NATO'dan ortak Türkiye kararı!

Türkiye'nin talebi üzerine bugün olağanüstü toplanan NATO, 1 saat 10 dakika süren "Suriye toplantısında" aldığı kararları açıkladı.

GÜNDEM 28.02.2020, 15:22 28.02.2020, 16:47
NATO'dan ortak Türkiye kararı!

NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı son dakika açıklamasında, "NATO, Türkiye'nin Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4. maddesi kapsamında Suriye'deki durumun değerlendirilmesi talebi çerçevesinde acil toplanmıştı. Sona eren toplantı 1 saat 10 dakika sürdü." bilgisini verdi.

Jens Stoltenberg açıklama yaptı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Suriye'deki durum ile ilgili Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Decep Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi yaptım ve kendisi danışma talebinde bulundu ve şu an şunu söylemek istiyoruz: Müttefikler, Türkiye'nin geçtiğimiz gece İdlib'de bombalı saldırıda askerlerinin kaybetmesi üzerine yaşadığı trajediden dolayı üzüntülerini iletmektedir. Biz bu saldırıyı kınıyoruz. Beşşar Esed yönetimindeki askerler bu saldırıyı gerçekleştirmiştir. Bu saldırının durdurulmasını, uluslararası hukuka uyulmasını ve Birleşmiş Milletler destekli barış süreçlerinin devam etmesi gerektiğini dile getiriyorum."

2018 tarihli ateşkese devam edilmesi gerektiğini aksi takdirde insani krizin daha da derinleşeceğini belirten NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Şu anda İdlib'de kalanlar için insani durum oldukça kötü durumdadır. NATO, Türkiye'nin yanındadır, Türkiye'yi çok kıymetli bir müttefik olarak görmektedir. Türkiye, milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapmaktadır. NATO, Türkiye'ye desteğini birkaç farklı yöntemle gösterecektir. Biri hava koruma yolları ile olacaktır. Bu da Suriye'den gelen hava saldırıların durdurulmasını sağlayacaktır. NATO'nun güneydoğu sınırını korumaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

"NATO müttefiki üyeler; yaşanan can kayıpları nedeniyle taziyelerini şehit ailelerine ve Türk halkına iletmiştir. Aynı zamanda NATO, Beşar Esad'ı arayarak bu hava saldırılarını durdurması, ateşkese uyması gerektiği konusunda ayrıca Suriye’deki krizi insani şekilde diplomatik şekilde çözme konusunda taleplerini iletmiştir. Ayrıca uluslararası hukukun tamamen uygulanması gerektiğini söylemiştir.

Yüz binlerce kişi kendi evlerini terk etmek zorunda kalmıştır. NATO müttefikleri bugün Türkiye'ye desteğini sunuyor. Hava savunma sistemlerini değiştirmeyi öneriyoruz. Erken uyarı ve gözlem uçakları var. Ancak NATO müttefikleri her zaman daha fazla neler yapabileceğini araştırmaktadır Türkiye'ye desteğini artırmak için..."

NATO'nun 4'üncü maddesi

NATO'nun (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) Kuzey Atlantik Anlaşması'nın 4'üncü maddesi uyarınca bir müttefik toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğünde, tüm müttefiklerle bir araya gelerek danışma talebinde bulunabiliyor.

Türkiye en son 2015 yılında Kuzey Atlantik Anlaşması'nın 4'üncü maddenin işletilmesini istemiş, bunun ardından NATO Suriye'den kaynaklanan tehditlere karşı Türkiye'ye uyarlanmış güvence tedbirlerini kabul etmişti. 

Bu çerçevede AWACS'ların (erken uyarı ve gözlem uçakları) bölgede devriye gezmesi, Doğu Akdeniz'deki askerî unsurların artırılması ve istihbarat, keşif ve gözetleme faaliyetelerinin güçlendirilmesi gibi tedbirler öngörülmüştü.

Stoltenberg, "saldırılara son verin" çağrısı yapmıştı!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Beşşar Esed rejimi ve destekçisi Rusya'nın İdlib'deki hava saldırılarını kınamış ve saldırılara son vermeleri için çağrıda bulunmuştu. 

Stoltenberg, Esed rejimi ve destekçisi Rusya'nın, uluslararası hukuka uymalarını ve Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yürütülen barış çabalarına destek vermelerini istemişti. 

İtidal çağrısında bulunan Stoltenberg, "Tüm taraflar, gerginliği azaltarak bu çok tehlikeli durumun ve bölgedeki korkunç insancıl koşulların daha da kötüleşmesini engellemeli." demişti. 

Yorumlar (0)