Diyetisyenden zayıflama çayı uyarısı: Ölüme götürüyor!

Diyetisyen Yaşar Emre Ulushan, zayıflama çayları ile haplarının zararlarından bahsetti. Bu ürünlerin uzman kontrolünde tüketilmediği zaman karaciğer enzimleri ile böbrek fonksiyonlarını bozduğunu kaydeden Ulushan, "Hayatını kaybeden hastalarımız var. Hızlı zayıflama diye bir şey yok, sağlığınız pahasına zayıflamaya çalışmayın." diyerek uyarılarını sıraladı.

SAĞLIK 25.01.2024, 10:23 26.01.2024, 09:21 Hakan Öksüz
Diyetisyenden zayıflama çayı uyarısı: Ölüme götürüyor!

Beslenmeye ve hareketsiz yaşama bağlı olarak son yıllarda obezite oranlarının arttığı görülüyor. Kalp damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa zemin hazırlayan obeziteden kurtulmak isteyen bazı kişiler, uzmanlar eşliğinde hazırlanan beslenme ve egzersiz programlarına uyuyor. Bazı kişiler ise sosyal medyadan ve uzman olmayan kişilerden duydukları bilimsel olmayan yöntemlere başvuruyor.

Fazla kilolarından kurtulmak isteyen ancak spor ve diyet programına uymak yerine zayıflama çayları ile haplara başvuran kişiler, kısa yoldan zayıflamaya çalışıyor. Uzman olmayan kişilerin önerilerinin dinlenmemesi gerektiği uyarıları yapılsa da zayıflama çaylarına başvuranların sayısında azalma görülmüyor.

"Obezite oranlarında Avrupa'da birinci sıradayız"

Fazla yağlardan kurtulmak için sağlıklı yöntemlere başvurmak gerektiğinin altını çizen diyetisyen Yaşar Emre Ulushan, "Obeziteye neden olan, sağlıksız tüketim ve hareketsiz yaşam. Özellikle 1975'ten sonra işlenmiş gıdaların marketlerde daha çok satılmaya başlanması, insan hayatını kötü etkiledi. Ülkemizde obezite 1980'li yıllarda yüzde 10-15 civarındaydı. Bugün ise yüzde 34'e ulaşmış durumda. Avrupa'da birinciyiz."  dedi.

"İşlenmiş gıdalar, tip-2 diyabete kapı aralıyor"

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde görev yapan Ulushan, "Çocukları ödüllendirmek isteyen ailelerin, onlara işlenmiş gıdalar vermesi ve fast food ürünleri yedirmesinin sonuçları kötü oldu. Cips ve çikolata ile çocuklarını ödüllendirmeye başladılar. Çocuğun canı illaki bunları çekebilir, az da olsa bunlar tüketilebilir ancak bir sınırı olmalı. Sürekli işlenmiş gıdalar tüketen çocuklarda obezite oranı artıyor. Tip-2 diyabet ile son zamanlarda daha çok karşılaşmamızın sebeplerinden biri de bu. İşlenmiş gıdaları hayatından çıkarmayan kişilerde tansiyon ve şeker gibi sağlık sorunları sıklıkla ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.

"O çaylar, karaciğer enzimleri ile böbrek fonksiyonlarını bozuyor"

Zayıflama çayları ile haplarına gösterilen ilginin son yıllarda arttığına vurgu yapan Diyetisyen Ulushan, "Sosyal medya ve televizyonlardan pompalanıyor bu yöntemler. Diyetisyen ve hekim kontrolü olmadan bu gibi şeylere bulaşmamak lazım. Zayıflama çayları, doktor kontrolünde tüketilediği zaman karaciğer enzimleri ile böbrek fonksiyonlarını bozuyor. Bu nedenle yoğun bakıma kaldırılan çok hasta var. Maalesef hayatını kaybedenler oldukça fazla. Zayıflamak isteyenler, uzman hekimlere başvursun." vurgusunu yaptı.

"Sağlığı pahasına bu ürünleri kullananlar var"

Karşılaştığı bazı vakalardan örnekler veren Yaşar Emre Ulushan, "Almanya'dan gelen bir yakını, hastamızın birine ilaç benzeri bir şey vermiş. İçip zayıflamış ama ishalini kesememiş. Bu nedenle hastaneye yatışı yapıldı, vazgeçirmeye çalışsak da başaramadık. Çünkü kilo verdiği için mutlu oluyor. Halbuki sağlığından oluyor da farkında değil. Sağlığının bozulacağını bilse bile bu ürünleri kullananlar var. Elbette kilo vermeye çalışmak güzel ama bunu sağlığınız pahasına yapmayın. Değişik yöntemler kullanmayın, dengeli beslenin yeter. Anında zayıflamayı sağlayan gıda ya da içecek diye bir şey yoktur. Ölüme giden durumlar var, bu yöntemleri önermiyoruz." dedi.

Yorumlar (0)