'Bunama' tarihe karışabilir: İngiliz bilim insanlarından önemli çalışma!

İngiltere’de araştırmacılar, demans (bunama) hastalığını engelleyebilecek bir tedavi geliştirdiklerini açıkladı. 

SAĞLIK 16.11.2021, 10:55 19.11.2021, 16:47
'Bunama' tarihe karışabilir: İngiliz bilim insanlarından önemli çalışma!

İngiltere’deki Leicester Üniversitesi'nden bilim insanları, demans (bunama) hastalığının daha fazla ilerlemesini engelleyebilecek, hatta bu rahatsızlığı önleyebilecek bir tedavi geliştirdiklerini duyurdu.

İnsan denemeleri başlıyor

Doz başına 15 sterline (200 lira) mâl olan aşının, hafıza kaybına bağlı olarak beyinde zararlı protein birikintilerinin oluşmasını engelleyerek çalıştığı aktarıldı.

Fareler üzerindeki denemelerde demasın etkilerinin tersine döndüğünü ifade eden uzmanlar, çok yakında insan denemelerinin başlayacağını açıkladı.

55 milyondan fazla demans hastası var

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde 55 milyondan fazla demans (bunama) hastası mevcut. 2030'a kadar bu sayının 78 milyona çıkacağı öngörülüyor.

Demans hastalığının nasıl oluştuğuna ilişkin değerlendirmeler yapan bilim insanları, amiloid beta adı ve doğal bir şekilde oluşan proteinlerin beyinde plaklar meydana getirmesiyle ortaya çıktığını bildirdi.

Araştırmacılar, kısaltılmış toksik amiloid beta formuna bağlanan, moleküllerin plaklar meydana getirmek için bir araya gelmesini engelleyen TAP01-04 isimli bir antikor tanımladı.

Yeni tedavinin temelini oluşturduğu ve umut verici olduğu belirtilen bu antikorun, alzheimer hastalığı bulunan fareler üzerindeki denemeler, daha az plak ortaya çıktığı için beyin hücrelerinin işlevini geri kazanmasına destek verdiği ve hafızayı iyileştirdiği keşfedildi.

“Aşı gelebilir”

Bununla beraber çalışmada yer alan araştırmacılar, vücudu TAP01-04 antikorları üretmesi amacıyla tetikleyen ve kısa bir süre içinde demans tehlikesi yüksek olan insanlara sunulabilecek bir aşı konusunda çalıştıklarını açıkladı.

Ekip, fareler üzerindeki çalışmaların, sadece oluşmuş plakları tedavi etmekten çok, ilk etapta Alzheimer'ın önlenebileceğini gösterdiğini açıkladı.

Çalışmayı yürüten araştırmacılardan biri olan Prof. Dr. Mark Carr, "Çalışma erken bir aşamada olsa bile bu sonuçlar, insan klinik deneylerinde yenilenirse, devrim niteliğinde değerlendirilebilir. Bulgular, sadece semptomlar tespit edildiği zaman tedavi edilebileceğini değil, aynı şekilde semptomlar ortaya çıkmadan da önlenebileceğine işaret ediyor.''

Diğer yandan, Almanya'daki Göttingen Üniversitesi Tıp Merkezi'nden yardımcı yazar Profesör T. Bayer, "Klinik deneylerde, beyinde bulunan amiloid plakları çözen potansiyel tedavilerin hiçbiri demans hastalığının semptomlarını azaltma bakımından fazla başarı göstermedi. Bazılarında olumsuz yan etkiler dahi yaşandı. Bu sebeple farklı bir yaklaşım kararı aldık. Farelerde, çözünür amiloid betanın budanmış şekillerini nötralize edecek, fakat ne plaklara ne de proteinin normal şekillerine bağlanmayacak bir antikor tespit ettik.” sözleriyle çalışmanın önemine dikkat çekti.

Araştırma, Molecular Psychiatry dergisinde yayımlandı.

Yorumlar (0)