Uzmandan "üçlü salgın" uyarısı: Bu belirtilere dikkat!

Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, üçlü salgının etkili olduğunu bildirerek uyarılarda bulundu. Ardışık enfeksiyon riskinin arttığına işaret eden Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Leblebicioğlu, belirtileri sıraladı.

SAĞLIK 29.01.2024, 14:08 Hakan Öksüz
Uzmandan "üçlü salgın" uyarısı: Bu belirtilere dikkat!

Kış aylarında artan mevsimsel grip vakalarına Kovid-19 ve solunum sinsityal virüsünün (RSV) de eklenmesiyle "üçlü salgın" ortaya çıktı. Farklı enfeksiyon türlerinin bir araya geldiği bu dönemde vakaların arttığına işaret eden Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Hakan Leblebicioğlu, uyarılarını sıraladı.

"Böyle dönemlerde ardışık enfeksiyon riski fazladır"

Bağışıklık sistemi baskılanan kişiler ile yaşlılarda hastalığın uzun süreye yayılabileceğinden bahseden Prof. Dr. Leblebicioğlu, "Birden fazla virüsün etkinlik gösterdiği böyle dönemlerde ardışık enfeksiyon riski fazladır. Bazen bakteriyel enfeksiyonlara viral enfeksiyonlara eşlik eder. Buna süperenfeksiyon denir. Şikayetlerin süresinin neden uzadığının ortaya çıkarılması için doktora başvurmak gerekir." vurgusunu yaptı.

SARS-CoV-2 virüsünün oluşturduğu Kovid-19'un halen daha etkin olduğunun altını çizen Leblebicioğlu, "Hastaneye başvurular artıyor. Kovid-19 aşısı, hastalığının ciddiyetini azaltıyor. Ellerinizi sık sık yıkayın, hastaysanız evden çıkmayın. Burun, ağız ve gözlerinize dokunmayın. Kağıt mendile öksürüp hemen atın." dedi.

Mevsimsel gribin belirtileri

Leblebicioğlu, "Mevsimsel gribin etkili olduğu dönemdeyiz. H1N1 Tip A'nın yeni tanıştığımız bir varyantı sebebiyle hastane doluluk oranları arttı. Bulaştıktan 2 ila 3 gün sonra grip belirtileri ortaya çıkıyor, bu semptomlar yaklaşık 5-7 gün devam ediyor. Burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısının yanı sıra öksürük, ateş, vücut ağrıları ve halsizlik ile kendini gösterir bu hastalık. Hastalar sanki dayak yemiş gibi kas ve eklem ağrıları hisseder. Antiviral ilaçlar, hastalığın süresinin kısaltılmasında etkilidir." ifadelerini kullandı.

RSV belirtileri: Hırıltılı solunum ve nefes darlığı

Zatürre ile bronşiolit gibi hastalıklara yol açan solunum sinsityal virüsü (RSV) hakkında uyarılarda bulunan Prof. Dr. Leblebicioğlu, "Solunum yolu sorunlarına sebep olan RSV'de hırıltılı solunum, nefes darlığı, öksürük, halsizlik ve ateş gibi semptomlar görülür. Kuru öksürükten şikayet eden hastalara öksürük kesici ilaçlar verilir. Hastalığın tedavisinde ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Bu virüse yakalananlar istirahat etmeli ve bol sıvı tüketmeli. Kaldıkları odanın sık sık havalandırılması da önemli." dedi.

Yorumlar (0)