Ayla, Naim, Müslüm, Kesişme Eren… Mustafa Uslu filmlerine bir bakış…

Türk sinemasında son yıllarda filmleriyle sıkça konuşulan Mustafa Uslu’nun yaşam öyküsünü ve filmografisinden dikkat çeken filmleri, yapım süreçlerini ve gelecek filmlerine ilişkin bilinenleri sizler için hazırladık.

KÜLTÜR-SANAT 28.02.2022, 23:55 01.03.2022, 02:11
Ayla, Naim, Müslüm, Kesişme Eren… Mustafa Uslu filmlerine bir bakış…

Türkiye’de özellikle son 5 yıldır adını sıkça duyduğumuz Mustafa Uslu, Ayla filmiyle seyirciden aldığı güçlü enerjinin ardından Müslüm, Naim gibi çok sayıda filmle seyircinin karşısına çıktı. Filmleri biyografik öyküler olması nedeniyle çok beğenildi ve beyazperdede seyirciden tam not aldı. Bugün bu yazımızda Mustafa Uslu’nun geçmiş projeleri ve yakın zamanda seyirciyle buluşması planlanan yeni filmlerini inceleyeceğiz.

Mustafa Uslu’nun hayatı…

Ayla, Müslüm, Naim, Çiçero ve Kesişme: Eren filmleriyle Türk sinemasının son döneminde dikkatleri üzerine çeken yapımcı Mustafa Uslu 1962 senesinde Tokat Zile’de dünyaya geldi. Askeri okuldan mezun olmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nde 8 sene görev yaptı.

Uslu, medyada meslek hayatında Gökhan Özen, Betül Demir, Berksan Özer, Ferhan Göçer, Demet Akalın, Bengü, Hande Yener, Sezen Aksu, Özcan Deniz, Burak Kut, Serdar Ortaç ve Ajda Pekkan gibi ünlü isimlerin kliplerinde yönetmen olarak görev aldı.

2000 senesinde Dijital Sanatlar Prodüksiyon firmasını kuran Uslu, 18 salonlu bir sinema işletmeciliği de yapmaktadır. Uslu ayrıca Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde de 8 sene süresince bilirkişilik yaptı.

Özel yaşamı…

Mustafa uslu 1999-2016 seneleri arasında mimar Öznur Dursun ile veliydi. Bu evliliğinden iki çocuğu bulunmaktadır. 2016 senesinde ise oyuncu Sinem Öztürk ile hayatını birleştirdi. Çift 2019 senesinde dünyaya gelen çocuklarına Mustafa ve Kemal adını koydu.

Mustafa Uslu’nun filmografisi ve film serüveni…

Ayla

Mustafa Uslu’nun esas manada tanınmasını sağlayan filmografisinden 2017 senesindeki Ayla filmiyle oldu.

27 Ekim 2017 yılında ilk kez vizyona giren Ayla filmi 2018 yılında Türkiye Oscar Aday Adayı olarak da gösterildi. Can Ulkay’ın yönetmeni olduğu 2 saat 5 dakikalık film gerçek bir hikayeyi anlatması ve Mustafa Uslu imzası bulunması nedeniyle çok sevildi. Toplamda 46 hafta gibi uzun bir süre vizyonda kaldı ve 5 milyon 589 bin 872 seyirci tarafından sinemalarda seyredildi.

Ayla 46 hafta sonunda 66 milyon 55 bin 256 TL hasılat elde etti.

Filmin konusuna gelecek olursak…

1950’li senelerde meydana gelen Kore savaşındaki Süleyman Astsubay (Çetin Tekindor) savaş alanında küçük Koreli bir kızı görür. 5 yaşında olan bu Koreli kızın nereye gideceğini bilemeyen Astsubay, kızın bakımını üstlenerek ona Ayla adını verir. Bir süre sonra Astsubay Süleyman ve küçük kız Ayla arasında adeta baba-kız ilişkisi olur.

Aradan geçen 15 ayın ardından birliğin Türkiye’ye dönmesi gerekliliği nedeniyle Süleyman astsubay, Ayla’yı orada bırakmak durumunda kalır. Ayla yetimhaneye verilir ve tekrar bir araya gelmek için ayrılırken birbirlerine söz verirler.

Tarsus’ta çekimleri gerçekleştirilen filmde kimi tarihi binalar da filmin çekimlerinde kullanıldı.

Yeniden buluşma sözü gerçek oldu

Filmde de yansıtıldığı üzere aradan geçen 60 yıldan sonra baba-kız birbirinden haber alamadı. Ayla büyüdü manevi babasına ulaşmayı çok denedi fakat babasından bir izi bulamadı.

Kore Savaşı’nın 60. senesi anısına Kore Başkonsolosluğu’ndan düzenlenen resepsiyona katılan Süleyman Astsubay, tüm gazilerin anılarını paylaştığı anlarda kendisinde derin bir izi olan Ayla’dan söz ederek onu anlattı. Koreli yetkililerin de ilgisini çeken konunun ardından Ayla’yı bulmak herkes için önemli bir konu haline geldi.

60 sene sonra buluştular

Ve 60 yılın ardından Süleyman-Demet Dilbirliği çifti ile Ayla, Seul’de bulunan Ankara Parkı’nda buluşup yılların hasretini giderdiler. Konu hem uluslararası basında hem de Türk basınında geniş bir yer buldu.

Mustafa Uslu, Müslüm ile gönülleri fethetti

Sene 2018 olduğunda Mustafa Uslu’nun yapımcılığını, Can Ulkay’ın yönetmenliğini yaptığı ve Gürhan Özçiftçi ile Hakan Günday’ın senaristliğini üstlendiği film beyazperdede seyirciyle buluştu. Zerrin Tekindor ve Timuçin Esen’in başrolünde yer aldığı film 2018 yılının en çok konuşulan filmleri arasına girdi.

Toplamda 39 hafta boyunca vizyonda kaldı Müslüm. 6.4 milyon izleyiciye ulaştı ve 84 milyon 601 bin 438 TL hasılat elde etti.

Müslüm’ün konusuna gelirsek…

Müslüm filmi isminden de anlaşılacağı üzere Türk arabesk müziğinin usta ismi Müslüm Gürses’in hayatını anlatıyordu. Filmde Şanlıurfa’da yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gözlerini açın Müslüm’ün ardından ailecek göç etmiş oldukları Adana’da yolları şans seri bir gün halkevine düşer. Filmde Erkcan Can’ın hayat verdiği Limoncu Ali’den ilk kez müzik eğitimi alıp geniş kitlelere sesini duyuran Müslüm, İstanbul’da ise filmlerden tanıdığı Muhterem Nur’la tanışma ve İstanbul’da şarkıcı olma hayalleri kurmaktadır.

Müslüm filminin çekimleri nerede yapıldı?

Müslüm filminin çekim yerlerinin başında öncelikle Müslüm Gürses’in doğduğu yer Halfeti bulunuyor. Sonrasında ise İstanbul ve Adana da filmin çekimlerinin yapıldığı diğer şehirler arasında yer alıyor.

Çiçero

Yıl 2019. Mustafa Uslu, yeni bir hikaye anlatmak için beyazperdede seyircisiyle buluştu. Bu kez sahnede Çiçero vardı.

Film afişinde “Yüzyılın en büyük casusluk hikayesi” ibaresi yer aldı. 2. Dünya Savaşı’ndan önce Nazi Almanyası adına casusluk yapan ve “Çiçero” lakabı ile tanınan Elyesa Bazna adlı Arnavut bir casusun yaşamını anlatan filmin başrolünde ise Erdal Beşikçioğlu yer aldı.

2019, 18 Ocak tarihinde vizyona giren filmde Cornelia Kapp rolünde Burcu Biricik, Henry Wellingtonrolünde Ertan Saban, Moyzisch rolünde Murat Garipağaoğlu, Sir Hughe Knatchbull rolünde Tamer Levent, Franz von Papen rolünde Mehmet Ulay, Numan Menemencioğlu rolünde Levent Ülgen, Adolf Hitler rolünde Pete Cunnigham, Nevin rolünde Selen Öztürk yer aldı.

Yugoslavya Büyükelçisini Cem Kurtoğlu, Winston Churcill’i Gerry George, İsmet İnönü’yü Fuat Onan ve Mustafa Kemal Atatürk’ü ise Mustafa Presheva canlandırdı.

Filmin yapımı…

2018 Mart ayında yapılan basın toplantısında Mustafa Uslu filmin yapımına ilişkin, “İlk kez bir Türk filminde Hitler, Churchill, Stalin ile Roosvelt ve İsmet İnönü beraber bulunacak.” dedi. Bununla beraber Uslu bu filmle birlikte ilk kez T4 operasyonunun sinema filmine yansıtılacağını kaydederken dünyada filmin Ayla’dan daha da çok karşılık göreceğini ifade etti.

Peki gerçekte nasıl oldu?

Çiçero 16 hafta boyunca vizyonda kaldı ve toplamda 936 bin 601 seyirciye ulaştı. Toplamda ise 11 milyon 18 bin 797 TL hasılat elde etti.

Yine de tarihi, dram, suç ve biyografi türündeki bu film genel olarak eleştirilerle karşılaşsa da beğenildi ancak seyirci ve hasılat bakımından diğer filmlerin gerisinde kaldı.

Türk İşi Dondurma

2019 senesinin bir diğer Mustafa Uslu yapımcılığındaki filmi Türk İşi Dondurma’ydı. Yine yaşanmış bir hayat hikayesinden uyarlanan bu film dönem özellikleri taşıyordu.

Türk İşi Dondurma, Çanakkale Savaşı esnasında Avustralya’da yaşamını sürdüren iki Türk’ün ülkeleri için vermiş oldukları mücadeleyi konu alıyor.

Filmin konusu...

Sene 1915. Türk tarihinin en önemli savaşlarından biri yaşanmaktadır. Avustralya’da ise iki Türk yaşamını sürdürmektedir. Bir tanesi el arabasıyla dondurma satıp diğeri ise devecilikle geçimini sürdürmektedir.

İki genç arkadaş memlekette savaş çıktığını öğrenerek Çanakkale’ye cepheye gitmek maksadıyla harekete geçer. Fakat savaş sırasında Avustralya askerleri Türkler’e karşı mücadele durumundadır. Avustralyaların da ANZAK askerlerinin arasında bulunması iki Türk gencinin ülkeden çıkış izni almalarına engel teşkil etmektedir. Avustralyalı yetkililer tarafından iki gencin ülkelerine gidişine izin çıkmaz.

Avustralya’da başka Türkler de yaşamını sürdürmektedir. Hükümet, Türkler aleyhine propagandaya girişir. İngilizler tarafından Avustralya’da savaşa asker götürmek maksadıyla broşür dağıtılmaktadır. Bu iki kahraman Türk, memleketlerinde veremedikleri mücadeleyi Avustralya’da verecektir.

Filmde bulunan Dondurmacı Mehmet’in gerçek hayat hikayesi

Mustafa Uslu’nun filmine de konu olan bu hikayenin başlangıcı 1912 senesine dek uzanır. Hindistan’ın İngiliz işgali sırasında Osmanlı ordusu tarafından 300’ü aşkın askerle Hindistan’ın yardımına gidilir. Burada yapılan savaşlarda yaklaşık olarak 40’a kadar Türk askeri esir düşer. Savaşın sona ermesi sonrasında ise 40 Osmanlı esir askerini, İngilizler gemilerde çalıştırmaya başlarlar. Avustralya’ya bir İngiliz gemisi geldiğinde esir olan iki Osmanlı askeri bir yolunu bularak gemiden kaçarlar. İki asker savaştan önce kasaplık yapıp hayatın sürdürmeye çalışan Tarakçı Mehmet ile mesleği dondurmacılık olan Maraşlı Abdullah’tır.

Mehmet ve Abdullah mesleklerini yaparak yeni bir yaşam kurarlar. Kazançları ve işleri iyidir fakat sürekli olarak onların kulağı memleketlerinde ve Anadolu’dadır. Bu esnada ise İngilizlerle beraber Avustralya hükümeti tarafından Çanakkale’ye asker çıkarma kararı gelir.

Mehmet ve Abdullah bunu duyduğunda vatanlarına geri dönmek isterler fakat bu çok da mümkün olmaz. Bunun ardından Avustralya hükümetine savaş ilan ederler. Bunu da yazıp göndermiş oldukları bir mektup aracılığıyla duyururlar.

Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu

2019 yılı Mustafa Uslu’nun yapımcılığı yaptığı Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu filminin de beyazperdede seyirciyle buluştuğu seneydi.

Filmin konusu

Naim filmi hem ülkemize hem de dünya spor tarihine ismini altın harflerle kazıyan halterci Naim Süleymanoğlu’nun hayat hikayesini anlatıyor. İlk kez Dünya Rekoru’nu kırdığında 15 yaşında olan Naim, spor kariyerinde üç farklı olimpiyattaki 3 Olimpiyat Altın Madalya, 7 Dünya Rekoru, 7 Dünya Şampiyonluğu ev 6 Avrupa Şampiyonluğu, ayrıca daha birçok başarısını dahil eden Naim Süleymanoğlu’nun yaşamını anlatıyor.

Naim filmi nerede çekildi?

Naim filminin çekimleri Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Brezilya, Moskova, Türkiye, Bulgaristan ve Avustralya Melburn’de yapıldı.

Filmin oyuncu kadrosu ise şu isimlerden oluşuyordu:

Berat Yenilmez – Selim Egeli, Levent Ülgen – Can Pulak, Bülent Alkış – Atalay Göktüna, Barış Kıralioğlu – Turgut Özal, Renan Bilek – Remzi, Uğur Güneş – Cemal Tunalı, İsmail Hacıoğlu – Mehmet Tunç, Gürkan Uygun – Enver Türkileri, Selen Öztürk – Hatice Süleymanoğlu, Yetkin Dikinciler – Süleyman Süleymanoğlu ve başrolde Hayat Van Eck – Naim Süleymanoğlu.

Naim filminin gişedeki başarısı…

Toplamda 22 hafta boyunca vizyonda kalan film 1 milyon 880 bin 912 seyirciye ulaştı ve toplamda 31 milyon 744 bin 207 TL’lik hasılat elde etti.

Kesişme: İyi ki Varsın Eren

Mustafa Uslu, Naim filminin ardından belgesel türünde 2021 yılında Ayla: Vuslat belgeseli, ardından çeşitli TV serilerinde yapımcılık yaptı ancak son olarak yeniden bu yıl geçtiğimiz haftalarda vizyona giren Kesişme: İyi ki Varsın Eren filmiyle gündem oldu.

Filmin konusu

Filmde Trabzon Maçka’da teröristler ile Mehmetçik’imizin çatışması esnasında yaşamını yitiren Eren Bülbül ve onu korumaya çalışırken şehit düşen Astsubay Kıdemli Başçavuş Ferhat Gedik’in hayat hikayesini anlatıyor.

Filmin gişesi

Filmin 25 Şubat 2022 itibarıyla vizyona girişinin ardından 8 hafta geçti ve 2.1 milyon seyirciye ulaştı. Toplamda şimdiye dek yaklaşık 50 milyon TL hasılat elde etti ve çeşitli şehirlerde vizyonda oynamaya devam ediyor.

Mustafa Uslu’nun yeni projeleri

Mustafa Uslu bu yıl Garip Bülbül: Neşet Ertaş filmi ile Dr. Sadık Ahmet filmini seyirciyle buluşturacak. 2 filmin de çekimleri tamamlandı.

Neşet Ertaş filminin çekimleri Ocak 2022’de tamamlandı. Ömer Faruk Sorak’ın yönetmenliğini üstlendiği filmin senaryosunu Fulya Özcan ve Mert Dikmen yazdı.

Dr. Sadık Ahmet filminin de çekimleri sona erdi. Bu filmin ise konusu şöyle:

“Batı Trakya’da bulunan Türk azınlığı, Türk olarak Yunanistan Devleti tarafından tanınmamaktadır. Türk halkı kendi dinini ve dilini özgür biçimde yaşayamayıp, köylerine, kasabalarına dek en ufak hizmeti almakta dahi zorlanmaktadır.

Dr. Sadık Ahmet ise eğitim hayatının başladığı günde halkının sesini duyurmak maksadıyla mücadeleye girişir. Albaylar cuntası ve sonrasında gelen Yunanistan hükümetleriyle bütün engel ve baskılara karşın mücadelesini sürdürür. Fakat vermiş olduğu tüm mücadeleye karşın Yunan hükümetince geri adım atılmamakta ve Türk azınlığın üstündeki baskı her gün daha da artırılmaktadır. Sadık Ahmet’in mücadelesinin sınırlarının genişletmesinin ardından konuya ilişkin davalar açılır. Fakat Türk azınlık daha da gür bir şekilde artık sesini çıkarmaktadır. Bu esnada Dr. Sadık Ahmet hapse girer. Hapisten çıktığında ise Müslüman ve Türk azınlığın tam desteğini alarak milletvekili olarak Yunan parlamentosuna girer. Türklerin Batı Trakya’da görmüş olduğu baskının azalması ve vatandaşlık haklarının eski durumuna getirilmesinde önemli kazanımlar ve gelişmeler sağlamaya başlar.

HABERNEDİYOR.COM / SEZGİN İLHAN ÖZEL HABER

Yorumlar (0)