Antik virüs alarmı! Yeni bir ölümcül salgını tetikleyebilir

Küresel ısınmanın etkisiyle birlikte, Dünya üzerinde yaşamı ciddi şekilde etkileyebilecek potansiyel bir salgın tehdidi ortaya çıktı. Fransa'daki Aix-Marseille Üniversitesi'nden bilim insanları, Sibirya'daki buzullara hapsolmuş antik virüslerin yeni ve daha ölümcül bir salgını tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

SAĞLIK 24.01.2024, 11:54 Buse Önder
Antik virüs alarmı! Yeni bir ölümcül salgını tetikleyebilir

Bilim insanları, Sibirya'daki buzullarda varlığını sürdüren antik virüslerin, insanlara bulaşarak potansiyel bir salgını başlatma kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Genetik bilimciler, bölgede bulunan virüslerin yeni bir salgın tehdidi oluşturabileceklerini vurgulayarak, bu durumun ciddi bir küresel sağlık riski taşıdığına dikkat çekti.

Özellikle çocuk felcinin eski bir türünün de bu virüsler arasında olabileceği üzerinde durulurken, bilim dünyasındaki uzmanlar, antik virüslerin ortaya çıkmasının, geçmişe dayanan bir hastalığın modern çağda yeni bir küresel tıbbi acil durumu tetikleme potansiyeli taşıdığı endişesini taşıyor.

Bölgedeki çalışmalar, bu potansiyel riski değerlendirmeye yönelik olarak devam ederken, araştırmacılar, erken dönemde antik mikroorganizmaların neden olduğu hastalıkların tespiti için bir izleme ağı oluşturmayı planlıyor.

Daha önce ne olmuştu?

Bu konudaki çalışmalar daha önce de yapılmıştı. Araştırmacılar, "Zombi virüs" olarak adlandırılan Methuselah mikroplarını inceleyerek, bu antik virüslerin binlerce yıl boyunca varlıklarını sürdürebildiklerini ortaya koymuşlardı.

Geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırma ise Sibirya'daki farklı bölgelerden toplanan mikropların ve virüslerin kültürlenmiş hücreleri enfekte edebildiğini gösterdi. Bu virüs örneklerinden biri, 48 bin 500 yaşındaydı.

Hem küresel ısınmanın, hem de Sibirya'daki nakliye ve madencilik faaliyetlerinin olası bir salgın tehdidini artırdığı belirtilirken, bilim dünyası, bu potansiyel riskle başa çıkabilmek için daha fazla araştırma ve önlemler alınması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

Yorumlar (0)