Sağlıklı milyonlarca kişiye Alzheimer tanısı konabilir!

Alzheimer Derneği'nin, Alzheimer hastalığının tanımının değiştirilmesi hakkındaki önerisi, bilim dünyasında tartışma yarattı. Milyonlarca sağlıklı kişiye Alzheimer tanısının konabileceğine işaret eden uzmanlar, söz konusu öneriye şüpheyle yaklaşıyor. Derneğin baş bilim sorumlusu Maria Carrillo ise "Belirtiler ortaya çıkmadan hastalık teşhis edilmeli." diyerek Alzheimer'ın kapsayıcılığının genişletilmesini savundu.

SAĞLIK 04.03.2024, 11:55 Hakan Öksüz
Sağlıklı milyonlarca kişiye Alzheimer tanısı konabilir!

Dünya genelince milyonlarca kişinin muzdarip olduğu Alzheimer hastalığı ile ilgili sağlık dünyasında yaşanan tartışma büyüyor. Merkezi ABD'de bulunan Alzheimer Derneği'nin önerisi, tartışmaya yol açtı. Söz konusu önerinin, Alzheimer hastalığının tanımını değiştireceği söyleniyor.

Hafıza sorunu yaşamayanlara da Alzheimer tanısı konulabilir

Alzheimer Derneği'nin önerisini eleştirenler, herhangi bir hafıza sorunu yaşamayan ve bilişsel problemi bulunmayan kişilere de Alzheimer tanımının konabileceği tehlikesine dikkat çekti. 

Hastalığın tanımının genişletilmesinin, milyonlarca sağlıklı insana Alzheimer teşhisinin konmasına yol açabileceği kaydedildi. Sağlıklı kişilere, hayatlarını değiştirecek teşhisler koymanın tehlikelerine işaret eden bazı uzmanlar, söz konusu girişimin risklerine değiniyor.

"Amiloid" oranındaki anormal artış, hastalığın ilk aşamasında ortaya çıkıyor

Herhangi bir Alzheimer belirtisi göstermeyen kişilerde "amiloid" oranının anormal seviyelere çıkması, hastalığın ilk aşamasında olduklarını gösteriyor. Bir toksik protein olan amiloid seviyesinin artışının kolay şekilde tespit edilebilmesini sağlayan yeni kan testlerinin geliştirilmesi, söz konusu tartışmayı ortaya çıkardı.

Maria Carrillo: "Belirtiler ortaya çıkmadan hastalık teşhis edilmeli"

Alzheimer Derneği'nde baş bilim sorumlusu olarak görev yapan Maria Carrillo, hastalığın tanımının genişletilmesi planı hakkında, "Hastalığı erken teşhis ederek tedavi bilimini ilerletmeyi hedefliyoruz. Demansı tedavisi için ortaya çıkmadan önce hastalığı teşhis etmelisiniz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)