya yakın Kilimli köyünde, fotoğraf çekebileceğiniz mağara ve kayalıkları keşfedebilirsiniz.

Ağva, taze ve leziz balıklarıyla ünlüdür ve birçok farklı balık çeşidine sahiptir. Nehrin üzerinde bulunan restoranlarda balık yiyerek, aynı zamanda nehrin eşsiz güzelliğinin tadını çıkarabilirsiniz.

İstanbul'a sadece 97 km uzaklıkta olan Ağva'ya gitmek için Ümraniye-Şile yolunu takip ederek, otobandan oluşan karayoluyla yaklaşık 1 saatlik bir yolculuk yapabilirsiniz.

ŞİLE

İstanbul'a yakın bir konumda bulunan Şile, her mevsim hafta sonu gezileri için tercih edilen önemli bir destinasyondur. Karadeniz kıyısında uzanan mavi bayraklı plajları ve etkileyici doğal güzellikleri ile Şile, görülmesi gereken bir yer olarak öne çıkmaktadır. Özellikle doğasıyla sağladığı huzur ile dikkat çeken Şile, ev sahipliği yaptığı asırlık deniz feneri, manzaraları ve çam ormanları arasındaki tarihi dokusuyla kısa süreli geziler için ideal bir noktadır.

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte, Şile'de gezilecek yerler ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Hafta sonu kaçamağı yapmak isteyen herkes için Şile'de görülmesi gereken yerler listesi oldukça popülerdir. Şile Kalesi, Şile Feneri, Şile Saklı Göl, Hanımsuyu Çeşmesi, Gürlek Mağarası, Avcıkoru Tabiat Parkı, Değirmençayırı Şelalesi, Darlık Barajı, Ağlayan Kaya ve Göksu Deresi gibi yerler, Şile'nin doğal ve tarihi güzelliklerini keşfetmek isteyenlere keyifli bir deneyim sunmaktadır.

Şile'ye ulaşım oldukça kolaydır; isterseniz şahsi aracınızla, isterseniz belediye araçlarıyla veya deniz otobüsleriyle gidebilirsiniz. Şile'nin İstanbul'a olan mesafesi yaklaşık 60 km'dir.

AVŞA ADASI

İstanbul'a deniz otobüsüyle 2,5 Erdek'e ise gemiyle 1 saat 50 dakika uzaklıktadır. Balıkesir'in Marmara ilçesine bağlı bir yerleşim yeridir. İlçe merkezine 11 km, il merkezine 155 km uzaklıktadır.

Marmara Denizi'nin güneybatısında yer alan Avşa Adası, ailenizle vakit geçirmek için ideal bir yerleşim alanıdır. Tertemiz kumsalları, berrak denizi ve sakin atmosferiyle sizi cezbedebilir.

Avşa Adası'nda bisiklet turlarına katılarak Rum ve Bizans etkilerinin hüküm sürdüğü yerleri keşfedebilirsiniz. Ayrıca adanın meşhur şaraplarını tadabileceğiniz birçok yer bulunmaktadır. Çarşıları gezip sevdiklerinize hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Her kesime hitap eden ada, eğlenceli mekanlarıyla gece hayatına da renk katmaktadır.

Sahil boyunca sıralanan restoranlar gün boyunca hizmet vermektedir ve geniş bir yemek yelpazesine sahiptir. Canlı müzik eşliğinde yemek yemenin tadını çıkarabilirsiniz. İstanbul'un Bostancı ve Yenikapı bölgelerinden deniz otobüsleriyle ulaşabileceğiniz Avşa Adası, dolu dolu bir tatil sunmaktadır.

BOZCAADA

Tarih kokan sokaklarıyla ünlü küçük bir balıkçı kasabası olan Bozcaada, insanlarıyla, havasıyla ve manzarasıyla eşsiz bir yerdir.

Merkezde yer alan Bozcaada Kalesi mutlaka ziyaret edilmelidir. Kale surlarının üstüne çıkarak Bozcaada'yı yukarıdan görmek mümkündür.

Bozcaada'nın en yüksek noktası olan Göztepe'yi ziyaret etmek de önemlidir. Göztepe gezisi sonrasında rüzgar değirmenlerini görmeden adayı terk etmemelisiniz. Güneşin batışını rüzgar değirmenlerinin olduğu bölgeden izlemek oldukça keyiflidir.

Bozcaada'nın sokaklarında tadacağınız yemeklerden pişman olmayacaksınız. Meze ve ev yemeklerinin çeşitliliğiyle ünlü olan Bozcaada'da yemek yemek ayrı bir zevktir. Bozcaada'ya Çanakkale Köprüsü üzerinden yaklaşık 4,5 saatlik bir sürede ulaşmak mümkündür.

Araba kullananlar İstanbul-Bozcaada arasında Yenikapı - Bandırma hızlı feribotlarını da kullanabilir. Her gün sabah ve akşam saatlerinde yapılan seferlerde yolculuk ortalama 2 saat sürüyor.

CUMALIKIZIK KÖYÜ

Bursa’nın Yıldırım ilçesinde bulunan Cumalıkızık köyü, Uludağ’ın eteklerinde yer alıyor. Eskiye sadık kalınarak restore edilmiş evler; taş, kerpiç ve ahşap yapımı haliyle gezenlere otantik bir hava sunuyor.

Bu köyde, Cumalıkızık Hamamı ve Zekiye Hatun Çeşmesi görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Cumalıkızık'ta yemek yenebilecek çok sayıda mekan bulunmaktadır. Köy kahvaltısıyla başlayıp, günü Cumalıkızık Köyü'ne özgü gözleme ve mantı ile sonlandırabilirsiniz.

Ev dönüşünde almanız gerekenler arasında böğürtlen, kızılcık ve mevsimine özgü reçeller bulunmaktadır. Bursa merkeze 20 km uzaklıkta olan köy, İstanbul'a ise 250 km uzaklıktadır.

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu/O-5 ve Anadolu Otoyolu/O-4 üzerinden bu yolu 165,2 km’ye kadar indirerek yolculuk saatinden tasarruf edebilirsiniz.

ÇINARCIK

İstanbul'a 2 saat mesafede bulunan ufak tatil yeri Çınarcık, Yalova ilinde bulunuyor. Dinlenmek için oldukça uygun bir seçenektir. Merkezinde yakamozları seyrederek huzur bulabileceğiniz gibi Çınarcık'ın ünlü eğlence mekanlarında keyifli saatler geçirebilirsiniz. Ayrıca Çınarcık'a yakın yerlerde bulunan termal kaplıcalara da ziyaret edebilirsiniz.

Çınarcık'ta aperatif yemeklerin yanı sıra, iskeledeki restoranlarda kalamar veya tekir balığı gibi lezzetleri tadabilirsiniz. Yediğiniz yemeğin ardından Çınarcık'ın ünlü ‘Çınarcık Dondurması’nı tatmadan eve dönmeyi unutmayın.

Çınarcık'a ulaşım feribotla veya Osmangazi Köprüsü üzerinden sağlanmaktadır.

EDİRNE

Edirne, İstanbul'a sadece 288 km uzaklıktadır. Bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olan Edirne, tarihi sokaklarıyla unutulmaz bir gezi deneyimi sunar.

Edirne'de gezilmesi gereken yerlerin başında, 2’nci Selim'in Mimar Sinan'a yaptırdığı Selimiye Camii gelir. Meriç Nehri kıyısında keyifli bir yürüyüş yapabilir ve ardından Ali Paşa Çarşısı'nda dolaşarak sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz.

Edirne'nin tarih kokan sokaklarında gezerken dinlenmek için uğrayacağınız restoranlarda, yöresel lezzetlerden olan ciğer tava denemenizi tavsiye ederiz. Ciğer tava dışında Edirne'ye özgü bir diğer lezzet olan köfteyi de deneyebilirsiniz.

İĞNEADA

Bulgaristan sınırına 12 km uzaklıkta bulunan ve Kırklareli'ne bağlı bir ilçe olan İğneada, doğanın içinde huzurlu bir tatil geçirmek için ideal bir yerdir. İğneada'da bulunan Erikli, Mert, Hamam ve Saka gölleri çevresinde gezintilere katılabilir ve yeni yerler keşfedebilirsiniz.

Çam kokuları arasında keyifli yürüyüşler yapabilir, bol oksijen alarak iş yorgunluğunuzu atabileceğiniz ortamlar bulabilirsiniz. 6. yüzyılda yapılmış olan Kale ve Aya Nikola Manastırları gibi tarihi yerleri ziyaret ederek bilgi edinebilirsiniz.

İğneada'da yemek molasında nefis balık çeşitlerini tadabilirsiniz. İstanbul'dan direkt otobüs seferleriyle İğneada'ya ulaşabileceğiniz gibi, Kırklareli'den kalkan otobüslerle de ulaşım sağlayabilirsiniz.

İZNİK

Türkiye'nin 5. büyük doğal gölü olan İznik Gölü aynı zamanda önemli bir kuş alanıdır. İznik'te gezebileceğiniz Ayasofya Müzesi, 4. yüzyılda inşa edilmiş tarihi bir eserdir. Ayasofya Müzesi'nin yanı sıra Koimesis Kilisesi ve İznik Müzesi de görülmeye değer yerler arasındadır.

İznik, florası, mimarisi, el sanatları, türbeleri ve tarihi eserleriyle büyüleyici güzelliklere sahip bir yerdir. İznik'te tatilinizi dolu dolu geçirebilirsiniz.

Yemek konusunda da İznik'te birçok seçenek bulunmaktadır. Tatiliniz için İznik'i tercih ederseniz, ıstakoz, güveç ve göl balıkları gibi lezzetleri denemenizi tavsiye ederiz.

Özel aracınızla İznik'e gitmek isterseniz, TEM Otoyolu’ndan Osmangazi Köprüsü üzerinden yaklaşık 1 buçuk saatlik bir yolculukla ulaşabilirsiniz.

KERPE

Gün geçtikçe popülerliği artan Kerpe, Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bulunuyor. Doğal oluşumları ve orman içindeki konumuyla dikkat çeken gezilecek alanlar arasında yer alıyor. İstanbul'a olan yakınlığıyla bilinen Kerpe, kayalıklarıyla fotoğraf tutkunlarını cezbetmektedir. Bu bölgeye geldiğinizde mutlaka kayalıklarda gün batımını izlemelisiniz.

Balıkçılığın yoğun olduğu Kerpe'de, yemek tercihi genellikle balık olmakla birlikte, balık sevmeyenler için çeşitli et yemekleri sunan restoranlar da bulunmaktadır.

İstanbul'dan özel aracınızla Kerpe ve Kefken'e gitmek isterseniz, otoyolu kullanarak İzmit Tüneli'ni geçtikten sonra bölgeye ulaşabilirsiniz. Otobüsle seyahat etmek isteyenler ise Kandıra otobüsleriyle ulaşım sağlayabilirler.

KIYIKÖY

İstanbul'a sadece iki saat uzaklıkta bulunan Kıyıköy, görülmesi gereken yerlerden biridir. Kırklareli'nin Vize ilçesine bağlı bu eko turizm bölgesi, tarih, doğal güzellikler, deniz, kum ve bozulmamış köy dokusuyla sakin bir tatil deneyimi sunar. İstanbul'un yorgunluğunu atmak için ideal bir kaçış noktasıdır.

Doğanın zenginliğini en iyi şekilde kullanarak, Kıyıköy; sportif balıkçılık, kamp, doğa sporları ve fotoğrafçılık gibi aktivitelerle ilgilenenler için uygun bir ortam sunmaktadır.

Karadeniz mutfağından çeşitli yemekleri tadabileceğiniz Kıyıköy'de, salaş mekanlar bulunmaktadır. Bu mekanlarda Kıyıköy'e özgü kalkan, lüfer ve çinekop gibi balıkları tatmanızı öneririz. İstanbul'dan Kıyıköy'e ulaşmak için Esenler Otogarı'ndan kalkan otobüsleri tercih edebilirsiniz.

POLONEZKÖY

İstanbul'un sıkıcı ve bunaltıcı günlerinden kaçıp tatil yapmak isteyenler için Polonezköy ideal bir seçenektir. Burada keyifli günler geçirebilirsiniz.

Şehrin gürültüsünden uzakta bulunan Polonezköy, yabani kuş türlerinin yaşadığı bir bölgedir. Bisiklet tutkunları için burası eğlenceli vakit geçirebilecekleri bir ortam sunar.

Polonezköy'ün tarihini ve eski fotoğraflarını görebileceğiniz Zofia Teyze'nin Anı Evi'ni ziyaret edebilir, köy kilisesini görebilir ve köy merkezinde bulunan kültür evini gezebilirsiniz.

Gezi sırasında mola verdiğinizde, farklı seçenekler sunan restoranlarda yemek yiyebilir veya bahçelerde mangal keyfi yapabilirsiniz. Polonezköy'e ulaşmak için TEM üzerinden, Beykoz yolu üzerinden veya üçüncü bir seçenek olarak Kavacık yolu üzerinden gidebilirsiniz.

SAFRANBOLU

Tatil için tercih edilebilecek eşsiz bir yer olan Safranbolu, Karabük ilinde bulunuyor. Safranbolu, görülmeyi bekleyen birçok yere ev sahipliği yapıyor. Safranbolu'da alışveriş için ilk akla gelen yer Arasta'dır. Burada her bütçeye uygun hediyelik eşyalar bulunmaktadır.

Batı Karadeniz'in bu güzel kasabasında gezebileceğiniz pek çok yer bulunmaktadır. Akülü araba kiralayarak çeşmeleri, binaları ve dar sokakları keşfedebilir, Yörük köyünde kısa bir gezintiye çıkabilirsiniz.

Gezi sırasında kısa bir mola verdiğinizde, hafif yemekler sunan birçok yer bulabilirsiniz. Eğer Safranbolu'da tatil yapmayı tercih ederseniz, kuyu kebabı yemeden dönmemenizi tavsiye ederiz.

SAPANCA

İzmit ve Sakarya illeri arasında yer alan Sapanca Gölü, 16 km uzunluğundadır ve etrafında 76 köy bulunmaktadır. Sapanca, outdoor sporlara meraklılar için oldukça uygun bir destinasyondur. Şehir merkezinde gezebileceğiniz 1554 yapımı Rüstem Paşa Camii gibi tarihi mekanlar da bulunmaktadır.

Sapanca'da yemek için tercihinizi genellikle balıktan yana kullanmalısınız. Birkaç alabalık çiftliği bulunan Sapanca Gölü, kiremitte pişirilen balıklarıyla da meşhurdur.

SİLİVRİ

Eğer bu tatilde İstanbul'dan uzaklaşmak istemiyorsanız, Silivri sizin için ideal bir seçenek olabilir. Liman içinden kiralayabileceğiniz teknelerle Silivri sahilini gezebilir ve tarihi yapıları ziyaret edebilirsiniz, örneğin Piri Mehmet Paşa Camii ve Mimar Sinan Köprüsü gibi.

Deniz sporları yapmanın yanı sıra alışveriş veya köyler arasında düzenlenen turlara katılarak zamanınızı değerlendirebilirsiniz.

Hareketli ve güzel manzaralara sahip olan bu ilçede taze balık yemek oldukça keyifli olacaktır. Yüzen balık restoranları oldukça popülerdir ve farklı pişirme yöntemleriyle balığı deneyimleyebilirsiniz. İstanbul'dan yola çıkanlar, Kumburgaz yolu üzerinden kolaylıkla Silivri'ye ulaşabilirler.

Yorumlar (0)