Türkiye'den BM'ye Kıbrıs tepkisi

Dışişleri Bakanlığı, BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) Kıbrıs Adası'nda konuşlu BMBG'nin (Birleşmiş Milletler Barış Gücü) görev süresinin bir sene daha uzatılmasına dair kararı hususunda KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Dışişleri Bakanlığınca gerçekleştirilen açıklamayı tamamen desteklediğini bildirdi.

GÜNDEM 31.01.2024, 00:13
Türkiye'den BM'ye Kıbrıs tepkisi

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, "BM'nin yerleşik uygulamalarının aksine BMBG'nin görev süresi uzatılırken Kıbrıs Türk tarafının onayı bu kez de alınmamıştır." denildi.

BMBG'nin çalışmalarını KKTC makamlarının iyi niyeti sayesinde sürdürebildiğine dikkat çekilen açıklamada, bahse konu çalışmaların devamı için hukuki zemine gereksinim duyulduğunun ve KKTC tarafınca bu doğrultuda atılacak adımlara ülkemizin desteğinin tam olduğunun altı çizildi. 



"KKTC'yi tanıyın"

Bahse konu açıklamada, "BMBG'nin Kıbrıs Rum tarafının çok sayıda ara bölge ihlaline seneler boyunca göz yumduğu" vurgulanarak, şu ifadeler paylaşıldı:

"18 Ağustos 2023'te insani bir proje olan Pile-Yiğitler yolunun inşaat faaliyetlerini hakkaniyetsiz bir biçimde engellemeye çalışması da sulhu koruma görevlerinde beklenen tarafsızlığı ortaya koymadığını bir defa daha gözler önüne sermiştir.

BMGK'nın, bu son kararında, mevzubahis hadise hakkında 21 Ağustos 2023'te gerçekleştirdiği, arazideki gerçeklerden tümüyle kopuk basın açıklamasına atıfta bulunuluyor olması da üzüntü vericidir. Pile-Yiğitler yolunun tamamlanması ise Kıbrıs Türklerinin BMBG hususunda aşınan güveninin tekrar tesisi yönünde etkili bir adım olabilecek, arazideki gerginliklerin azalmasına katkı sunabilecektir."

Açıklamada ayrıca BMBG'nin görev süresini bir sene daha uzatan kararda muhtemel bir çözüm bağlamında güncelliğini kaybetmiş ve tüketilmiş modellere atıfta bulunulduğu kaydedilerek, "KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar tarafından sergilenen iki devletli vizyona hiç değinilmemiş olmasından derin bir düş kırıklığı duyuyoruz. Bu yaklaşımın, Kıbrıs'taki iki taraf arasında müşterek zeminin olup olmadığını araştırmakla görevli bir şahsi temsilcinin henüz atanmış olduğu bir dönemde yapıcılık ve adaletten uzak olduğunun altını çiziyoruz." denildi.

BMGK'nın "Kıbrıs'ta sürdürülebilir, kalıcı ve adil bir çözüme ancak sahadaki gerçekler temelinde ulaşılabileceği gerçeğini kabul etmeye ve Kıbrıs Türk halkının özden gelen hakları olan eşit uluslararası statüsünü ve egemen eşitliğini tescil etmeye" davet edildiği açıklamada, "KKTC'nin tanınmasına dönük çağrımızı BMGK ve uluslararası camia nezdinde tekrarlıyoruz." ifadesine yer verildi. 

Yorumlar (0)