Romatizma hastaları dikkat! Uzmandan beslenme tavsiyeleri

Beslenme ve Diyet Uzm. Dyt. Özlem Güleçoğlu, romatizma hastalarına beslenme tavsiyelerinde bulundu. İdeal kiloya ulaşmak, ağrıları azaltıyor mu? Tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken besinler hangileri? İşte uzmandan öneriler...

SAĞLIK 29.01.2024, 16:55 Hakan Öksüz
Romatizma hastaları dikkat! Uzmandan beslenme tavsiyeleri

Dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen romatizmal hastalıklar, yaşam kalitesini düşürüyor. Beslenme ve Diyet Uzm. Dyt. Özlem Güleçoğlu, romatizma hastalarının nasıl beslenmesi gerektiği hakkında bilgiler verdi. Medical Point Gaziantep Hastanesinde görev yapan Güleçoğlu, "Romatoid Artrit" hastalığına sahip kişiler için önerilerini sıraladı.

İdeal kiloya ulaşmak, ağrıları azaltıyor

Sistemik ve kronik bir rahatsızlık olan Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde beslenme alışkanlıklarının önemli yer sahip olduğunun altını çizen Güleçoğlu, "Romatizma sadece eklemlerde değil, diğer organlar ile dokularda da tutulum yapıyor. Beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, hastanın hayat kalitesini artırıyor. İdeal vücut ağırlığınına ulaşılması sayesinde inflamatuvar süreçlerde yavaşlama görülüyor. Kilonun ideal seviyelerde olması, eklemlere binen yükü düşüreceğinden ağrıları da azaltıyor." ifadelerini kullandı.

Beslenme tavsiyeleri

İlaçların yan etkilerinin en aza indirilmesi için de beslenmenin bir hayli önemli olduğunu vurgulayan Güleçoğlu, "Protein katabolizmasını engellemek ve metabolizma hızını dengelemek lazım. Protein alımını artırmak, yağ tüketimini düşürmek ve tam tahıl ürünlerini tüketmek öneriliyor. Yağ ve şeker oranı yüksek olan işlenmiş besinleri tüketmemek lazım. Tuz alımını da kısıtlayın. A ve C vitamini ile selenyum gibi besin ögelerini uygun miktarlarda hekim kontrolünde kullanın. Bunlar oksidatif strese karşı koruyucu özellikler gösterir. B12 vitamini ile Folat, ilacın neden olduğu yan etkilerini azaltır." dedi.

Tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken besinler

Kortikosteroid tedavisi gören hastalarda D vitamini takviyesi sayesinde kemik kaybının minimuma indiğini belirten Güleçoğlu, "Romatoid Artrit hastalığına sahip kişilerin günlük 6 ila 10 porsiyon civarında tahıl tüketebilir. Şeker içerikli besinler kısıtlanmalı, zeytinyağı kullanılan besinler alınmalı. Günlük süt tüketimi, 200 ml kadar olmalı. Haftada 4-6 kase yoğurt ve az yağlı peynir tüketilebilir. Günde 5 porsiyon kadar meyve ve sebze, haftada 2 kez yumurta tüketilmeli. Yeşil yapraklı sebzeler, kuru erik, muz, patates, domates ve kavun tüketimi, potasyum kaybını minimuma indirecektir. Hazır çorbalardan, çeşnili soslardan, tuzla hazırlanan zeytin ve turşudan, tütsülenmiş etlerden ve konserve sebzelerden ise uzak dursunlar." değerlendirmelerini yaptı.

Yorumlar (0)