Bakanlık açıkladı: Ambulans helikopterlerin sayısı düştü mü?

Sağlık Bakanlığı, mali koşullar sebebiyle ambulans helikopterlerin sayılarının azaltıldığı yönündeki iddialara cevap verdi. Yapılan açıklamada, atıl kapasiteye izin verilmediği, 2021 yılındaki planlama çerçevesinde sayının belirlendiği kaydedildi. Öte yandan 2021’den beri 8 uçak ve 12 helikopter ambulansın hizmet vermeye devam ettiği bildirildi.

SAĞLIK 18.06.2022, 17:13 19.06.2022, 16:09
Bakanlık açıkladı: Ambulans helikopterlerin sayısı düştü mü?

Sağlık Bakanlığı, ambulans helikopterlerin sayılarının mali koşullar sebebiyle azaltıldığı yönündeki iddialara cevap verdi.

“2021 yılındaki planlamayla sayılar belirlendi”

Bakanlıktan gelen açıklamada, bazı yayın organlarındaki haberlerde, mali koşullar nedeniyle helikopter ambulansların sayılarının düşürüldüğüne ilişkin yorum ve bilgilere yer verildiği aktarıldı.

Türkiye'de 2008'den itibaren hava ambulansı hizmetinin, helikopterlerle ve 2010 yılında itibaren ise hem uçak hem de helikopter ambulanslarla sağlandığı hatırlatılan açıklamada, "Sözü edilen tarihten bu yana 39 bin 24 hasta ve 230 organ helikopter ambulanslarımızla, 1165 yurt dışı hasta ve 14 bin 624 yurt içi hasta ile birlikte 818 organ ise uçak ambulanslarımızla taşınmıştır" ifadelerine yer verildi.

"Atıl kapasiteye izin verilmiyor"

Birçok havacılık kuralı, lojistik avantajlar ve iklim koşulları değerlendirilerek, en uygun şekilde hizmet planlamasının yapıldığı ve atıl kapasiteye izin verilmediği aktarıldı. 

"2021 Ekim ayından bu yana yapılan planlamayla birlikte 8 uçak ambulans ve 12 helikopter kapasitesi ile hizmet sunumu ülke sathını kapsayacak biçimde verilmektedir" sözlerine yer verilen açıklama şu şekilde devam etti:

"Sürekli iyileşme çalışmaları ise yapılmakta ve yeni planlamalara bağlı olarak hazırlıklarımız sürmektedir. Söz konusu uygulamanın ekonomik önlemlerle uzaktan yakından bir bağlantısı yoktur. İlk önceliğimiz, her koşulda vatandaşımızın sağlık hizmetine erişimini sağlamaktır.” 

Yorumlar (0)