Turkovac, Delta varyantını izole etti

Erciyes Üniversitesi’nin rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış TURKOVAC aşısının geldiği nokta ile ilgili önemli müjdeler verdi. Çalış, yapılan çalışmalar sonrasında yerli aşının delta varyantını izole etmeyi başardığını bildirdi.

SAĞLIK 14.10.2021, 10:15 14.10.2021, 11:50
Turkovac, Delta varyantını izole etti

Prof.Dr. Mustafa Çalış, Erciyes Üniversitesi’nin yürüttüğü çalışmalar kapsamında Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin yeni tip koronavirüse karşı geliştirdiği TURKOVAC aşısının Alfa varyantına karşı tamamen etkili olduğunun anlaşıldığını belirtti.

Çalış, bu proje ile, Özdarendeli ve ekibinin Delta varyantı ile ilgili özel bir çalışma yürüttüklerini açıklayarak, denemelerini farelerde ve gönüllü kişilerde devam ettirdiklerini söyledi. Ve “Bu testlerimiz en kısa zamanda sonuçlarını gösterecek. Alfa varyantında olduğu gibi Delta varyantında da bu aşımızın etkili olmasını umuyoruz. Ekibimiz çalışmalarına son hız devam ediyor, 1 ay gibi kısa bir zaman dilimi içerisinde Delta varyantına TURKOVAC’ın etkisini kanıtlarla gösterebileceğiz” şeklinde konuştu. Diğer yandan da yerli aşının Faz 3 çalışmalarının Sağlık Bakanlığı’nın organizasyonunda devam ettiğini anımsattı.

Aşı merkezleri çoğalacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün de halkı TURKOVAC aşısının 3.fazına gönüllü olmaya çağırmasının ardından Mustafa Çalış da aynı çağrıyı tekrarladı.

Prof.Dr.Çalış, iki doz aşısını olan kişilerin 3.doz olarak TURKOVAC’ı seçmeleri için de Sağlık Bakanlığı’nın çalışmalar yürüttüğünü ifade etti ve  sözlerini şöyle bitirdi. "Vatandaşlarımızdan iki doz aşılananlar hiçbir sakıncası olmadan üçüncü doz olarak TURKOVAC yaptırabilir. Şu an bu aşılamalar 5 yerde devam etse de bakanlık bunu en yakın zamanda 25-30 merkeze çıkarmayı planlıyor. Çünkü biz farklı şehirlerden de gönüllü başvuruları alıyoruz. Hem faz 3 çalışmalarında yaşanan olumlu gelişmeler hem de üçüncü doz TURKOVAC uygulamalarıyla beraber iki çalışmanın ön sonuçları değerlendirildikten sonra en yakın zamanda kullanıma geçilmesini arzu ediyorum.”

Yorumlar (0)