İkinci el otomobil piyasasında makas açıldı

İkinci el araç satışlarında fiyat dengesi kurmak zorlaştı. Son zamanlarda oto galeriler ile bireysel satıcılar arasındaki fiyat farklılıkları dikkati çekiyor. Bireysel satıcıların belirlediği fiyatlar ile oto galerideki fiyatlar arasında yüzde 20 oranında fark oluştu. Şahıstan alınan ikinci el araçlar, oto galerilere kıyasla daha pahalıya satın alınıyor.

OTOMOTİV 30.01.2024, 23:37
İkinci el otomobil piyasasında makas açıldı

Geçtiğimiz sene ikinci el araç fiyatlarına getirilen düzenlemelerle ikinci el araç piyasasında fiyat istikrarı sağlanmıştı. Ancak yılbaşından sonra bu istikrar yeniden bozulmaya başladı. Oto galericiler fiyatları geri çekerken, bireysel satıcılar ise fiyatları yüksek tutmayı sürdürdü. Aynı model iki otomobilde oto galeriler ve bireysel satıcılar arasında kıyaslama yapıldığında, yüzde 20 oranında fiyat farklılıkları görülüyor.



"Fiyatların belli düzeyde durması çok önemli"

Oto galericilerin ikinci el araç piyasasında fiyatlarını güncellediğini kaydeden oto galeri esnafı Gökhan Ardeşen, "Galericiler olarak bir otomobilin değerini çok iyi biliyoruz. Ancak araç sahipleri bizim gibi düşünmüyor, araçlarını çok değerli gördükleri için farklı fiyatlar yazıyorlar. Bu yüzden de fiyat istikrarsızlığı meydana geliyor." dedi. 

Galericilerdeki araçların bireysel satıcılara kıyasla çok daha uygun kaldığını dile getiren Ardeşen, "Şu anda bizde fiyatlar çok uygun. Halihazırda fiyatlarımız bireysel satıcılara nazaran yüzde 10-20 arasında daha uygun." şeklinde konuştu.

İkinci el araç piyasasını değerlendiren Ardeşen, "Piyasa yılbaşından evvelki son üç aya değin düşüşteydi. Yılbaşından sonra yüzde 10 oranında hareketlilik oldu diyebilirim. Şu anda fiyatlar stabil, ne azalıyor ne de artıyor. Bu şekilde devam etmesini umuyoruz. Fiyatların belli düzeyde durması çok önemli." sözlerini sarf etti. 



"Güncel rakamlar kullanmalıyız"

Fiyatların güncellenmesinin piyasayı düzelteceğini söyleyen oto galerici Yavuz Çiftçi ise "Bizler fiyat güncellemeleri yapıyoruz fakat bireysel satıcılarda böyle bir şey yapılmıyor. Onlar istedikleri fiyatı koyuyorlar, güncellemelere pek uymuyorlar. Bu ticaretin devam etmesi için güncel rakamlar kullanmalıyız." diye konuştu. 

Yorumlar (0)