Film ve diziler, merhametsizliği körüklüyor mu? Uzmandan uyarılar

Psikiyatri Uzmanı Dr. Cengiz Soylu, dizi ve filmlerde gösterilen kötü tutumların, maruz kalındıkça normalleştiğini kaydetti. Bu yolla kötü tavırların topluma hızlı şekilde yayılarak olağanlaştırıldığını belirten Soylu, merhamet duygusunun azalması nedeniyle mutsuzluğun ve öfkenin arttığını ileri sürdü.

MEDYA 29.01.2024, 10:39 Hakan Öksüz
Film ve diziler, merhametsizliği körüklüyor mu? Uzmandan uyarılar

Sosyal medyanın gelişmesiyle dünyanın bir ucundan bir ucuna kısa sürede yayılabilen görüntüler, kabullenilmesi zor pek çok durumun bir süre sonra normalleşmesine yol açıyor. Uzmanlar, normalleşmeyle gelen merhametsizliği, "modern çağın vebası" olarak tanımlıyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Cengiz Soylu'ya göre, film ve dizilerin bundaki etkisi bir hayli büyük. VM Medical Park Pendik Hastanesi'nde görev yapan Soylu, "merhametsizliğin olağanlaştırılması" konusundaki görüşlerini açıkladı.

"Modern hayat, vadettiği mutluluğu getiremedi"

Dünyanın pek çok bölgesinde yaşanan savaş, kıtlık ve zorunlu göç gibi olumsuz durumların, farklı coğrafyalarda yaşayan insanların hayatına kolayca sızdığını kaydeden Cengiz Soylu, "Modern hayat, refah ve mutluluk vadediyordu ancak insanlar artık daha mutsuz ve karamsar. Bu duygular, öfke patlaması ve merhametsizliği körüklüyor. Merhamet duygusu, eğitimle geliştirilebilir. Çocuğun, hayatın ilk yıllarında ailesiyle kurduğu ilişki kritik öneme sahip. Merhamet duygusunun davranışa dönüşmesi, kucaklayıcı bir aileyle mümkün." dedi.

"Merhametsizlik, psiko-sosyal bir problem"

Merhametsizliği "psiko-sosyal bir problem" olarak niteleyen Uzm. Dr. Soylu, "İnsan ilişkileri gün geçtikçe mekanikleşti. Bireyselleşmeyle gelen yalnızlaşma, farklı insanlarla kurulan etkileşimi en aza indirdi. Bu da narsistik tutuma ve egoizme, en nihayetinde ise merhametsizliğin yaygınlaşmasına yol açtı." ifadelerini kullandı.

No Country For Old Men (İhtiyarlara Yer Yok) filminden bir sahne

"Sürekli maruz kalınan kötü tutumlar, zamanla normalleşiyor"

Diziler ve filmlerde gösterilen durumların, kötü şeylerin olağanlaştırılmasını kolaylaştırdığını kaydeden Soylu, "Kötü davranışlar, zamanla tutuma dönüşüyor. Diziler ve filmlerde gösterilen kötü tutumlar, sürekli maruz kalındıkça normalleşmeye başlıyor. Böylece bu olumsuz davranışların topluma yayılması hızlanıyor. İnsanlar, bu tutumları farkında olmadan içselleştiriyor. Merhamet ve acıma duygusu, mutlulukla ilişkilendirilen serotonin ile endorfin benzeri maddelerin salgılanmasını sağlıyor. Bu da merhamet duygusunun, insan psikolojisi üzerinde iyileştirici etkilere sahip olduğunu gösteriyor." vurgusunu yaptı.

Yorumlar (0)