Ramazanda beslenme nasıl olmalı? Uzm. Dr. Özgün İyigün yanıtladı

Oruç tutan kişilere tavsiyelerde bulunan Uzm. Dr. Özgün İyigün, hangi gıdaların tüketilmesi gerektiğini anlattı. Tokluk hissinin 15-20 dakika içinde geldiğini ve buna göre beslenmek gerektiğini kaydeden İyigün, iftar ve sahurda tüketilmesi önerilen besinlerden bahsetti.

SAĞLIK 22.03.2023, 10:38 Hakan Öksüz
Ramazanda beslenme nasıl olmalı? Uzm. Dr. Özgün İyigün yanıtladı

Ramazan ayına girerken uzanlardan beslenme önerileri gelmeye başladı. Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü Uzm. Dr. Özgün İyigün, uzun saatler boyunca aç kalmanın sonucu olarak vücutta sıvı kaybının (dehidrasyon) oluşacağını kaydetti. Sıvı kaybı nedeniyle baş ağrısının ortaya çıkacağı, bunun da kan şekerinin düşmesi ve yorgunluk gibi sonuçlara yol açacağı belirtildi.

Doğru beslenme ile Ramazan ayı boyunca gün içinde enerjinin korunabileceğini vurgulayan İyigün, "Normalde günde 3 olan öğün sayısı, Ramazan ayında 2'ye düşüyor. Öğün arasındaki sürenin uzuyor. Vücut, gece tüketilen besinlerle gün boyunca ayakta kalmaya çalışıyor. Enerjinin tükenmesiyle birlikte karaciğer ile kaslarda depolanan yağlar yakılmaya başlanıyor." dedi.

"Bunları yaşarsanız acilen su tüketin"

Alışık olunan beslenme düzenin değişmesi nedeniyle bazı olumsuzlukların yaşanabileceğini kaydeden İyigün, "Uzun süre tok tutan, yüksek protein ve lif içeren gıdalar tüketilmeli. Ramazanda dikkat edilmesi gereken konuların başında su kaybı geliyor. Vücut suyu çok uzun süre boyunca tutamıyor. Su kaybından dolayı konsantrasyon eksikliği ortaya çıkıyor. Bilinç bulanıklığı ve baş dönmesinin yaşanması durumunda acilen su tüketmek gerekiyor. Aksi halde ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmak mümkün." ifadelerini kullandı.

"Çay ve kahve, su kaybını hızlandırıyor"

Kahve ve çay benzeri içeceklerin kafein içerdiğini, bu nedenle de idrara daha sık çıkıldığını belirten Uzm. Dr. Özgün İyigün, "Bu içecekler, su kaybını hızlandırıyor. Dolayısıyla sahurda çay ve kahve tüketmemek gerekiyor. Sık sık çay ve kahve içen kişiler, oruç tutarken kafein eksikliği yaşayacaktır. Bu da ilk etapta yorgunluğa yol açacaktır. Bir süre tüketmedikten sonra vücut buna alışıyor." dedi.

"Tokluk hissi 15-20 dakika içinde geliyor"

İlk birkaç gün vücudun yeni beslenme düzenine alışmaya çalışacağını ve bu dönemde zorlanmanın normal olduğunu ifade eden İyigün, "Posa bakımından zengin gıdalar tercih edilmeli. Aşırı yeme isteğinin önüne geçmek gerekiyor. Hızlı yemek, mide ve bağırsak sorunlarına yol açabilir. Tokluk hissi 15-20 dakika içinde geliyor. Yemek yerken buna göre biraz daha yavaş olunmalı. Doymadığını düşünerek daha fazla yememek gerekiyor." diye konuştu.

İftar ve sahurda ne tür gıdalar tüketilmeli?

İftar ve sahurda tüketilmesi önerilen gıdalardan bahseden Uzm. Dr. Özgün İyigün, "İftarda beyaz ekmek ve makarna gibi gıdalar yerine tam buğday ürünleri ve kepekli ekmek tüketilmeli. Bulgur pilavı da önerilir. İftarın ardından 1-2 saat sonra kısa yürüyüşler ya da egzersiz yapılabilir. Sahurda da uzun süre tok tutacak lifli gıdalar ve yoğurt ile ayran gibi süt ürünleri tercih edilmeli. Sahurda tuzlu ve baharatlı yiyecekler önerilmiyor. Tam buğday ürünleri ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)