Otomobillerde ÖTV indirimi olacak mı? Nebati açıkladı

Nureddin Nebati, otomobillerde ÖTV indiriminin gündemlerinde olmadığını kaydederek, "Matrah eşikleri düzenlemesine ilişkin çalışıyoruz." dedi.

OTOMOTİV 10.11.2022, 22:05 11.11.2022, 17:17
Otomobillerde ÖTV indirimi olacak mı? Nebati açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Hazine ve Maliye Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının bütçe görüşmelerinin akabinde vekillerin sorularını cevapladı.

"Türkiye'yi daha da ileriye taşıyacağız"

Ekonominin büyüdüğünü ve istihdam sağladığını, işsizliğin düştüğünü, yatırımlarla sanayinin sürekli olarak geliştiğini, rekabetin her geçen gün daha da arttığını, ihracatın her ay rekorlar kırdığını, ülkemizin dünya ticaretinden aldığı payın gitgide arttığını ve bütçenin sağlam görünümünü koruduğunu belirten Nebati, "Güven endekslerinde gözlenen yükselme trendi de reel sektör başta olmak kaydıyla ekonomi aktörlerinin ilerleyen günlere çok daha müspet baktığını ortaya koyuyor." şeklinde konuştu.

Nebati, pandemiden beri dünyanın zorlu bir süreç içinden geçirdiğini anımsatırken, "Kararlılıkla attığımız adımların müspet neticelerini görüyoruz. Bu azimle hep beraber gelecek için Türkiye'yi daha da ileriye taşıyacağız. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın." dedi.

"Biz de diğer ülkeler gibi faizleri yükseltseydik..."

'Türkiye Ekonomi Modeli'ne dair de yorumlarda bulunan Bakan Nebati, bugüne değin hiçbir şekilde 'Çin modeli' diye bir söz sarf etmediklerini aktardı. Bahse konu modelin teorik altyapısının da geliştirildiğini ifade eden Nebati, "Bizim modelimizin dünyada da çok önemli argüman geliştireceğine inanıyorum. Girdi ve çıktılarının ne olduğunu çok açık bir şekilde gösteren şeffaf bir model. Bu kapsamda, enflasyonla mücadelede üretim kapasitesini düşürmeden ve istihdam kayıplarına sebep olmadan kalıcı fiyat istikrarını sağlamaya yönelik politikaları tercih ettik. Biz de diğer ülkeler gibi faizleri yükseltseydik, büyüme duracak, istihdam kayıpları görülecekti." yorumunda bulundu.

"Enflasyon karşısında hiç kimseyi ezdirmedik"

Nebati, enflasyona yönelik eleştirilere de cevap verirken, "İçerisinde bulunduğumuz dönemde en yüksek düzeyine çıkan senelik enflasyonun, aralık ayı itibarıyla belirgin bir oranda gerileme kaydedeceğini tahmin ediyoruz. Son dönemde global gıda ve enerji fiyatlarında gözlenen gevşeme trendinin Türkiye'de fiyatlara müspet yansımalarına tanık olacağız. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki hükümetlerimiz süresince ilk önceliğimiz her daim yurttaşlarımız olmuştur." diye konuştu.

Emekli ve çalışanların alım güçlerinde çok önemli iyileştirmeler sağladıklarını söyleyen Nebati, şöyle devam etti:

"Aralık 2002 ile Ekim 2022 döneminde asgari ücrete yüzde 142,3 oranında zam yaptık. En düşük memur maaşına yüzde 88,6, ortalama memur maaşına ise yüzde 53,6 oranında zam yaptık. En düşük emekli aylığında yüzde 129,2 oranında artış yaşandı. 'Enflasyon karşısında hiç kimseyi ezdirmedik.' dediğimiz ifade tam da budur. Yoksulluğun azaltılması olsun, alım gücünün iyileştirilmesi olsun, istihdam olsun her daim gerekli politikaları uygulamaya koyduk. İlerleyen dönemde bu politikaları kararlı bir şekilde uygulayacağımıza yurttaşlarımız emin olsun."

"ÖTV indirimi gündemimizde yok"

Nebati, komisyon görüşmelerinin akabinde gazetecilerin sorusu üzerine, otomobillerde ÖTV indiriminin gündemlerinde olmadığını ifade ederek, "Matrah eşikleri düzenlemesine ilişkin çalışıyoruz." dedi. 

Yorumlar (0)